Žlutý bůh přehled
Henry Rider Haggard
Dobrodružný román z Afriky, s prvky sci-fi, způsob psaní, napínavý děj odpovídá stylu H.R. Haggarda
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1925 , Borský a ŠulcOriginální název:
The Yellow God
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žlutý bůh. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Žlutý bůh v seznamech
Afrika napětí kanibalismus zlato Sahara sci-fi dobrodružné romány
1994 | Doly krále Šalamouna |
1907 | Ona |
1914 | Děti mlhy |
1923 | Allan Quatermain |
2011 | Nefra - sjednotitelka Egypta |
Haggardovi přezdívali „Otec románu ztracené rasy“. V tomto příběhu se major Vernon se svým černým sluhou Jeekie vydá za prastarou zapomenutou rasou Asiků někam na území dnešní Nigérie. S cestovateli se vrací do svého domova i žlutý bůh, bohyně smrti zvaná Malá Bonsa. Žlutý bůh evokuje lidskou honbu po zlatě - některým lidem přinese štěstí a bohatství, většina jich ale propadne šílenství a smrti.
Už dlouho jsem se tak nezasmál jako při proslovech starého Jeekieho, jeho milující matky nebo náčelníka lidojedů Fahna:
"Náčelník Fahni doznal, že by on i jeho kmen rádi vzdali se lidožroutsví - vyjma o svátcích. Načež dodal smutně, že za krátko beztak jim nezbude nic jiného než umřít, ježto jedlého lidu je již namále a oni zeleninu nemají v lásce"
"Máš snad na mysli svého otce, toho s tím pokřiveným nosem, který byl obětován dřív, než jsi utekl s bílým mužem? Well, ohlédni se po něm, až se dostaneš do říše strašidel, neboť řekl, že si tam na tebe počká s tou nejtlustší holí, kterou najde."