Znásilnění: Milostný příběh přehled
Joyce Carol Oates
Psychologická novela popisující osudovou událost v životě svobodomyslné, živé a energické mladé ženy a její dospívající dcerky. Touto událostí se stalo hromadné znásilnění mladé ženy, jejíž život už nikdy nebyl jako předtím. Celou událostí trpí nejen matka, ale i její dcerka, jež sice unikla aktu znásilnění, přesto byla útočníky zbita. Autorka se věnuje nejen postiženým ženám, ale soustředí svou pozornost na společnost, která ženy v rozhodujícím okamžiku nepodpoří, spíše je odsoudí. Celá rodina neunikne pomluvám, které se na malém městě tak rychle šíří. Jediný, u koho ženy naleznou pochopení a nakonec i zastání, je mlčenlivý policista John Dromoor, jenž velmi nenápadně, o to důrazněji a účinněji bere spravedlnost do vlastních rukou.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Novely
Vydáno: 2007 , BB artOriginální název:
Rape: A Love Story, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Znásilnění: Milostný příběh. Přihlašte se a napište ho.
Tak malá a přitom...
Oko za oko, zub za zub.
Její tvrzení proti jejich.
Obhajoba versus obžaloba.
Kontrasty.
Smýšlení společnosti, která je rozdělena na dva tábory, v nichž jedni očerňují, druzí litují.
Copak atraktivní žena - spoře oděná - automaticky vysílá signály? Ach ty nešťastné předsudky. Škatulkování nesprávným směrem.
Milostný příběh v knize tak nějak nevidím. A ani bych ji nepovažovala za obzvláště šokující detaily, obsahem a slovem, činem samotným ovšem ano.
Co mi rozhodně překáželo, byla forma vypravování, až na vysvětlující citace psány kurzívou. Ty se mi náramně líbily.
Kniha nijak zvlášť nezklamala, ale ani nenadchla.
Chvílemi "hluchá" místa střídaly úžasné metaforické procesy, kdy je čtenář doslova vytržen z reality a nevěřícně kroutí hlavou.
V příběhu jsme okamžitě vtaženi do brutálního znásilnění matky, kterému přihlíží dcera a prosí partu několika mladých mužů, aby přestali...ano, ten začátek je příšerný a není pro slabší povahy. Opravdu ne a neberte varování na lehkou váhu.
Postupně se dostáváme k vyšetřování, kdy jsou obě ženy vyslýchány a dochází ke klasickým myšlenkám. Mohla jsem si za to sama? Byla jsem moc vyzývavá? Provokovala jsem je?...Matka se ze svých zranění uzdravila, ale psychika, ta jen tak uzdravit nejde. V knize můžeme sledovat myšlenkové pochody nejen matky, dcery, ale i pachatelů.
Je to náročná kniha, protože ač jde o fikci, vypráví o něčem, co může potkat jakoukoli ženu kdykoli a kdekoli. Přesto jsem se přistihla, přibližně za polovinou, že po mně příběh stéká a já se chvílemi i nudila a přála jsem si být na konci a otočit poslední list. Jako kdyby autorce došel dech a z naprostého šoku, kdy čtenáři je téměř až nevolno došla k nudným pasážím.
„Z lidí, který v životě potkáš, jich na tebe moc nezapůsobí. Jiný se ti naopak vryjou do paměti. I kdybys je už nikdy neměla vidět, i kdyby se vaše cesty už neměly zkřížit. Stejně na ně nezapomeneš.“
„Slyšení ještě není soud, jenom příprava na něj. V soudní síni budeš muset odpovídat na stejné otázky jako už tolikrát! Budeš muset znovu a znovu vyprávět všechno co si pamatuješ, i když už je ti zle z toho věčného mluvení a z těch vzpomínek omílaných pořád dokola cizím lidem, kteří se pokaždé tváří, jako by ti nevěřili, zamračeně si tě prohlížejí a posuzují věrohodnost tvé výpovědi.“
„A teď se jim to ještě musí dokázat. Před soudem. Jako by nestačilo, že se to stalo. Že Teena Maguireová málem umřela. I to se musí dokázat.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Znásilnění: Milostný příběh v seznamech
2007 | Znásilnění: Milostný příběh |
1982 | Zahrada pozemských slastí |
2009 | Hrobařova dcera |
2001 | Blondýnka |
1988 | Bohyně a jiné ženy |
Tragický příběh o tom, jak lidi dokážou být zlí. O tom, jak pomluvy hýbou světem a co vše dokážou způsobit.
Knížka je na začátku psaná celkem poutavě. Pokud jste ujetější čtenář, tak vás prvních pár stran vtáhne a budete chtít číst dál a dál. Bohužel čím dál se v knize dostanete, veškeré naděje na pořádný příběh vás opustí. Dost často jsem měla pocit, že děj stagnuje, nic se neděje. Chybělo tomu napětí a pořádný wow efekt.
Na druhou stranu si ale myslím, že je příběh poučný, s určitým poselstvím. Máme tu totiž zdárný příklad toho, jak škatulkování a pomlouvání dokáže ovlivnit víc životů, než bychom si byli ochotni připustit.
Bohužel jsem nebyla schopná si oblíbil ani jednu postavu z knihy. Všichni na mě působili zvláštně.
A i když mě kniha nijak zvlášť nenadchla, i tak jsem ráda že jsem si ji mohla přečíst.