Hrobařova dcera přehled

Hrobařova dcera
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24662/bmid_hrobarova-dcera-Jml-24662.jpg 4 49 49

Rebecca Schwartová je dcera židovských uprchlíků z nacistického Německa, jejíž otec, učitel matematiky, nenašel v Novém světě práci jinde než na hřbitově. Léta chudoby a ústrků vyvrcholí tragédií, která uspíší Rebečin odchod z domova. Nový život ji ovšem neušetří zkoušek ve vztazích s muži – s tyranským manželem, tajemným ctitelem, nadaným synem – a přinutí ji ještě několikrát změnit identitu, než se symbolicky završí.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , BB art

The Gravedigger's Daughter, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrobařova dcera. Přihlašte se a napište ho.

ZUZANA-123
10.04.2024 5 z 5

Určitě tahle autorka není vystudovanà psycholožka nebo psychiatr ? Umí totiž mistrně popsat psychologii lidskych osudů.Velmi zajímavý je zàvèr knihy.

SynD
30.08.2021 4 z 5

velmi osobní kniha, které bych vytkla snad jen přílišné vyžívání se v hnusu, špíně a násilí (i méně by mělo dostatečný účinek). a podivně useknutou poslední scénu, v níž autorka opět cosi předznamená, aby to už ale nedokončila.

vývoj postav mi občas haproval: črta psychopatického partnera s paranoidními sklony je klinicky přesná, zásadní životní kroky ale postavy dělají jakoby z vůle autorky a nikoli logiky svého charakteru. stejně tak chtěný mi přišel náhlý střih ve vztahu se synem.

Oatesová ale skvěle zachycuje past transgeneračního přenosu traumatu: to, co starší generace potřebuje zamlčet (ehm, pohřbít), ovlivňuje životy následující generace zcela zásadním (a ničivým) způsobem. protože jsou ale tato témata/traumata v rodině tabuizovaná, není zde žádný prostor pro jejich oslovení a léčení. jak píše Anna Fodorová v knize Lenka, "vám se nic nestalo!" je věta, kterou pak v sebeobraně první generace mlátí druhou po hlavě a přidává tak k bolesti a neporozumění.

román taky ukazuje, že když pomineme zhruba vyčíslené počty lidí, které válka připravila o život, je tu mnoho dalších obětí, které se z koncentráků nevrátily do normálního života a nežily šťastně až do smrti, ale nesly si nevyléčitelné rány do svých životů i rodů. což platí i pro románovou rodinu, která sice unikla Hitlerovi, traumatům souvisejícím s holocaustem a antisemitismem už ale nikoli.

Mi--LADA
27.09.2020

Oatesová píše dobře, už jsem od ní jednu knížku četla. Myslím, že její romány osloví zejména ženy, přitom nechybí psychologie, prostor k zamyšlení, temnější stránka, trocha tajemství a takové knížky mám nejraději. Postavy nemají ustláno na růžích, jsou to zajímavé romány. Ani Hrobařova dcera v tomhle ohledu nezklamala. Mně se to docela líbilo.

Kniha Hrobařova dcera v seznamech

v Mé knihovně21x