Temný vesmír přehled
Scott Snyder , Jeff Lemire , Joshua Williamson , Grant Morrison , James Tynion IV , Robert Venditti

Temné noci - Metal série
< 3. díl
EXISTUJE ZPŮSOB, JAK ZASTAVIT TEMNOTU? Monumentální finále superhrdinské trilogie, která se prohnala celým mnohovesmírem! Ti nejlepší komiksoví scenáristé a kreslíři (Scott Snyder, John Tynion IV, Grant Morrison, Jeff Lemire, Joshua Williamson, Greg Capullo, Brian Hitch a Howard Porter) se sešli, aby uzavřeli děsivý boj s nebezpečím z Temného vesmíru, který se snaží pomstít a stáhnout náš svět k sobě do hlubin! A zatím se zdá, že ať se pozemští hrdinové spojí, ať udělají cokoliv, je to buď naprosto marné, nebo to spíš jejich protivníkům ještě nahrává. A Batman je stále nezvěstný... Obsahuje sešity sérií Dark Nights Metal #4-6, The Flash #33, Justice League #32-33, Hal Jordan and the Green Lantern Corps #32, Hawkman Found #1, Dark Knights Rising: The Wild Hunt #1... celý text
Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: 2019 , CrewOriginální název:
The Nightmare Batmen, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný vesmír. Přihlašte se a napište ho.

Klasický veľkolepý epický záver, v ktorom sa pridávajú rôzne postavy a nováčik v Dc sa bude strácať. Nebudem klamať, nepovažujem sa za experta na Dc, ale trúfam si povedať, že tak nejak sa v ňom orientujem. To som si myslel, až kým som sa nedostal k zošitu ,,Vzestup temných rytířu: Divoká honba". Tam som vôbec nevedel, čo sa deje. A samotné finále, ako píše nižšie ArkAngel, bolo možno až moc uponáhľané. Ešte aspoň jeden zošit Metalu by sa zišiel. Ako to bolo narvané do posledného šiesteho, všetko pôsobí narýchlo (SPOILER: V jednej chvíli vidíme Batmana v žiarivej zbroji na drakovi, v druhej je v jaskyni s Jokerom a bojujú proti Batmanovi, ktorý sa smeje. KONIEC SPOILERu).
Pripadá mi trošku úsmevné, ako všetko súvisí s kovmi (SPOILER: Napríklad, že chemikálie, do ktorých padol O´Brien a stal sa Plastic Manom, slúžili ako pokus o napodobnenie kozmických kovov. KONIEC SPOILERu).
Čo sa týka záporných postáv, tak Barbatos nemá toľko priestoru. Je tam, stále opakuje, že všetky cesty vedú do temnoty a...je tam. Čo sa týka jeho šiestych temných rytierov, tí tu sú a mlátia Ligu, ale nie sú nejak výrazní. Ešteže v druhej knihe mali zošity, ktoré sa im jednotlivo venovali. Najvýraznejší z tejto šestice sú, podľa mňa, Red Death, Drowned a Dawnbreaker (SPOILER: To, že Red Death sa zmenil späť na Barryho bolo cool, škoda, že ho ale hneď zabili a nevyužili to. KONIEC SPOILERu). Napísal som šesť, lebo ten siedmy je najvýraznejší a je to ten, ktorý sa smeje. Tento mix Jokera a Batmana je najvýraznejším záporákom tejto Metal trilógie a je aj najzaujímavejší a najzábavnejší.
Zaujali ma niektoré postavy a navnadili ma to, aby som sa o ne viac zaujímal. Napríklad Hawkman. I Green Lantern, ktorého poznám väčšinou ako vedľajšiu postavu z rôznych tímoviek a hosťovačiek, ma bavil a niektoré jeho hlášky mi vyčarili úsmev na tvári.
Celkovo je celý Metal jeden veľký epický komiksový príbeh, v ktorom sa hrdinovia mlátia s kozmickým zloduchom ohrozujúcim multivesmír. Je to čistokrvná zábava, ktorá sa hrá na veľkoleposť. Neviem sa len na to naladiť, pretože tieto eventy vo výsledku nikam nevedú. Stane sa niečo veľkolepé, ale hrdinovia si aj tak potom žijú svoje životy, ako dovtedy. Vidíme zdebtaného Batmana, ktorý si prežil peklo v Temnom mnohovesmíre a o pár mesiacov zase pobehuje po Gothama a kazí x-tý Jokerov plán.
Ako ale vravím, je to celkom fajn epická výplachovka.

Aby to fungovalo, jak má, slušelo by třetí knize, aby byla natažená na dvě nebo možná i na tři. Tenhle event je totiž příliš obrovský na to, aby byl ukončen v tak krátké době, protože to finále je natolik zběsilé, kdy je většina hrdinů navíc na samotném dně, že ukončení tohoto typu akorát podkopává ten pomalý rozjezd, kterým to začalo. Úvodní kniha to nakopla, druhá přidala omáčku a třetí to všechno spláchla. Promrhaný potenciál jinak zajímavého eventu. Ale se závěry má problém kdekdo.
Knižní novinky (49. týden)
01.12.2019
americká, 1981 Grant Morrison
britská, 1960 James Tynion IV
americká, 1987 Robert Venditti
americká
Po druhém dílu rozhodně slabší. Určitě zajímavá možnost si přečíst uceleně velkou událost DC. Ale tak dvacet let zpátky bych to žral rozhodně více.