Zpověď farářky přehled
Martina Viktorie Kopecká
Faráři i farářky jsou neustále připraveni naslouchat ostatním. Co se ale děje v jejich duši? Martina Viktorie Kopecká dává v nebývale otevřené zpovědi nahlédnout do svého vnitřního světa. Co si myslí o celibátu a založení rodiny? Jak vnímá vážné nemoci a odcházení farníků? Je ze služby někdy unavená? A jaké podoby může mít duchovní praxe v době zaměřené na výkon a hmotné statky? Sbírku nadčasových úvah doplňují rozhovory, v nichž nejznámější česká farářka vůbec poprvé promlouvá i o nečekaných tématech.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpověď farářky. Přihlašte se a napište ho.
![verka5083 verka5083](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/237295/m_verka5083-653cb056dedbd.jpg?v=1698476120)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Kniha Martiny Viktorie Kopecké je citlivou a poetickou sondou do života farářky, která se nebojí otevírat hluboká témata a reflektovat svou víru i každodenní život. Autorka píše s nesmírnou jemností a lidskostí, umí krásně formulovat myšlenky a její způsob vyprávění je plynulý, místy až meditativní. Čtenář má možnost nahlédnout do jejího vnitřního světa, vnímat její úvahy o celibátu, smrti, duchovní službě a smyslu života.
Přestože kniha působí velmi upřímně, místy mi chyběla větší hloubka. Některé myšlenky se pohybovaly spíše na obecné rovině a měla jsem dojem, že autorka zůstává na povrchu tam, kde bych si přála větší otevřenost. Možná to byl záměr – nabídnout čtenáři spíš jemné zamyšlení než niternou zpověď – ale v některých pasážích mi to trochu bránilo v hlubším prožitku.
Jako studentka archeologie jsem se ne vždy shodla s autorčiným přístupem k tématu faktů a mýtů. Je jasné, že to je otázka úhlu pohledu a osobního přesvědčení, ale právě zde jsem cítila jistý nesoulad. Přesto oceňuji, že kniha podněcuje k zamyšlení a dává prostor k různým interpretacím.
Celkově je to kniha, která má co říct a která si najde své čtenáře. Pokud hledáte jemné, citlivé úvahy o víře, životě a duchovní cestě, může být pro vás inspirativním čtením. Jen nečekejte příliš syrovou otevřenost – spíše pohlazení po duši a prostor pro vlastní reflexi.
![HaniP HaniP](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Kniha jednoduše povznesla tělo i ducha. Vedla k zamyšlení, potěšila, přinesla nové myšlenky, otevřela prostor k hledání... Líbí se mi i prolínání textu básněmi Holana a Skácela. Velmi sympatická paní farářka.
10 nejprodávanějších knih (44. týden)
08.11.2023
10 nejprodávanějších knih (43. týden)
01.11.2023
10 nejprodávanějších knih (42. týden)
25.10.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Potřebuju klid na práci, na život. Napětí a dramata mě vysávají.“
Kniha Zpověď farářky v seznamech
v Mé knihovně | 133x |
faráři životopisné, biografické romány ekumenismus názory a postoje křesťanská víra Církev československá husitská autobiografieAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2022 | ![]() |
Audiokniha
Mnoho zajímavých myšlenek, nicméně mnohdy jsem měla pocit, že autorka zdůrazňuje skutečnost, že služba není jednoduchá, je vyčerpaná a vyhořelá. Celkově mám z knihy díky tomu takový tíživý pocit. Čekala jsem od ní spíš povzbuzení a lehkost, ale taková nebyla.
K poslechu ji ale mohu doporučit. Občas se hodí proložit beletrii a příběhové knihy nějakou hlubší, zčásti filozofickou a úvahovou četbou.