Způsoby vidění přehled
John Berger
Jedna z nejinspirativnějších a nejvlivnějších knih o umění a vizualitě, která je právem považována za zakladatelskou klasiku oboru vizuálních studií. Poprvé vyšla v roce 1972, ale dodnes neztratila nic ze své břitké pronikavosti, s níž bezprostředně a srozumitelně zpřístupňuje základní vědění o obrazech a dívání, do té doby zastřené sofistikovanými mystifikacemi profesionálních teoretiků a kritiků. Sedm esejů (z nichž tři jsou čistě obrazové) se zabývá takovými tématy, jako jsou moderní reprodukce starých mistrů, zobrazováním ženské nahoty, vztahu vidění a moci anebo reklamou. Kniha Způsoby vidění (Ways of Seeing) britského kritika, spisovatele a výtvarníka Johna Bergera (nar. 1926) představuje klíčovou publikaci z oblasti teorie vizuální kultury. Oproti původní černobílé verzi český překlad, který nyní vychází vůbec poprvé, doprovází bohatý obrazový materiál v barvě.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Způsoby vidění. Přihlašte se a napište ho.
Vždy mě bavily jen části esejů - občas jsem se ztrácel. Ale když jsem se chytl, bylo to dobré a čtivé - význam kamery a jejího záznamu pro umění, reprodukce umění, ztvárňování žen versus mužů v aktech, rozdíl aktu od nahoty .. a toho "ptáčka" v tom džbánu na přebalu knihy už vidím :-)
Byla jsem překvapená, že kniha vyšla v roce 1972, protože až na pár kulturních referencí působila aktuálně. Nebo se jen od té doby tak málo změnilo? Jednu hvězdičku dávám dolů, protože jsem nemohla úplně docenit obrazové eseje. Nejsem student dějin umění, takže mi naházené malby vedle sebe (ještě ke všemu tak titěrné, to nemohli tu knihu vydat ve větším formátu?) přišly dost "random".
Kniha Způsoby vidění v seznamech
V souboru esejů je evoluce výborně chronologicky vysvětleno nejen výtvarného umění, ale především jeho způsobu chápání - tudíž způsobů vidění. Kniha stojí za to si k ní sednout a pořádně se do ní ponořit abychom z ní "snědli to důležité maso, a odhodili kosti" Super!