Cesta do neznáma přehled
Nathaniel Wonderful , Theodora Stonewall
Ztracen v čase série
< 2. díl
Drahý čtenáři, neklamal jsem Tě potud a nebudu Ti lhát ani nyní. Toto je příběh Zakhara. Čaroděje, jenž uzřel mnoho světů, a přec jediné peklo si nesl pouze sám v sobě. Jeho putování bylo zdlouhavé, sny černé a život jedna nekonečná bolest. Byl to tvor sečtělý, dychtící po vědomostech i vysmívající se báchorkám, přesto jako by se snad zrodil pod špatnou hvězdou. V žádném čase nebyl jako ostatní a navzdory všemu, co v životě učinil, měl stále své zásady. Jeho paměti jsem proto, slovo po slovu, písmeno po písmenu, přepsal pouze na nový list. Neboť to byl on sám, kdo nepodlehl přání většiny a zaznamenal svůj příběh takový, jaký se skutečně stal. Bez příkras, bez cenzury i beze snahy zalíbit se. Namáhej tedy svou mysl, smrtelníku, jsem přesvědčen, že Ti to prospěje, anebo se vzdej jako slaboch a knihu odlož. Vždyť vítězové i poražení nakonec stejně spočinou bok po boku. Po smrti, v tichém a neoznačeném hrobě.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta do neznáma. Přihlašte se a napište ho.
Jsem ráda, že jsem si opět našla chvilku na Zakharův příběh. Relativně volně navazuje na předchozí díl (asi by se tenhle dal číst i samostatna, ale s ním je to lepší), a zatímco první knížka popisovala spíš cestu Zakhara k Zakharovi, v téhle se milý čaroděj vydává na cestu do rodné země svého otce.
Zakhar není jednoduchou prvoplánovou postavou a jeho propracování se mi líbí mnohem víc než zábavné trio Eiri, Pipina a Sebase z Božské tragikomedie. Navíc svět, ve kterém se příběh odehrává, je opravdu poctivě zpracovaný, a to včetně nenápadných historických detailů vycházejících ze starého Mongolska. Místy je vyprávění sice nechutné, ale zvykla jsem si, takže od autorů mě už asi nic extra nešokuje. K celkovému vyznění příběhu to však sedí.
Jazykově se mi knížka také líbila, protože je mi příjemný Nathanielův vzletný styl v kombinaci s deníkovou formou příběhu.
Knížka je opět tenká a působí jako jednohubka. Hlavním hrdinou je opět Zakhar, čaroděj, který je snad tou nejvíc negativistickou postavou, jsou jsem kdy poznala. Není se čemu divit, jeho život nebyl jednoduchý a tak se to na něm podepsalo. Ale někdy toho bylo opravdu moc. Zvlášť, když jako čtenáři sledujeme všechny ty jeho temné myšlenky a názory.
Jelikož děj plyne hodně pomalu a ze zásadních zvratů se stane málo, sleduje se především postup hrdiny na výpravě, tak Zakhar nedostal ani moc prostoru k nějakým změnám či vývoji. Stále se uvnitř cítí jako velký a silný čaroděj, přestože se každého bojí. Co se týče samotného obsahu, tak je to opravdu vleklé a pomalé. A musím říct, že tentokrát mi to moc nesedlo. Asi na tuto knihu pro mě neuzrál ten správný čas...
Ale přestože bych si raději přečetla něco jiného, více dějového než ukecaného, spoustě čtenářů se to bude zamlouvat. Na naše české poměry v žánru fantasy jde o povedený počin. Autoři mají bohatou slovní zásobu, velkou představivost a nebojí se psát o všem...
„Uvědomoval jsem si, že jsem jiný, a přec jsem se kvůli tomu necítil být o nic méně člověkem ni zrůdou.“
„Neexistuje ovšem dne bez noci, tmy bez světla a radosti bez utrpení. Rovnováha je neúprosná a krutá děvka která nám každý den šlape ostrými podpatky po zadnici.“
„Jednu křehkou neuzamčenou schránku, již autor po kapkách naplnil svou krví a potem a do toho zvláštního láku pak naložil vlastní duši, nikoli ovšem proto, aby ji vystavil na odiv očím zvědavců, nýbrž aby tím získal jednu z těch legračních forem nesmrtelnosti, díky níž může další desítky let mučit a znásilňovat nebohé čtenáře.“
Kniha Cesta do neznáma v seznamech
v Mé knihovně | 16x |
Po přečtení prvního dílu, jsem se byla zvědavá, jak to dopadne s druhým dílem. Jestli se děj už konečně rozjede. A celkově, co z celého příběhu bude. Ale po přečtení jsem velmi zklamaná. Jestli jsem si stěžovala, že v prvním díle se nic nedělo. Tak tady se už vůbec nic nedělo. Chvílemi to bylo matoucí. Stále se opakovali stejné problémy. Vlastně bych řekla, že celá kniha byla jen o vztahu Zakhara a Danila.
Po mém zklamání z knihy, jsem si řekla, že možná v knize nejde ani tak moc o příběh, jako o pocity a psychické stavy hlavní postavy. Protože tím se příběh zabývá především.
Každopádně i tak se pustím do dalšího dílu. I přes mé zklamání... Je to totiž úplně jiné fantasy, než jsem zvyklá. A mě opravdu zajímá, kam až to autoři dotáhnou. :)