Ztraceno v písku přehled
Ivana Špičková
Třetí historický román talentované spisovatelky Ivany Špičkové se začíná odvíjet roku 1662. Loď Santa Charlotta převáží malé křesťanské děti do italského Palerma. Ve Středozemním moři je však loď přepadena piráty a děti jsou prodány. Jejich další osudy v muslimském otroctví se v tomto strhujícím románu čtou jedním dechem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztraceno v písku. Přihlašte se a napište ho.
Jsem zaměřen především na historické romány. Zmlsán mimo jiné Vlastimilem Vondruškou a jeho Přemyslovskou či Husitskou epopejí jsem v knihovně sáhl po údajně historickém románu "Ztraceno v písku". Ve vší úctě k autorce nemohu považovat tuto knihu za historický román, ale pouze za dobrodružně akční román pro -náctileté čtenáře, zasazený do exotického prostředí otrokářského období v Alžíru a Maroku. Ano, je to výborný román pro nenáročné akcechtivé čtenáře, ale to je tak všechno. Historiografickými fakty se autorka nezabývá, jde pouze jen a jen o dobrodružství. Knihu bych přirovnal k filmové serii Indiana Jones (prostředí Amazon, Tibet, Egypt) správně označenou dobrodružný/akční.
Kniha Ztraceno v písku v seznamech
Afrika 17. století muslimové Alžírsko rituály a obřady - Afrika historické romány harémy
2017 | Strom života |
2014 | Ztraceno v písku |
2010 | Slovem a mečem |
2014 | Ve stínu arény |
2015 | Bohové Efesu |
První kniha od autorky, co jsem četl. Nebyla to žádná jednohubka, román je propracovaný až místy překombinovaný. Fantazie autorky, která kladla jednu překážku za druhou hrdinům do cesty, byla velmi nápaditá. Dnešní člověk by útrapy postav z knihy asi těžko přežil. Kniha by byla o hezkých pár stránek kratší. Ale tato skoro 450 stránek dlouhá kniha nenudí a občas poučí.