Zůstaňte s námi přehled
Marek Šindelka
Soubor osmi povídek a novel známého českého spisovatele, nositele Ceny Jiřího Ortena. Z titulní novely, zarámované oblíbeným sloganem televizního zpravodajství, ční osamělost ve dvou, kdy už si partneři nemají co říci, ale ústa se jim dosud pohybují. Skvěle napsané texty o lásce, sexu, zklamání, bezradnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zůstaňte s námi. Přihlašte se a napište ho.

Navnaděn "Mapou Anny" jsem se pustil po letech do dalších povídek od Šindelky, které mi bohužel tentokrát nesedly. Píše poeticky, ale obsahově jsme se nesetkali. Poslední povídka, Polaroid, mi přišla nejpovědenější.

Autor ovládá a umí používat češtinu jak jen málokdo z jeho současníků. To kvituji. Mrzí mě však, že tu bohatost jazyka a své schopnosti vykreslit ním pocity, nálady, vjemy, situace atp., používá výhradně na zobrazení deziluze, nudy, otrávenosti, rezignace, neporozumění ... Snad on sám není tak "ztracený", jako jeho postavy. Nebo žeby beznaděj a fádní prázdno byl převládající pocit jeho generace, které já už nerozumím?
Ocenění knihy (1)
2012 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Zůstaňte s námi v seznamech
v Mé knihovně | 47x |
2016 | ![]() |
2014 | ![]() |
2018 | ![]() |
2008 | ![]() |
2011 | ![]() |
Senzační povídková sbírka od skvělého Marka Šindelky. Knížce samozřejmě vévodí epos jménem "Zůstaňte s námi", který je velmi dobře napsaný. Obsahuje nebezpečně nahatou podobu vztahu páru ve středních letech. Jejich jednání určitě není nic, z čeho bychom si mohli brát příklad a kolikrát jsem v pocitu trapnosti zatajoval dech. Šindelka Vás ale prostě nenechá v klidu. Ihned mění žánr na absurdní frašku a já se rozkašlu smíchy. A jako by se nechumelilo, střihem se dostáváme do snové fáze bez jakýchkoliv zábran a díváme se na emoce a vnitřní monology postav skrz růžové lennonky.
Brilantní.
Doporučuji!