![Adam Adam](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544004/bmid_adam.jpg?v=1724927969)
Adam - co k němu říct? Nebo spíš kde začít? Protože k probrání je toho na téhle knize a postavě tolik, že nevím, co dřív!
Takže pěkně popořadě!
Adama v příběhu zastihneme v jeho nejhorším životním období. Je to půl roku, co tragicky zahynula jeho milovaná manželka Linda a on zůstal sám na výchovu jejich pětiletého syna a na svůj život - se kterým si neví rady.
Adam se plácá odnikud nikam a svůj smutek zahání po nocích alkoholem. Všechno na světě by dal za to, aby se Linda vrátila. Aby si s ní mohl vyměnit místo. Jenže to nejde, musí tu být a musí být dobrým otcem.
Malého Kryštofa miluje. A snad právě proto se o to víc bojí, že jako otec selže. Naštěstí je tu jeho sestra Adina, která má sice ve skříni pár kostlivců, ale na synovci i bratrovi jí nesmírně záleží. A to je i důvod, proč nakonec Adama vyžene, aby se šel někam bavit.
Možná to tak chtěl osud, možná v tom měla prsty z nebe Linda a ze všeho nejspíš to byla prostě nejspíš náhoda, ale právě na misi za nucenou zábavou Adam pozná o mnoho let mladší, bezprostřední dívku Broňu.
Zvláštním způsobem si padnou do noty a po pár schůzkách se stanou dobrými přáteli. Broňa je něco nového, něco, co Adamovi nepřipomíná jeho starý život s Lindou, a kde se tak může na chvíli snažit zapomenout. Podruhé zažívá dobrodružství studentských let a i díky tomu tak trochu chytí druhou mízu.
Pozná mnoho nových lidí a naváže mnoho nových vztahů. To všechno v rámci uzdravování jeho duše. Protože ruku na srdce, ta je rozbitá na miliony kousků a složit ji kompletně zpět se nejspíš nikdy nepodaří.
Adam je člověk, se kterým bych se chtěla znát, ale zároveň nechtěla. Štval by mě a vím, že jako jeho kamarádka bych mu to dala při každé příležitosti sežral. Ale taky vím, že bych se jeho činům moc divit nemohla. Protože se jim opravdu nedivím. Utrpení, které si prožívá, je prostě obrovské a vypořádávání se s ním nese oběti.
Tenhle příběh mě zkrátka dostal. Nese v sobě tolik skrytých zpráv, tolik emocí a myšlenek. Je vrstevnatý a hluboký. Při čtení jsem měla pocit, že skutečně prožívám, to co postavy. Protože i když jsem tady mluvila hlavně o Adamovi, svůj příběh tam má každá včetně těch vedlejších. Adam je po dlouhé době kniha, která má charaktery opravdu propracované, jejich psychologie funguje, jsou uvěřitelné a působí jako reální lidé. Kniha má přesah, obsahuje mnoho zajímavých myšlenek a nejen hlavní protagonista si prochází velkým vývojem charakteru.
Bavilo mě sledovat, jak se z toho zahořklého, bezohledného idiota stává člověk, který ví, kam chce směřovat. Který se uzdravuje a nachází sám sebe.
A nakonec, LGBT linka je příjemná, není na sílu, přirozeně zapadá do příběhu a neměla by vadit ani těm, kteří tohle téma nevyhledávají.
Adam je opravdu hodně čtivá kniha, která vás přiměje přemýšlet, která vám nasadí do hlavy podněty k zamyšlení a která bolí, baví, i dojímá. Po dočtení jsem se cítila tak nějak bohatší a zároveň mi bylo hodně smutno, protože něco silného skončilo.
Doufám, že se můžeme těšit na další autorčiny díla.
![Adam Adam](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544004/adam.jpg?v=1724927969)
Už půl roku se Adam marně vypořádává s tragickou ztrátou své milované manželky. Jediné, co ho každé ráno nutí vstát z postele a odklonit se od nastavené dráhy promiskuitního alkoholika, je jeho pětiletý syn Kryštof. Zvrat v jeho ž... více