Alžběta & Margaret

recenze

Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester (2023) 5 z 5 / Rasttea
Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester

Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia.
Známý a zkušený životopisec Andrew Morton v roce 2020 uzavřel svůj čas věnovaný k prozkoumání vztahu dvou královských sester, Alžběty a Margaret od jejich útlého věku až po Margaretinu smrt.
Skrze jeho vyprávění a poznatky vnímáme velmi zblízka jak královský život, status a povinnosti z toho plynoucí a život s minimálním soukromím vyvolávají úskalí a jaký dopad mají na obě sestry a jejich vzájemný vztah a pouto.
Autor si nebere servítky a občas mám pocit, že čtu červenou knihovnu. Nutno podotknout, že na hraně překročení balancuje velmi umně. Je zřejmé, že Andrew Morton si dal záležet a určitě při jeho tvorbě využíval obsáhlé zdroje. Dokládá to třístranný seznam použité literatury a 555 ozdrojovaných poznámek. Upřímně, neočekávala bych menší důslednost a důvěřovala jsem natolik, že jsem poznámky ignorovala. Otázkou je, kdo si najde čas veškeré zdroje projít. Každopádně jsou k dispozici pro ty, koho určité etapy, události a vztahy zaujmou více, aby si mohli dohledat detailnější informace.
Andrew Morton píše čtivě. Samozřejmě není to román s detektivní zápletkou, který by vás nutil číst, dokud neotočíte poslední stranu. Přeci jen je to forma jakéhosi dokumentárního počinu. Osobně jsem měla pocit, že ke konci se tempo přeci jen zrychlilo a na posledních stranách se příběh uzavřel velmi rychle.
Ovšem zájemci a fanoušci královské rodiny nemusí truchlit, autor se poté detailněji věnuje pouze starší ze sester v publikaci Královna Alžběta II.


Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester Andrew Morton

Slavné královské sestry v biografii, která je plná nečekaných faktů Poutavý životopis bestsellerového autora New York Times sleduje královnu Alžbětu II. a její sestru Margaret, jak se pohybují v záři královských reflektorů. Zab... více


Komentáře (0)

Přidat komentář