Devatenáct schodů

recenze

Devatenáct schodů (2024) 4 z 5 / Rasttea
Devatenáct schodů

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Hereččina prvotina mě lákala hlavně proto, že jsem si nedokázala představit, jak si takto mladý člověk poradí s látkou z válečné Británie. Autorka dává vědět, že sepsala příběh, který je inspirovaný její samotnou babičkou.
Z knihy je cítit, že se autorka zaměřila na příběhovou linku, kterou podává v er-formě. Hodně přímé řeči, díky tomu děj a čtení rychle ubíhá. Děj se odehrává v Londýně ve třech časových liniích. Čtenáři se otevře svět hlavních hrdinů, Nellie a její rodiny, Nellieiny kamarádky Babs a jejího bratra Billyho, a pak tu je Ray….. ach ten Ray, ten karty osudu pěkně rozvíří a někdy to je jen sekunda a nebo devatenáct schodů a život už nikdy nebude jako dřív. Válečné boje, schovávání v krytech, boj o život, každodenní přítomné ztráty na životech, tragické osudy obyvatel válečných oblastí a všech, kterých se válka dotýkala, první zaláskování, soudržnost, a taky setkání tváří v tvář nespravedlnosti nenechá asi nikoho chladným. Ze stránek vystupuje motiv žít život plnými doušky, protože nikdo nikdy neví, jak dlouho tady na tom světě budeme.
A autorka se do toho vrhá po hlavě, v knize poděkování mimo jiné věnovala i partnerovi, nyní již manželovi, přála bych jí hodně motivace a múzy, pokud se chce psaní věnovat nadále, aby to nedopadlo, že nám v 25ti předá „memoir“, jak je to dnes běžným zvykem.

Devatenáct schodů Devatenáct schodů Millie Bobby Brown

Láska vzkvétá i v těch nejtemnějších dnech. Historický román podle skutečných událostí od hvězdy Stranger Things. Píše se rok 1942 a Londýnem neustále znějí sirény. Osmnáctiletá Nellie Morrisová považuje za štěstí každý den, kd... více

Komentáře (0)