Železný plamen

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Asi jako každý čtenář Rebeccy Yarros, jsem i já s netrpělivostí očekávala pokračování Čtvrtého křídla. Čekání stálo za to. Druhý díl se nese v duchu prvního, přičemž autorka nepřekračuje svůj stín, ale ani nepolevuje.
Příběh Violet, Xandera a celé skupiny letců, pěšáků, písařů, gryfů, wyveren, draků, veninů je opět plný akce, a když myslím, že autorka nepolevuje, tak myslím, že čtenář nedostane moc šancí se nadechnout. Neustálý boj o holé životy, bránění přátel, soužití s nepřáteli, vyrovnávání se se smrtí, zklamání, ztrácení a znovudobývání důvěry, boj o lásku, o své místo ve světě, kde od mala stojíte před volbou zemřít nebo přežít. To vše nalezne čtenář i ve druhém díle. Velkou měrou se řeší energie, její získávání a přenášení, a to mi, musím říci, hodně připomíná vizuálně scény z Času čarodějnic. Další věcí, nad kterou jsem po dobu čtení myslela, byl fakt, že sice je na obou předsádkách krásně vyobrazena mapa, ovšem člověk měl příležitost se na ni dívat jen občas (ono manipulovat s knihou o 752 stranách není úplným peříčkem). Jelikož se v průběhu druhého dílu opravdu hodně cestuje mimo Basgiath, stejně tak, jako jsou na začátku každé kapitoly krátké úryvky z učebnic, překladů, dopisů, skript, docela by se mi takové mapky líbily v častější míře, hlavně v místech, kde je to adekvátní. Ale to už bych byla velký hnidopich a vyloženě vyhledávala „vady na kráse“.
No a ten konec…..ááááach….. óoooch….. Skutečný cliffhanger! Nebude asi žádným spoilerem, když napíšu, že oba dva díly jsou vyprávěny z pohledu Violet. U druhého dílu je ovšem poslední třeskuplná kapitola psána očima Xandera. A tak mě napadla hříšná myšlenka, že by se mi celkem líbilo, kdyby třetí díl byl celý napsán z pohledu právě Xandera. Protože… ale nic…. to už by opravdu bylo spoilerování :-D Takže přeji hezké čtení a osobně se už moc těším na třetí pokračování.

Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového ... více

Komentáře (0)