Atraktivní prostředí divadla, stalker a mrtvý snoubenec

recenze

Zavřu oči v modlitbě (2024) 4 z 5 / Suzanne
Zavřu oči v modlitbě

Soukromá vyšetřovatelka Julie Starková přijímá podivný případ: slavná herečka Bianca Salová se bojí, že ji pronásleduje stalker. Dokonce se dostal do její šatny v divadle a co hůř i do ložnice v jejím bytě, když spala. To by nebylo až tak podivné, ale Bianca je přesvědčená, že oním stalkerem je její mrtvý snoubenec Nicolás.

Recenze vznikla v rámci barterové spolupráce s nakladatelstvím HOST. Děkuju :)

Nicolás zemřel před třemi lety nečekaně a za podivných okolností v hotelovém pokoji v Helsinkách, ale Bianca nikdy neviděla jeho tělo ani úmrtní list. Tehdy v divadle zkoušeli za velmi dramatických a nešťastných okolností Shakespearovu hru Macbeth. A teď ji zkouší znova a ve stejném obsazení. O hře Macbeth se v divadelním prostředí traduje pověra, že je prokletá – proto nikdo nesmí vyslovit její název. Jenže Bianca Macbeth vysloví a vypadá to, že na hru skutečně uvalí kletbu – herci se chovají zvláštně, někteří dokonce agresivně, zkoušky jdou od desíti k pěti a napětí a neklid rostou.

Pod pseudonymem Alex Andhoril se „skrývá“ spisovatelské a manželské duo Alexandra a Alexandr Andhorilovi, které také píše temné thrillery pod pseudonymem Lars Kepler. V trilogii Klíč se vydali novou cestou a napsali klasikou detektivku ve stylu Agathy Christie. Pojali ji ovšem současně, takže v ní nechybí aktuální témata a jak už je pro severskou krimi (a Larse Keplera) typické tak ani temná tajemství. Zatímco v prvním díle s názvem Až najdu klíč vyšetřovala Julie Starková případ v honosném sídle uprostřed lesů, tentokrát se přesuneme do divadla.

Alex Andhoril píše úsporně, ale přesto dokáže vykouzlit pestrý svět z oponou. Doslova vás přenes do honosných sálů se zlatou výzdobou a křišťálovými lustry i do ošuntělých zkušeben, šaten a chodeb divadla. V Zavřu oči v modlitbě nechybí svérázní a leckdy podivínští herci, překvapivá odhalení, temná tajemství ani vážnější témata, jako je neúčinnost hnutí MeeToo ve světě švédského divadla, sexuální násilí, mizogynie, nejrůznější druhy závislostí nebo rodinná dramata. Děj plyne spíše pomalu, přesto zdařile buduje napětí, a případ sice působí poměrně prostě, ale ve skutečnosti je mnohem zamotanější.

V Zavřu oči v modlitbě se vyvíjí i sama Julie, která už nepůsobí tak chladně a nedostupně jako v prvním díle. Uznává, že pořád miluje svého bývalého manžela, policistu Sidneyho Mendelsona, ale že to není zdravé a potřebuje jít v životě dál.

Těžko říct, jestli se jí to podaří, protože se ve vztahu k Sidovi pořád hrozně a otravně plácá. Osobitý styl Alexe Andhorila taky nemusí sednout všem. Já mám problém s tím, že některé dialogy působí zvláštně, trochu křečovitě a autor je přerušuje v podivných chvílích.

I tak se těším se na závěrečný díl trilogie Klíč, který se má odehrávat na nehostinném ostrově. Jsem zvědavá, co si pro nás Alex Andhoril připravil – a hlavně čekám, až nám konečně prozradí, co Julie provedla, že zničila své manželství. A taky jsem zvědavá, jak to mezi Julií a Sidem dopadne, protože si nemyslím, že ti dva se přes sebe doopravdy přenesli.

Zavřu oči v modlitbě Zavřu oči v modlitbě Alex Ahndoril (p)

Julie Starková tentokrát na prknech, která znamenají svět. Do kanceláře Julie Starkové přichází zoufalá herečka Bianca Salová, kterou podle jejího tvrzení pronásleduje její mrtvý snoubenec. Předešlou noc se Bianca probudila a u... více

Komentáře (0)