Barvitý popis hrůz třicetileté války

recenze

Démoni apokalypsy (2016) 4 z 5 / a.k
Démoni apokalypsy

Příběh je zpracován jako paměti Jana Flachse, který vystupuje pod jménem Coppy Johann (inspirováno dle skutečné historické postavy).

Přestože se Coppy narodil na Moravě, je právě ve službách švédského vojska. Je to prohnaný špeh s tajným posláním. Po patnácti letech se vrací v řeholním šatu do rodné Olomouce. Jeho cílem je získat informace, které by dopomohly Švédům k obsazení města.

Jsme v době, kdy zuří v celé Evropě třicetiletá válka, všude je bída, vydrancované vesnice, krvavé bitky jsou na denním pořádku. Všude jen smrt a bezmoc. Císařská generalita ve Vídni stahuje veškerou válečnou hotovost do Rakous, aby posílila vlastní obranyschopnost, moravské města zůstávají bez císařské pomoci. Švédové využívají situace a obsazují města, kde vraždí, rabují, žijí na úkor měšťanů a chudiny. Dobývají i moravskou metropoli Olomouc, která po několika dnech kapituluje a zůstává v područí Švéda dalších osm let.

Z počátku je příběh rozdělen do dvou dějových linií, kde vedle popisů hrůz válečných tažení popisuje Coppy své dětství. V 10 letech přišel o rodinu za přičinění bohatého olomouckého šperkaře Eschera, který chtěl získat majetek jeho rodiny. Coppy odchází z města, dostává vzdělání, je účastníkem hrozné řeže v Magdeburku, kdy během tří dnů bojů přišly o život dvě třetiny obyvatelstva. Stává se válečníkem, dostává se i do služeb švédského vojska. Mladého Coppyho žene touha po pomstě Escherovi, vítá návrat do Olomouce se švédským tažením. Po obsazení Olomouce získává vojenskou prestiž, obklopuje se lidmi, kteří pro něho špehují, účastní se mnoha hrůzných vítězných tažení. Postupně si buduje úspěšnou vojenskou kariéru.

Přes jeho nelítostnou povahu, zákeřné jednání, loupeživé výpady, poznává v Olomouci zcela nový cit - lásku. Zamiluje se do krásné paní Elišky Obeslaviové, která je vdaná a k tomu vyznává katolickou víru. Proti katolíkům on jako protestant bojuje. Jejich lásce brání i další okolnosti.

Coppy nepatří mezi postavy, kterým byste chtěli fandit. Jeho charakter nenabízí žádnou světlou stránku. Po zvěrstvech, kterých se účastní a která způsobil, mi nepomohlo ke změně názoru ani jeho milostné vzplanutí, ani některé menší projevy lidskosti.

Celá kniha popisuje brutální činy, které byly v období třicetileté války na denním pořádku. Není nouze číst zde o řežích a nelidském chování, nesmyslných popravách a rozhodnutí, jak už to ve válkách bývá. Při čtení této knížky mi běhal místy mráz po zádech. Až jsem si říkala, že některé pasáže už tam ani být nemusely. Krev, lidská torza, upalování, znásilňování, vraždy, mor, špína… a pořád dokola.

Hrůzy těchto bojů nepřežily miliony lidí z celé Evropy. Země zůstaly vydrancované, všude bída a hlad. A jen některým pomohla tato válka bezostyšně zbohatnout. A takovým byl právě Coppy Johann.

Mám ráda historické romány. Tento detailně vykresluje okamžiky obléhání a dobývání měst Olomouce, Brna, Chebu a dalších. Čtení knihy patří beze sporu mezi ty chmurné, přesto mě to neodradilo a velmi ráda se seznámím i s dalšími knihami tohoto autora.

Doporučuji všem, kteří si chtějí udělat obrázek o této hrůzné době.

Démoni apokalypsy Démoni apokalypsy Michael Weber

Nelítostná doba na konci třicetileté války na Moravě a v Čechách. Čas divokých náboženských a mocenských sporů mezi katolíky a protestanty. Švédská vojska pod velením slavného generalissima Torstensona dobývají bohatou Olomouc a p... více

Komentáře (0)