Píseň mořských válečnic je druhým dílem oblíbené fantasy série pro děti a mládež, která vypráví nevšední příběh o ostrově plném kouzelných svíček, ale i nebezpečí. Dosahuje dvojka kvalit prvního dílu?
Píseň mořských válečnic vyšla v nakladatelství Albatros později, než původně měla (zřejmě kvůli komplikacím způsobeným koronavirem), a sice 17. srpna 2020. Než se do ní pustíte, bylo by záhodno připomenout si události prvního dílu. Na začátku druhého se pak lépe zorientujete. Zejména ve jménech postav a rodinných klanů byste se po delší době od přečtení jedničky mohli snadno ztratit. Autorkou série je Catherine Doyleová, jež vyrostla na západě Irska a při psaní se inspirovala příhodami ze skutečného ostrova Arranmore, na němž bydleli její prarodiče. Pokud tedy máte slabost pro smaragdové Irsko a jeho mýty, bude se vám vyprávění o Bouřňácích líbit.
Hlavním hrdinou druhého dílu je opět mladý Fionn Boyle, nový ostrovní Bouřňák, který má za úkol ochraňovat obyvatele Arranmoru před temnou čarodějkou Morrigan. Tu se pokouší vzkřísit armáda hrozivých Stopařů duší, která doslova zaplaví ostrov ani ne půl roku poté, co se Fionn stane Bouřňákem. Chlapec se bohužel ještě nestihl naučit ovládat své schopnosti. Vlastně to vypadá, že snad ani žádnou moc nemá. Musí proto spolknout hrdost a požádat o pomoc mořská stvoření zvaná mořanky. Málokdo ale věří, že se mu to skutečně podaří. Aby získal přízeň mořanek, potřebuje totiž čarovnou mušli, jíž se říká Přivolávač přílivu. Tu však už celá staletí nikdo neviděl. A zatímco ji Fionn usilovně hledá, Stopaři duší se připravují k útoku…
Knížka na první pohled upoutá nádherně vyvedenou obálkou a krásnou grafickou úpravou. Zatímco v prvním díle zdobila začátek každé kapitoly černobílá ilustrace postupně dohořívající svíčky, ve druhém se můžeme kochat pohledem na slunce vycházející nad mořem. Schopnost ovládat přírodní živly prostřednictvím svíček je velmi zajímavý a originální nápad, který jsem zatím v žádném jiném příběhu takto použitý neviděla. Je evidentní, že autorka disponuje velkou představivostí, navíc přináší velmi hezké a osobité popisy prostředí. Nevypočitatelný ostrov překypuje tajemnými místy, která dýchají bohatou historií. Napínavé a život ohrožující okamžiky střídají veselé scény s vtipnými hláškami i dojemné rodinné chvíle. Nechybí ani sympatické postavy – nejvíce si mě získal dobrácký dědeček Malachy a Fionnův nejlepší kamarád Sam, mající smysl pro humor i dobrodružství. Společně se Shelby tvoří Fionn a Sam sympatickou rošťáckou trojici připomínající Harryho, Rona a Hermionu. Dědečkův vztah s Fionnem se v tomto díle ještě více utuží a pozitivním přírůstkem je i Fionnova maminka, jež v první knize působila poněkud křehce. Tady se ale přesvědčíme, že je ve skutečnosti silnou bojovnicí, oddanou své rodině.
Celkově hodnotím Píseň mořských válečnic jako obratně napsanou a čtivou knihu, i když možná ne tak ohromující jako první díl, který byl natolik strhující, že jsem ho v podstatě nemohla odložit. Pokud ale máte rádi vyprávění o síle přátelství, víře v sebe sama, rodinné soudržnosti a přírodních krásách Irska, tato kouzly nabitá série vás určitě nezklame.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.
Píseň mořských válečnic Catherine Doyle
Schyluje se k bitvě o Arranmore. Druhý díl Bouřňákova ostrova. Fionn Boyle není Bouřňákem ani půl roku, když ostrov Arranmore zaplaví armáda strašlivých Stopařů duší. Ti mají jediný cíl: Vzkřísit svoji paní, obávanou temnou čarod... více