Blaze - Recenze
recenze
Blaze (2008) / assaBLAZE - Stephen King (recenze)
Z anglického originálu Blaze
přeložila Linda Bartošková
vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský-BETA
vydání druhé, měkká vazba, 248 stran
______________________________________
Anotace:
Blaze byl přesvědčený, že poputuje do pekla, stejně jako většina jiných lidí. Byl to mizerný svět a čím déle člověk žil, tím větší mizera se z něj stával.
Claytonu Blaisdellovi, přezdívanému Blaze, to po úrazu hlavy moc dobře nemyslí. Zkušený kriminálník George Rackley, se kterým se po útěku z chlapeckého ústavu seznámí, mu vnukne „úžasný“ nápad – unést dítě z bohaté rodiny. Než se ale oběma kumpánům podaří plán „za miliony dolarů“ uskutečnit, George zemře. Blaze, odkázaný sám na sebe, si ve sněhové bouři odnáší dítě jako rukojmí, policie je mu v patách a celý „do detailu promyšlený zločin“ se v bílém pekle mainských lesů najednou mění v závod s časem.
_________________________________________
Po dlouhých třinácti letech nám Beta udělala radost a vydala tzv. "poslední román" Richarda Bachmana. King se netají, že je kniha poctou románu O myších a lidech spisovatele Johna Steinbecka.
S Claytonem Blaisdellem mladším, přezdívaným též Blaze, se život vůbec nemazlil. Díky svému otci utrpěl v dětství úraz hlavy, po kterém už mu to nikdy nemyslelo jako dřív. Dětství a dospívání prožil v sirotčinci a jako dospělého ho osud zavedl do společnosti podvodníčků a zlodějů, kteří ho zneužívali pro své zájmy.
"Svět byl plný bolesti. Nejenže byl mizerný, ale taky bolel."
Jedním z nich je také George Rockley, který v Blazeovi vidí potenciál a společníka k realizaci svých nápadů, jak ne zrovna nejpoctivější cestou přijít k penězům a na rozdíl od ostatních se k němu chová s úctou, což Blazeovi lichotí a začne ho považovat za svého opravdového přítele.
"Blaze byl svým způsobem cadillac - na jeho pérování se dalo spolehnout, když se na cestě objevily výmoly."
Po několika úspěšných akcích (ale také dvou neúspěšných, po kterých si oba posedí nějaký čas ve vězení) George dává dohromady plán, který by jim měl vynést hromadu peněz. Ještě před jeho uskutečněním však George umírá a Blaze se rozhodnej vše dotáhnout do konce na vlastní pěst.
Román skáče do Blazeova dětství a dospívání pomocí flashbacků a čtenář tak může nahlédnout do sirotčince, kde dospíval, na jeho první lásku, přátelství a nezáviděníhodné situace, do kterých se dostal díky svému vzhledu a handicapu. Blaze byl vždy ze společnosti vytlačován na druhou kolej a cítil se osamocen.
"Chtělo se mu brečet, jako se mu chtělo někdy brečet, když viděl ptáčka sedět o samotě na telefonním drátu."
V sirotčinci se seznámí s Johnem Cheltzmanem, který mu pomáhá s učivem. Blaze mu na oplátku dělá ochranu před ostatními chovanci, kteří Johna šikanují. Stanou se tak přáteli a prožijí spolu spoustu dobrodružství.
Sledujeme také několik neúspěšných Blazeových adaptací do náhradní rodiny, kde je však většinou pro svou velikost a sílu využíván pouze k práci.
Blaze není takový hlupák, jak si lidé kolem něj myslí a čtenáře občas dostane nějaká ta sentimentální myšlenka.
"Když někdy přespával ve stodole a v noci se probudil, vyšel ven a podíval se na hvězdy, a bylo jich tolik a on věděl, že tam byly už před ním a budou tam i po něm. To bylo jaksi hrozné a zároveň nádherné."
King sám v úvodu zmiňuje, že první verze knihy z roku 1973 byla plná sentimentálních věcí a celou knihu musel před vydáním v roce 2007 dost upravit.
Knihu napsal ještě před svým prvním románem Carrie a zdála se mu tak příšerná, že ji rovnou hodil do šuplíku a ani se ji nesnažil nabídnout.
Blaze tak strávil více jak třicet let ve tmě a na světlo se dostal až poté, co King publikoval knihu Colorado Kid, dílo které bylo zařazeno do série Crime Case (řada klasických detektivek drsné školy). Po roce si řekl, že by do série rád přispěl další knihou a vzpomněl si na Blaze. Po pročtení svého starého rukopisu však usoudil, že Blaze není drsný noir příběh, který by se do této řady hodil, ale "doják na tři kapesníky". Místo toho se v sérii Crime Case objevily knihy Lunapark a Později.
Když už byl však Blaze po takových letech oživen, King se ho rozhodl upravit a vydat. Pseudonym Richard Bachman zvolil proto, že to byla poslední knížka z let 1966-1973, tedy nejplodnějšího Bachmanova období.
A ještě taková malá vsuvka pro Kingovy fanoušky:
Blaze a John jako děti navštíví kino, kde promítají upírský film s názvem Druhý příchod,
což byl pracovní název druhého Kingova románu Prokletí Salemu, na kterém v té době již nejspíš pracoval.
S knihou jsem strávil krásné dva zimní večery a věřte, že se od ní nedá jen tak odpoutat. Díky skokům z přítomnosti do minulosti se nestačíte ani chviličku nudit a knihu neodložíte do chvíle, než zjistíte, jak to s hrdinou/nehrdinou Blazem a jeho posledním kšeftem dopadne.
A na závěr ještě trochu toho sentimentu:
"Člověk stárne, v tom je ta potíž. Člověk zestárne a celej život mu začne připadat jako sen, kterej se mu zdál, když si odpoledne zdříml."
Blaze Richard Bachman (p)
Nová kniha Stephena Kinga napsaná pod pseudonymem Richard Bachman. * Claytonu Blaisdellovi mladšímu, přezdívanému Blaze, to kvůli dávnému úrazu hlavy (otec ho totiž kdysi jako malého shodil ze schodů) moc dobře nemyslí. Protřelý k... více
Já teda nevím, ale to je spíše jeden velký spoiler než recenze. Sorry. Názor