Bojuj, nebo uteč

recenze

Nezavírej oči (2018) 5 z 5 / a.k
Nezavírej oči

Dospělá dvojčata Sára a Robin Marshallovy žijí již řadu let bez jakéhokoliv vzájemného kontaktu. Robin byla kytaristkou v úspěšné britské skupině. To už je ale dávno. Teď trpí chorobným strachem, nevychází z domu, s nikým se nestýká. Pozoruje lidi za oknem protějšího domu, myslí si, že když nebude dávat pozor, lidi umřou. Má panické záchvaty a ujeté rituály. Cvičí přesnou sestavu, spí pod postelí, trpí paranoií, že jí někdo ublíží. I donášková služba musí u dveří zazvonit v přesný čas. Jinak neotevře. V poslední době jí stále někdo buší na dveře. Je si jistá, že netrpí žádnými přeludy, někdo po ní jde.

Život Sáry se zhroutil jak domeček z karet. Jimův seznam Sářiných prohřešků dospěl do fáze, kdy už to dále nestrpěl a vyhodil Sáru z domu. Nesmí se stýkat ani se svou milovanou malou Violetkou. Sebrali ji dítě i domov a Sára se snaží vypátrat svou dávno ztracenou sestru Robin. Vždy si byly blízké, určitě ji pomůže získat zpátky milovaného Jima i maličkou Violetu.

Už od prvních stran se nese vyprávění s velkou dávkou neznáma. Obě sestry jsou v těžké životní situaci a autorka nás nechává v nejistotě, co se vlastně stalo a proč. Abychom mohli začít chápat podstatu, vracíme se do dětství obou děvčat.

Dvojčata sledujeme od jejich devátého roku. V roce 1989 žijí obě ve spořádané rodině. Sára byla jen o pár minut starší a měla všechno, co Robin chybělo. Byla to vysoká blondýnka, dobře vychovaná, měla ráda společnost i práci na zahradě se svým otcem. Robin byla pravý opak a vždy byla ta problémová. Ve škole sice obě dívky ctí pravidlo, že sourozenci se spolu moc neukazují, ale v soukromí mají k sobě blízko a mají se rády. Když se do sousedství přistěhuje rodina Grangerových, poklidný život celé rodiny Marshallů se změní. Sára a Robin mají nového spolužáka Kala. Kal Granger je tichý, drží se stranou. Následné přátelství rodin Kala a rodiny dvojčat převrátí život dětí zcela naruby a bude mít zásadní vliv i na celý jejich další osud.

Knížka je rozdělená na velmi krátké kapitoly. Střídá se zde současnost s příběhem života obou dívek od dětství přes následující léta. Zároveň sledujeme jednotlivé životní situace z pohledu Sáry a pohledu Robin. Rychlé střídání kapitol dodává příběhu správné napětí a švih. Čím déle čteme, tím máme více otázek. Je jasné, že to, co každá prožívá, musí mít své kořeny v jejich dětství. Informace ale dostáváme opravdu po špetkách.

Kapitoly Sáry jsou psané v první osobě a zbytek knížky ve třetí. Sářino vyprávění v ich formě mělo zpočátku mírně rušivý efekt. Je to ale jen drobnost. Až rozluštíte zápletku, pochopíte, proč se k tomu autorka uchýlila.

Když jsem četla autorčin debutový román „Snaž se nedýchat“, nadchl mě její styl a především forma zpracování hned několika vážných témat. V této knize se podle mého posunula zase o trochu výš. Výborně vykreslené charaktery postav. Prožitky Robin při jejich atakách, to byl spisovatelčin koncert. Duševní rozpoložení a vnímání jiné perspektivy skutečnosti jsou vykreslené tak, že čtenář až ztrácí pevnou půdu pod nohama. Opět podání několika vážných témat, která ale pro zachování pointy a napětí nebudu prozrazovat.

Sára a Robin si mohly žít svůj krásný život a mít oporu jedna v druhé. Posloupnost špatných rozhodnutí, zvrácených a tragických činů poznamenala jejich osobnosti a donutila je žít ve světě s vlastními démony. Kniha je výborný psychologický román s řádnou dávkou napětí a nečekaného rozuzlení, který nikomu nedá spát, dokud nedočte poslední stránku.

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Nezavírej oči Nezavírej oči Holly Seddon

Robin a Sarah, ač dvojčata, si nejsou moc podobná a ani naladěná na stejnou vlnu, a navzájem se milují. Dokud nebyla odloučena kvůli krutým poměrům v rodině. Teď je jim přes třicet. Robin žije sama, trpí agorafobií a záchvaty ... více

Komentáře (0)