Božští rivalové
recenze
Božští rivalové (2024) / Knihomolka97Za poskytnutní knihy k recenzi v rámci spolupráce mockrát děkuji společnosti Albatrosmedia.
Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Iris, která momentálně žije jen s matkou a spíš jen přežívají. Starší bratr odešel do války, kterou rozpoutal pomstychtivý bůh a od té doby matka pije. Proto se Iris rozhodne získat povýšení v novinách. Jenže o toto místo se uchází i její kolega Roman, se kterým prakticky neustále soupeří. Aby se jí ulevilo, píše bratrovi dopisy na starém psacím stroji a zasouvá je pod dvířka, kde záhadně mizí. Po nějaké době ji přijde odpověď, ale ne od bratra. Ale když ne od něj tak od koho? Válka je ve vzduchu cítit čím dál víc a Iris se rozhodně k zásadnímu kroku.
Iris mi bylo neskutečně líto, protože neměla jednoduchý život. Byla sympatická, odhodlaná, milující, nadaná ve psaní, takže si ji nešlo neoblíbit.
Roman? Tak do něj jsem se absolutně zamilovala.
Ta romantická linka je jednoduše nádherná. Nádherná! Navíc je v ní zakomponováno psaní dopisů, což já v knihách zbožňuju.
Fantasy svět je originálně vymyšlený, některé zvláštní vymoženosti mě hned zaujaly. Zajímavé jsou i části z historie a legendy o bozích.
Příběh má ale samozřejmě svou temnou stránku a to válku, která tady není jen na okraj. Autorka dokázala chvilkama vytvořit tak tíživou atmosféru, že jsem si skoro okousala nehty. Sirény, při kterých tuhne krev v žilách, zmrzačení vojáci, zákopy, napínavé i smutné momenty tu nechybí. A já to všechno silně prožívala. Tak nějak jsem tušila, že se mi kniha bude líbit, ale že mě až tak pohltí? V to jsem ani nedoufala.
Je to jedna z těch knih, které klidně budu číst i podruhé a letos bude rozhodně patřit mezi ty nejlepší přečtené.
Moc doufám, že na pokračování nebudeme čekat dlouho, protože ten konec? Proooč nám to ti autoři dělají?!
Božští rivalové Rebecca Ross
Po staletích spánku rozpoutali bohové další válku. Osmnáctiletá Iris chce udržet svou rodinu pohromadě, jenže její bratr je na frontě a ona s matkou živoří čím dál víc. Proto se Iris rozhodne získat povýšení v novinách, o nějž boj... více