Božští rivalové

Božští rivalové
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541830/bmid_bozsti-rivalove.jpg 4 40 40

Po staletích spánku rozpoutali bohové další válku. Osmnáctiletá Iris chce udržet svou rodinu pohromadě, jenže její bratr je na frontě a ona s matkou živoří čím dál víc. Proto se Iris rozhodne získat povýšení v novinách, o nějž bojuje s odměřeným, ale pohledným kolegou Romanem. Aby zahnala své strachy, píše bratrovi dopisy na starém psacím stroji a zasouvá je pod dvířka, kde záhadně mizí... a končí u Romana, který má stejný magický psací stroj. Přetrvá jejich pouto i v hrůzách božské války o osud lidstva?... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 03.10.2024
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Divine Rivals, 2023


více info...

Přidat komentář

EvikU.
včera 4 z 5

Krásný první díl nové young adult série. Iris píše články v novinách a soupeří se svým pohledným kolegou Romanem o post redaktora sloupků. Oba mají talent, oba spojuje touha psát. Každý má na začátku ale trochu jiné podmínky. Iris je z chudých poměrů, Roman je bohatý synek.

Je příjemné číst jejich pošťuchování a soupeření přerůstající v něco víc. Iris řeší osamělost i doma. O 600 km dál zuří válka Bohů Dacre bůh podzemí a Enva bohyně pozemská. Píše dopisy na starém psacím stroji své babičky. Adresované jsou jejímu bratrovi Forestovi, který odešel jako voják do války na stranu Envy.

Dopisy se ale záhadně objeví Romanovi. Který má stejný kouzelný psací stroj po své babičce. Přes dopisy si svěřují tajemství, touhy, sny i bolesti a postupně se do sebe zamilují.

Oba nakonec pohltí válka. Najdou k sobě cestu napříč válkou, přežijí? Setká se Iris znovu s bratrem? To a mnoho dalších otázek na vás vyskočí ze stran této knihy. Má v sobě kouzlo první lásky, prvního zamilování, které má za následek pomalé krůčky k velké lásce.

Některé hrůzy války jako v každé válce tam samozřejmě jsou, ale je to napsané s citem, tak bych se nebála jí dát přečíst i lidem, kteří se knihám z války vyhýbají.

Jejich dopisy jsou na celé knize asi nejhezčí a moc jsem si knihu užila. Nechte se i vy unášet vlnou dopisů a prožijte svou první lásku znovu zkrz knihu. Krásné čtení.

Týna28
09.09.2024 4 z 5

Svět ve kterém zuří válka bohů, která se dostala i mezi lidi, kteří bojují ve jménu svého boha.
Mladá novinářka, která se po nečekané nehodě, která změní její život, vzdá vysněné práce v novinách a rozhodne se vyrazit na frontu, psát o válce, pomáhat těm, kteří to potřebují a mezitím vším doufá, že najde svého bratra.
Najde zde však něco nečekaného. Lásku.

Kniha se mi moc líbila, bylo to zase něco úplně jiného a nového.
Skvělé bylo dopisování mezi hlavními hrdiny, aniž by Iris věděla s kým si opravdu píše.

Když jsem četla první stránky, trochu jsem se obávala, že mě kniha nebude bavit.
Opak byl pravdou a kniha mě okamžitě vtáhla do děje a já ji vůbec nechtěla pustit z ruky.
Přečetla jsem ji za necelé dva dny a to se považuji za pomalého čtenáře, takže na mě velký úspěch.

Knihu rozhodně doporučuji.
Moc se těším na pokračování a doufám, že bude stejně povedené jako první díl.


Mona-Lisa
08.09.2024 3 z 5

Na to, že ji najdeš v YA regálu, překvapil mě tu výskyt hlubokých myšlenek. A i krásných slovních obratů, které byly všechno, jen ne tuctové.
Do půlky knihy jsem si soupeření dvou novinářů ve fikčním světě zasaženém válkou užívala.
Když YA zabrousí do bolavých míst, ztrát a smrti, hodnotím to vždy rezervovaně. Nejde to do hloubky, hned to odskočí k magii, dlouhým pohledům apod. Ale tady! Husinu jsem měla z některých pasáží a bála se, aby to vydrželo.
No…:D
Bohužel, za mě to sklouzlo na konci až moc do nekoncentrované slaďárny, ale jinak jako celek musím hodnotit silnými třemi hvězdami.
A ubrala bych dlouhých pohledů a opakujících se dopisů a přidala víc info o jejich světě ovládaným Bohy a rozpracovala vedlejší postavy. To je tam za mě odbyté šíleně.
TAKOVÝ potenciál to ze začátku mělo! Mrzí mě ten propad do harlekynek no.

knizni.taurus
06.09.2024 5 z 5

“Myslím, že brnění nosíme úplně všichni. Ti, kteří ho nemají, jsou podle mě blázni, kteří riskují, že je svět svými ostrými hranami bolestivě poraní, znovu a znovu.

Z A M I L O V A N Á. Jsem zamilovaná.

Moje nejočekávanější kniha a jsem hrozně ráda, že mě v ničem nezklamala. Doufám, že se do této krásky pustíte, protože jak říká Ron: budeš trpět, ale náramně si to užiješ.

Božští rivalové pro mě bylo kouzelné, dojemné, srdceryvné, něžné a nádherné dílo. Klobou dolů před překladem, protože překladatelka dokázala autorčina slova přenést do krásné podoby. I když to není kniha nabitá akci od začátku až do konce, ta skladba slov vás prostě uchvátí (já se teď těším i na originál) a navíc dostanete spoustu krásných myšlenek.

V knize najdete nádhernou romantickou linku. Hlavní protagonisty si zamilujete a budete vše prožívat s nimi. Je to láska v té nejčistší podobě a to mě vlastně na tom zaujalo ze všeho nejvíc. Každý dopis jsem očekávala stejně jako Iris a těšila se spolu s ní. Její i Romanova povaha mi sedla na 100 %. To jak se chovali, jak se rozhodovali, jak byli odvážní a chtěli žít naplno. Oba se někdy vyrovnávali s těžkým obdobím a jejich úvahy nad životem vás vzaly za srdce. Tak mladí a tak uvědomělí.

Navíc vás okouzlí i samotné prostředí, které je velmi originální s třešničkou na dortu ve formě fantasy prvku v zuřící válce. Válka nikdy nevěstí nic dobrého, ale líbilo se mi, že autorka dokázala do toho období vložit i radost. Protože ve válce je dvakrát tak důležité se umět radovat, aby to člověka nesemlelo.

A poslední bod: autorka tu atmosféru na vás přenese hned od první strany. Když se naši novinářští rivalové honí za článkem, jako byste je sledovali přímo z redakce, když se v příběhu ocitnete v blízkosti války, budete trnout hrůzou a když se stane něco hezkého, cítíte tu radost.

Nemůžu se dočkat pokračování, protože ten konec …

čteno v rámci #spolupráce s @humbook_blogeri - děkuji

Booksastherapy
04.09.2024 5 z 5

Tak toto bylo transcendentní! Zřídka se mi stává, že bych si knihu totálně zamilovala hned na prvních stránkách. A to ani nemluvím o lásce na první pohled, když mi v rukou přistála tahle krásná obálka.
Božské rivaly najdete pod štítkem fantasy. Já bych knihu označila především jako romantický příběh plný čisté lásky se špetkou magie s pozadím válečného konfliktu.

Iris Winnovová a Roman Kitt.
Ona, zapálená žurnalistika z chudších poměrů, žije sama s mámou, jelikož bratr narukoval do války mezi bohyní Envou a bohem Dacrem.
On, ambiciózní novinář z bohaté rodiny, kterému otec nalajnoval celý život.
Oba pracují pro prestižní redakci a snaží se získat pozici sloupkaře.
Iris těžce nese odloučení od bratra a píše mu dopisy na starém psacím stroji po babičce. Ty když vloží do skříňky, záhadně mizí. A ještě záhadněji se objevují u Romana, který má téměř totožný stroj. A ten se jednoho dne rozhodne na dopisy odpovědět.

Četlo se to doslova božsky. Žádné nudné pasáže, děj krásně odsýpal. Nejoblíbenější části pro mě byly samotné dopisy. S každým otočením stránky jsem se těšila, kdy se objeví další psaní, protože to byla jedna krásná myšlenka za druhou. Iris má obrovský charakter. A Kitt? Ach bohové, mé romantické já se tetelilo blahem. Nebojte, v druhé půlce knihy si víc užijete i pasáže ze samotné války, zákopů nebo vojenských nemocnic.

Jednu chvíli se budete smát, druhou brečet. Příběh Iris a Romana vám vyrve srdce z hrudi a zároveň vás krásně pohladí po duši. Já to nečekala. Přečtěte si to, protože já ty pocity prostě nedokážu vyjádřit svými slovy. Ještě teď, když se v myšlenkách zatoulám zpět ke knize, stojí mi chlupy na celém těle.

Kdyby šlo dát nekonečno hvězd, tak dávám!

GalaxyR
23.08.2024 5 z 5

V dnešní době a na tomto světě už takhle čistou lásku nenajdete...

P.S.: Jsem ráda, že mám doma druhý díl, ač v angličtině.

BlogKnihotání
15.08.2024 4 z 5

Na knihu jsem četla velkou chválu, jak na zahraničním bookstagramu, tak i na našem. Nebudu lhát, že jsem se knize ze začátku chtěla vyhnout, ale pak u nakladatelství Pandora vyšlo tohle speciální vydáni a měla jsem jasno.
Příběh se vyznačuje mimořádně silnou chemií mezi dvěma hlavními hrdiny Iris a Romanem. A přestože, je to oblíbené klišé hate to love relationship, tady to funguje. A klidně bych ocenila, kdyby ta počáteční nenávist mezi nimi byla o trochu delší.
Další věc jsou mimořádně skvěle napsané dopisy mezi Iris a Romanem. Ty bylo opravdu radost číst.
Jak už jsem zmínila v knize dominuje milostná linka s prvky fantasy a na pozadí příběhu zuří válka. Jednoznačně se jedná o jednu z nejlépe napsaných milostných linek, jaké jsem četla za hodně dlouhou dobu.
Těším se na druhý díl, jak se to celé bude odvíjet dál.

Schmetti
07.07.2024 5 z 5

Když jsem na ig spatřila knihu Božskí rivaly, která patří do dvoudílné série Začarované listy, ihned mě očarovala svou obálkou a ořízkou. Ještě než jsem četla anotaci nebo recenze, tak na mě dýchla historií, něčím dávným a krásným, jako bylo posílání dopisů bez internetových vymožeností.

V tomto případě nebyl krásný jen obal knihy, ale i její obsah.

Četla jsem ji ve slovenštině, jelikož u nás v ČR kniha zatím nevyšla.

Novinářské prostředí mi je blízké, jelikož jsem vystudovala a studují mediální studia. Při čtení jsem si připadala, jako kdybych byla s hlavními hrdiny v práci a zažívala jejich strasti a radosti. Představte si ty dávné redakce, kde klape spousta psacích strojů, ve vzduchu se line cigaretový kouř, popíjí se čaj a vedle vás… sedí děsně krásný a talentovaný kolega. Roman Kitt. A je váš rival. Chce získat pozici, po které toužíte vy.

Ve světě, o kterém jsem četla, probíhá válka mezi bohy. Konkrétně mezi dvěma. Lidé mají strach a zažívají opravdu nebezpečné a kruté časy. Bratr naší hlavní hrdinky Iris uslyšel zpěv bohyně Envy a rozhodl se jít za ni bojovat na frontu, což jejich matku i samotnou Iris zdrtilo. A koho ne? Vyslat svou rodinu do války je těžké.

A teď přijde jedna z těch nejkrásnějších věcí. Představte si, že jste zdědili po své babičce magický psací stroj, píšete svému bratrovi na frontu, ale vaše dopisy se dostanou do rukou zcela někoho jiného.

Iris je skvělá hrdinka, velice chytrá a sympatická, milující. Pro své přátele, rodinu, lásku i pro další lidi v nesnázích by udělala cokoliv. Mé srdce si však získal Roman Kitt, zcela jsem se do něj zamilovala. Tak okouzlujícího muže jsem v knihách dlouho neviděla. Xaden ze Čtvrtého křídla je trochu něco jiného. Ale takzvaný Kitt, to je jiná liga. Z něj čiší laskavost, občas ironie, vstřícnost… Vedlejší postavy byli také naprosto skvělé. Kdo četl, bude chápat. Kdo nečetl, měl by to ihned napravit. Nebo si počkat na české vydání. Jakmile vyjde, ihned si ho kupuji. Tuto sérii potřebuji.

Je to už možná měsíc, co jsem knížku dočetla, ale stále na ni myslím. Pokud máte rádi 20. nebo 30. léta, trochu čtení o válce, fantasy svět a romantiku, sáhněte po Božských rivalech, nebudete litovat.


Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
http://instagram.com/terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/

Bookish_Adria
13.06.2024 5 z 5

Bylo nebylo, po stoletém spánku se bohové probudili a začali spolu znovu válčit. Na zemi vládne brutální válka, za kterou může právě božstvo.
Je čistě na Vás za kterou stranu božstva se rozhodnete bojovat. Ať už za bohyni, která dokáže svou hudbou ovládnout každého nebo boha, který miluje chaos a je schopný čehokoliv.

Příběh ale vypráví o dvou mladých novinářích, kteří mezi sebou soupeří. Osmnáctiletá Iris Winnow chce jen jediné, a to svou rodinu mít pohromadě. Její bratr se rozhodne zapojit do války a ona tak zůstane se svou závislou matkou. Práce v novinách ji velmi baví, ale má jednoho úhlavního nepřítele. Roman Kitt je z vyšší vrstvy a možná má trochu nosánek nahoru. Je zapálený do psaní a snaží se vyhrát pozici právě Oath Gazette.

Iris píše svému bratrovi dopisy, které nikdy, ale neodešle. Pouze je vloží do skříně a oni prostě sami od sebe zmiznou. Iris vůbec netuší co za tím stojí, ale doufám, že se vždy dostanou k jejímu bratrovi, o kterém už skoro půl roku nic nevím. Iris je z chudé vrstvy a její život není pohádka, i přes to vše je to silná mladá žena.

Soukromé dopisy se záhadně objevují v rukou jejího úhlavního rivala. Roman C. Kitt nachází od samotného začátku ve své skříni dopisy od Iris. Z počátku si myslel, že si sním jen zahrává, a proto její dopisy ignoroval. Ted se rozhodl reagovat a odepsal. A tak začne nekoneční kolotoč jejich dopisování.

Iris se vydá hledat informace o svém bratrovi a snaží se nastínit lidem v novinách co se opravdu děje ve světe a jak krutá je válka.
Příběh je plný smutku a lásky.

Je to krásně dojemný a příběh. Bylo velmi krásné to číst, ale ten konec? Těším se na pokračování.

Karin94
21.05.2024

„Myslíš si, že by sme mohli žiť vo svete zloženom len z týchto vecí? Smrti, bolesti a hrôzy? Straty a agónie? Nie je zločin cítiť radosť, aj keď sa veci zdajú beznádejne.

Do knihy som sa púšťala s veľkou radosťou, pretože z každej strany sa hovorilo, že je tam fantasy prvkov fakt minimum, a mám očakávať viac romantiky. Okrem toho ma pútala fakt nádherná obálka. Takže ak ste anti fantasy čitateľ ako ja, a uvidíte tú obálku, tak to možno tiež budete brať tak, že knihu prečítate aspoň kvôli nej.

“Začínam ho milovať, dvoma rôznymi spôsobmi. Tvárou v tvár a slovom k slovu.

Aj tentoraz budem férová, a knihu (bohužiaľ) nebudem hodnotiť aj napriek tomu, že dej bol krásny, smutný a za mňa čiastočne aj akčný, ak je teda také porovnanie prijateľné.

Veľmi sa mi páčilo, že to bolo celé také magické, niečo, na čo naozaj nie som zvyknutá. Dopisovanie listov medzi hlavnými hrdinami Iris a Romanom cez stroje sa mi páčilo úplne najviac, bolo to za mňa síce nereálne, ale veľmi milé. Prostredie a celá atmosféra mi prišla akoby som čítala príbeh z doby 1. svetovej vojny. Hoci tie mená, výrazy a opisy kráľovstiev, dacre a rôznych iných, ktoré sa v knihe spomínali a objavovali často, som nerozumela (a toto ma zo všetkého bavilo najmenej), aj tak musím povedať, že to bola pekná kniha.

„Změn nepriateľa na priateľa a budeš mať o jedného nepriateľa menej.

Romantická linka, aj keď jej tam bolo na mňa príliš málo, bola veľmi slušná, pekná a celkový dojem bol taký úsmevný.

Aj keď z určitosťou neviem povedať, či si prečítam aj druhý diel tejto dilógie, ja určite neľutujem, že som prečítala jej prvú časť, a som na seba hrdá, že som to ako nečitateľ fantasy dorazila celé, aj keď mi to trvalo.
Odporúčam.

Matri
27.04.2024 5 z 5

"Zmeň nepriateľa na priateľa a budeš mať o jedného nepriateľa menej."

Božskí rivali si nesú nálepku YA fantasy, avšak ide podľa mňa o úplne inú samostatnú kategóriu...
Keby idem do knihy s vedomím, že čakám nadupané akčné epické fantasy, asi by som bola sklamaná a trošku nahnevaná. No kniha si už stihla nájsť svojich čitateľov, preto som vedela, že žiaden prepracovaný fantasy svet čakať nemusím.
Tak akí sú Božskí rivali?
Úprimne sa sa bála, či má takáto kniha dokáže osloviť a baviť. Sama som zostala prekvapená ako mi stránky ubiehali pred očami a môžem povedať - áno, bavilo ma to!
Mladučkí novinári, rivali v práci pre noviny Gazette - ona chudobná, on syn majiteľov železníc. Ona zostáva samučičká sama, preto sa vydá hľadať brata na vojnový front. On, nútený do svadby s inou, sa rozhodne ju nasledovať. Medzi Iris a Romanom je veľa tajností, nedôvery, napätia a hoci sú opakom jeden druhému aj osudovej príťažlivosti.
Príbeh je plný smutných, ale o to realistickejších opisov vojny (niečo v zmysle 1. svetovej plus nejaké tie mýtické bytostí). Práve tá reálnosť mnohých opisov robí toto "fantasy" tak reálnym a špeciálnym. Okrem pozadia vzniku vojny - a teda konflikt dvoch bohov a už spomenuté bájne bytosti, je príbeh skôr čosi ako historický román. Podotýkam písaný veľmi pútavo! Nechýba akcia (najmä na fronte), tajomstvá, pozvoľné budovanie lásky medzi Iris a Romanom, krásne priateľstvá a záver - nečakaný, šokujúci a ja sa naozaj úprimne teším na pokračovanie :)
Kniha nebola 100%-ne môj šálok kávy, no prekvapivo sa mi páčila ;-)
Hodnotím 4,5*

"Začínam ho milovať, dvoma rôznymi spôsobmi. Tvárou v tvár a slovom k slovu."

Ahmose
10.04.2024 3 z 5

Toto bola jedna z mojich najočakávanejších kníh tohto roka, všetci okolo mňa ju milujú a ja som sa na ňu nesmierne tešil. Čakal som epický historický fantasy román s enemies to lovers, inšpirovaný svetovými vojnami v minulom storočí. Moje sklamanie nemohlo byť väčšie. Do príbehu som sa vôbec nevedel začítať. Dlho som nevedel prísť na to, čo presne mi vadí. Námet je originálny, prostredie určite zaujímavé a vo fantasy neokukané a kniha obsahuje aj veľmi veľa pekných myšlienok. Napriek tomu som sa strašne nudil. Až v poslednej tretine knihy som pochopil prečo. Keď z príbehu zoškrabete tenkú glazúru z fantasy, tak zistíte, že pod jej povrchom sa ukrýva romantika, ktorá je úplne mdlá. Medzi tými postavami nie je absolútne žiadna chémia. Ten vzťah nemá iskru a funguje iba preto, lebo autorka nás nasilu presviedča o tom, že má fungovať. Navyše, možno je to mnou, ale mám pocit, že v druhej polovici knihy sa charakter Iris vytratil. Zostala z nej plochá postava, ktorá proste miluje Romana. Viem, že do veľkej miery som si zážitok z knihy pokazil sám svojimi očakávaniami. Preto som sa rozhodol dať knihe aspoň tri hviezdy, hoci som si jej čítanie vôbec neužil a asi som ju mal v určitom momente radšej prestať čítať.
Ešte jedna poznámka na záver, nemyslím si, že by sa táto kniha mala radiť medzi fantasy alebo romantasy. Ja by som ju zaradil medzi obyčajnú YA romantiku

Kaduri
30.03.2024 4 z 5

Zo začiatku mi knižka prišla naivná, detská - ako veľa iných YA kníh.
No postupne sa príbeh krásne rozvinul, vnímala som ho ako hlbší, prepracovanejší. Akoby na mňa dýchlo kúzlo starých kníh pre dievčatá, ktoré som čítala ako tínedžerka.
Príbeh je netuctový, originálny. Prostredím a atmosférou pripomína 1. svetovú vojnu, akurát so štipkou mágie. Svet vojnových korešpondentov, stĺpčekov v novinách, zákopových bitiek.
Našlo by sa aj pár nedostatkov, ale tie neriešim:).
Bolo to iné a bolo to dobré.
Dúfam, že ani druhý diel nesklame.

katasokolov
10.03.2024 4 z 5

3,75/5*


Citace z knihy:

“Drahá Iris,
nemyslím si, že si uvedomuješ, aká si silná, pretože niekekdy sila nie je v mečoch, oceli a ohni, ako máme tak často verit. Niekedy sa nachádza na tichých jemných miestach. Spôsob , akým držíš niekoho za ruku, keď smúti. Spôsob, akým načúvaš druhým. Spôsob, akým sa deň čo deň objavíš, aj keď si unavená, máš strach alebo si jednoducho neistá.
To je sila a ja ju v tebe vidím.

Jedná se o velmi procítěný příběh, který skrze magické dopisy spojí dvě duše v jeden celek.

V knize naleznete krásné myšlenky i filozofické otázky, které čekají na vaši odpověď. Celou ústřední osou příběhu je milostný příběh dvou novinářů, kteří od vzájemného soupeření přejdou k trochu odlišným pocitům. Na pozadí tohoto milostného příběhu stojí válkou zasažená země. Celá společnost je rozpolcená mezi dvěma bohy. Který z nich ale stojí za obětinu nejvyšší?

Kniha končí otevřeně, jelikož následuje ještě jedna část, která by nám měla poskytnout zbylé odpovědi. Ráda si ji, i přes některé nedostatky jedničky, přečtu.

Zhodnocení:
Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, jen si musím opět klást otázku, proč zrovna tomuhle literárnímu kousku se dostalo takové mediální propagace. Ruku na srdce, existují zapadlé knihy, které mají mnohem větší potenciál a nikdo o nich prakticky neví. Dnes ale asi stačí jen jedno video na TikToku a je z toho lavina :). Současný svět už se mi asi tak nějak pomalu začíná vzdalovat :D.
Přesto velmi děkuji vydavatelství Pandora, které přináší na světlo světa příběhy, které v češtině asi jen tak nevyjdou :).
PS: Ořízka a vjemový požitek z knihy jsou pecka.

valika0302
08.03.2024 4 z 5

Na túto knihu som sa chystala od kedy vyšla, no keď som postrehla, že bude jej preklad, povedala som si, že s čítaním počkám a prečítam si až slovenský preklad.

V prvom rade by som chcela vyzdvihnúť dizajn a spracovanie knihy. Páči sa mi, že vydavateľstvo zanechalo jednu z pôvodných oficiálnych obálok knihy, no zároveň pridalo niečo svoje v podobe originálnej oriezky. Táto kombinácia knihu zaradzuje do skupiny #musthave v mojej knižnici.

Čo sa týka deja, tak som išla do knihy s tým, že som nevedela čo očakávať, pretože som si neprečítala ani len anotáciu, stačilo mi ospevovanie zahraničných, no ale aj slovenských a českých bookstagramov.

Prostredie bolo zaujímavé, kombinácia "normálneho" sveta prepleteného unikátnymi stvoreniami, Bohmi ale aj miestami a čarovnými prístrojmi.

Hlavné postavy si vás získajú od prvého momentu a aj keď ide o rivalov, chémiu a príťažlivosť medzi nimi si všimnete od prvej prečítanej vety. Roman sa mi veľmi páčil, aj keď pochádzal z vyššej vrstvy v porovnaní s Iris, nebol nafúkaný a povrchný ako jeho rodičia.

Veľmi sa mi knižka páčila a pokračovanie určite nevynechám.