Četnická pátračka versus galerka - O čem to vlastně je?

recenze

Četnická pátračka versus galerka (2021) / Marie.BM
Četnická pátračka versus galerka

Musím říct, že kniha Četnická pátračka versus galerka mě zaujala už svým názvem, který mne evokoval návrat do dávných časů, protože dnes už slovo četníci zkrátka moc nepoužíváme. Jedná se o jubilejní 333. svazek "zelených" detektivek nakladatelství MOBA, takže další důvod, proč jsem předpokládala, že kniha bude mimořádná, když je ještě k tomu jubilejní.
Jak už z názvu vyplývá, všechny povídky nás posunou do dramatické doby bouřlivých 30. let a setkáváme se zde se strážmistrem Michalem Kubíkem, poručíkem Votrubou, kteří jsou hlavní pověřitelé všech činů. Kniha je ryze povídková, s několika povídkami s už dopředu chytlavými názvy: Ošklivá aféra v hotelu Gabriel, Choulostivá záležitost, Uražený hrobník Florián a okradený nebožtík, Putimfarka, Podivná smrt flašinetáře Fabiána, Němý nemrava a spousta dalších.
Úvodní povídka s názvem Ošklivá aféra v hotelu Gabriel pojednává o tom, co se stane když, někdo otráví hosty v luxusním hotelu. A když je k tomu nespočet podezřelých? Je na vině sám majitel, nespokojení hosté, či zhrzená žena po propuštění? Anebo je to celé jinak?
Musím říct, že jsem se velmi rozesmála při dialozích v knize, které hodnotím asi jako nejvtipnější pasáže ze všech knih, co jsem kdy četla, a musím říct, že zrovna u této knihy - detektivky bych humor vůbec nečekala, a o to víc, že tam bylo tolik vtipných scén, že mě nejenom zajímalo, jak to dopadne, ale doslova jsem se smála a těšila, co dalšího vtipného bude v následující kapitole.
Ve druhé povídce s názvem Choulostivá záležitost se seznámíme s kuriózním případem vykradení krajského soudu. Kdo a proč to udělal? A proč někomu záleželo na obsahu jednoho kabátu?
V další povídce s názvem Podvedená švadlenka Karla a falešný konduktér Alois se dozvídáme o dvou prvotně rozdílných případů a to když služka jedné majetné rodiny zabije své dítě, a o druhém, kdy bohaté ženě někdo ukradne briliantový prsten. Proč vůbec služka dítě zabije? Jak tyto dva případy spolu souvisejí? A kdo je vůbec otcem dítěte? Závěrem si dovoluji vložit citát z knihy: "Hřebejk, je vidět, že víte vlastně prdlajs. V tom kabátu prezidenta krajskýho soudu je tajná kapsa a v tý má pan doktor čtyřicet tisíc. Jestli už je Blecha ovšem nevyfouk a neroztáčí v Praze po šantánech." "A mordyje, tak proto takovej kalup. No to jsem doma! To ale vypadá na hodně pytlíků na Borech. A Kulička? Ta aby už teď hledala do postele jinýho šamstra. I když s její postavou a širokým srdcem určitě dlouho hledat nebude." Kniha je důstojný 333. svazek kultovní edice a já přeji této edici aspoň 3333 svazků. Svoji čtenářskou věrnost na tomto místě slibuji.


Četnická pátračka versus galerka Četnická pátračka versus galerka Ladislav Beran

Kniha známého píseckého autora a emeritního komisaře kriminální služby zavádí čtenáře opět do období 30. let, kdy legendární písecká četnická pátračka řešila zločiny více či méně závažné. Povídky Ošklivá aféra v hotelu Gabriel, Ch... více


Komentáře (0)

Přidat komentář