Vzrušující příběh

recenze

Papežova dcera (2021) / Marie.BM
Papežova dcera

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o další počin ze série romantických knih, bez skutečné předlohy, a proto velmi mile překvapí, že se jedná o fikci, která je propojená se skutečností, a to reálnou historickou osobností Lucreziou Borgiovou, o které jistě většina lidí aspoň slyšela, že byla dcerou papeže Alexandra VI., a že prý udržovala milostný vztah jak se svým otcem, tak s bratrem.
Kniha Papežova dcera nás seznamuje s Lucrezií, jednou z nejkrásnějších Římanek, a velkou milovnicí luxusního života. V příběhu tak můžeme vidět, jak dcera papeže řeší vztah ke svému otci, a dozvíme se, jak se musí přestrojovat, když chce vyjít ven, jak řeší milostné vztahy a co je asi nejvíc, to je právě velmi netradiční osobnost Lucrezie, co se týče milostných vztahů, protože Lucrezia si chce život užívat. Je zde také popsán velmi krásný vztah s jejím bratrem a prostor dostává taky milenec Lucrecie. Další věc, která člověka zaujme, je vztahová smyčka s chudým mužem v roli milence a pak také manželem Lucrecie. Jak to celé dopadne? S kým bude Lucrezia šťastná ? A co že to vlastně vyvede její bratr? A co bylo pravdy na incestním vztahu Lucrezie s otcem a bratrem?
V příběhu se kromě Lucrezie setkáváme také s jeptiškami, rodinou Lucrezie … Za nejkrásnější na knize považuji, že je jako film a ukazuje příběh, který spolu s historií, jež se opravdu stala, patří k nejlepším příběhům, zkrátka v tom je to tak zajímavé čtení!
Ukázka :
„Jsem rád, že už nepláčeš,“ řekl jí stroze Alexandr, když se na ni náhodou podíval od porce nadívaných křepelek. „Počkej, až uvidíš svého ženicha. Budete nejkrásnější pár v Římě.“
Lucrezia našpulila ústa a pohodila hlavou. Stejně je to divné, sotva se dozvěděla, že papež Alexandr VI. je její otec, už měla spoustu důvodů ho nenávidět. A přitom by ho tolik chtěla milovat! Ach, jak se v tom má vyznat? Proč ji bere jako malou trucovitou holku? Na jednu stranu ji chce provdat, samozřejmě výhodně pro sebe, aby posílil své postavení nejvyššího pontifika, svrchovaného pána Říma, kormidelníka církve, a na druhou stranu ji prostě nebere vážně a nebere žádný ohled na to, že i ona chce o sobě rozhodovat.
Samotná Lucrezia, snad nejskandálnější žena z celého Říma a celé doby, je přesně ten typ ženy, kterou budete milovat nebo nenávidět. Ukazuje také velmi zajímavou stránku slavné ženy, která se nebála od života chtít všechno, a někdy také ještě víc!
Závěrem oceňuji nápad spisovatele Jana Bauera zpracovat toto téma a musím uznat, že se mu to podařilo doslova bravurně.


Papežova dcera Papežova dcera Jan Bauer

„Představte si, spí se svým bratrem a dokonce i otcem!“ šeptají si tajně obyvatelé Říma. „Je to vražednice!“dodávají druzí. „A taková děvka dokonce předsedá kardinálům! Ať propadne peklu!“ Předmětem všech těchto klepů je jedna z n... více


Komentáře (0)

Přidat komentář