Když opravdu nemusíš

recenze

Nemusíš! (2020) / Marie.BM
Nemusíš!

Život je natolik komplikovaný, že mám ráda jednoduché věci. Minimalismus. Klidně i v názvu knihy. Proč ne třeba: NEMUSÍŠ! Ano, takové slovo "NEMUSÍŠ" může představovat mocnější apel než jakkoliv dlouhá věta. Je spousta věcí, které musíme (nebo si myslíme, že musíme) a tajně toužíme po tom, abychom někdy nemuseli ... O důvod víc, proč sáhnout po knize "Nemusíš!" od Dagmar Čechové.
Než se začtu do nějakého literárního díla, mám tendenci zjistit si více informací o jejím autorovi či autorce. V tomto případě mě na webovkách https://www.dagmarcechova.cz/ autorky Dagmar Čechové upoutala hned úvodní myšlenka: "Příběhy jsou všude kolem nás, jen je zachytit." Pod tento výrok se mohu podepsat. Příběhů se odehrává bezpočet, ale ne každý je dokáže zachytit a zpracovat.
Autorka Dagmar Čechová by mohla být věkem moje dcera, ostatně je jenom o rok starší než moje prvorozená dcera. Nemám s tím problém, protože si více rozumím s mladšími lidmi než seniory, jejichž debatní okruh se postupně mnohdy redukuje na drahotu v obchodech a nemoci.
Kniha "Nemusíš!" má potenciál získat si čtenářky až tří generací, jak se tomu stalo v naší rodině, kdy oslovila věkové kategorie na úrovni cca dvacet, čtyřicet a šedesát let. Víc nás už není.
Pokud mohu tento literární počin konfrontovat s jinými obdobnými díly, pak za sebe uvádím, že dějová linie a humorná stránka se mi líbí více než v díle spisovatelky Radky Třeštíkové. Tvorba Třeštíkové se mi jeví podobná, ovšem u Čechové jsem našla bonus navíc.
Užívala jsem si svižně humorné pojetí obyčejných zážitků všedního dne rodiny Kateřiny. Je dar slova popsat zábavně každodenní rutinu. Rutinu, která je nám tak blízká.
Autorka se nerozpakuje použít i sprosté výrazové prostředky, které dnes někteří mladí používají. Současný život líčí takový, jaký je, bez příkras.
O tom, že se ocitáme v současné době, nás přesvědčí zmínka o seriálu Ulice, který sleduje manžel Katky.
Zde se dá tušit i určitá vazba mezi čtenářkami ženských románů a divačkami seriálů typu Ulice. Já sama patřím do obou těchto kategorií.
Moji pozornost si zasloužila i druhá hlavní hrdinka, mladičká Marie, která je důkazem kombinace intelektu a krásy v jednom těle. Také je důkazem toho, jak důležité je pevné rodinné prostředí a podpora rodičů v rámci výchovného procesu. Zajímavé je její uchopení sexuality.
Kniha NEMUSÍŠ! ve mně vyvolala pohnutku, že jsem si ji musela přečíst podruhé. Prostě musela, protože mě dostala.
Za unikátní nápad pokládám také merch, který knihu doprovází. Placky, lepítka, karamelky jsou věcičky pro radost a potěšení a také originální plecháčky, které potěší sběratele plecháčků jako jsem já, a tyto mají svůj specifický unikátní design.


Nemusíš! Nemusíš! Dagmar Digma Čechová

Můžeš znovu naleštit konferenční stolek, aby si na něj manželovi kamarádi mohli odložit pivo a nohy. Můžeš vychovávat děti v podstatě sama, ignorovat svou vnitřní lvici toužící po řádném soustu vášně, smířit se s tím, že nic novéh... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Daisy21
12.03.2021

Milá Marie,

z celého srdce Vám za tuto recenzi děkuji. Takové zpětné vazby mě naplňují velkou radostí a chutí do dalšího psaní.
Zdravím ženy tří generací ve Vaší rodině,

Dagmar Digma Čechová