Predstavte si, že sa prechádzate popri Temži, užívate si krásne ráno a zrazu uvidíte veľký kufor, ktorý voda vyplaví. Po jeho otvorení nájdete rozporcované telo muža. Hrôzostrašné, však? Ukáže sa, že tento nález súvisí s objavením tela ženy, ktoré bolo nájdené pred dvoma týždňami. Čo tieto prípady spája? A kto vlastne sú obete?
Dej piatej knihy s Erikou Fosterovou sa odohráva v októbri 2017, ale súbežne s touto líniou sledujeme aj pohľad do nedávnej minulosti, konkrétne do roku 2016, kde sa zoznamujeme s postavami Maxa a Niny.
„Chladnokrvne“ je príbeh o manipulácii, životných premenách, zamyslení sa nad tým, kam náš život speje a o tom, ako ďaleko je človek schopný zájsť kvôli láske a oddanosti. Bryndza ukazuje, ako sa človek môže vydať na nebezpečnú cestu, z ktorej niet návratu. Okrem výbornej zápletky si autor pripravil horúce a dramatické chvíľky pre viaceré postavy vrátane samotnej Eriky, ktorá sa opäť potýka s problémami a výčitkami v osobnom živote (súvisiacimi aj s predchádzajúcim dielom). Musím ale uznať, že v tejto knihe Erika pôsobí už kľudnejším a prístupnejším dojmom, ako v predchádzajúcich knihách série.
Tento diel ma obzvlášť bavil, predovšetkým pasáže s Ninou a Maxom, ktoré boli skutočne „chladnokrvné“. Ich postavy mali emocionálnu hĺbku a boli veľmi dobre vykreslené. Autor im dal pomerne veľký priestor, takže môžeme sledovať životný príbeh z ich pohľadu. Osobne som sa neubránil otázke, kto vlastne tieto osoby sú a ako súvisia s hlavnou zápletkou.
Napriek názvu knihy vám garantujem, že vás čítanie nenechá chladným. Za mňa ide zatiaľ o najlepší diel série, ktorý ponúka opäť napätie, emócie a nečakané zvraty prepojené spôsobom, ktorý zaručuje výborný čitateľský zážitok pre fanúšikov detektívnych románov. Ja som si čítanie užil a už sa teším na ďalší diel Smrtiace tajnosti.
Za poskytnutie knihy ďakujem: GRADA Slovakia.
„Človek si myslí, že toho druhého pozná... Ľudia sú na tomto svete väčšinou preto, aby nás sklamali.“
Chladnokrvne Robert Bryndza
Chladné londýnske ráno. Veľký kufor, ktorý vyplavila Temža. Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová a jej kolegyňa Mossová už tušia, že ich vnútri čaká nepríjemné prekvapenie… Ale na to, čo naozaj nájdu, keď sa im zhrdzavený kufor p... více