Druhý diel temnej a mrazivej série

recenze

Nezabudni na mňa (2024) 4.5 z 5 / mapet85
Nezabudni na mňa

V druhom dieli série Čierny ľad nás islandská autorka Yrsa Sigurðardóttir privádza na Vestmanské ostrovy, kde sa skupina priateľov z vysokej školy po rokoch stretáva pri smutnej príležitosti, a to pohrebe kamarátky. Napriek tragickému dôvodu cesty sa však tešia na spoločné chvíle, ktoré tu strávia. Po príchode na ostrovy sa však začínajú diať zvláštne udalosti. Táto partia totiž skrýva tajomstvo.

V druhej dejovej linke sledujeme prácu vyšetrovateľov Týra a Karó, ako aj súdnu lekárku Idunn, postavy známe postavy z prvého dielu, ktorí sú zavolaní, aby vyšetrili úmrtia v tejto lokalite.

V tejto knihe nás autorka necháva nahliadnuť hlbšie aj do života Idunn, keďže na Vestmanských ostrovoch vyrastala a jej rodinná minulosť je pomerne komplikovaná. Práve jej postava je vykreslená zaujímavo, je chladná, ale napriek tomu vyvoláva občas úsmev. Na druhej strane, postavy kamarátov na mňa pôsobili trošku nesympaticky a ich konanie v situáciách, do ktorých sa dostávali, bolo miestami zvláštne, až nepochopiteľné. Možno na ich rozhodovanie vplývalo práve to silné tajomstvo.

Autorka opäť zvolila zaujímavú štruktúru knihy, ktorá strieda kapitoly zo súčasnosti, kde prebieha vyšetrovanie, a kapitoly z pár dní vzdialenej minulosti, ktoré odhaľujú, čo sa stalo partii priateľov. Vďaka tomu sa k jadru záhady dostávame postupne, čím sa buduje napätie a vynára sa množstvo otázok. Konce kapitol sú napísané tak, že vás nútia pokračovať v čítaní až do samotného záveru. Atmosféra nehostinného prostredia je v knihe autentická.
Nepredvídateľné počasie a izolácia postáv umocňujú záhadnosť deja a vytvárajú pocit, že sa postavy nachádzajú v pasci, z ktorej niet úniku.

Kniha je výbornou kombináciou kriminálneho pátrania a ponoru do temnej minulosti postáv. Yrsa opäť ukazuje, že islandské krimi má čo ponúknuť, a tento diel je premyslený, napínavý a plný zvratov, ktoré ma držali v napätí až do poslednej strany.

Čítali ste niečo od Yrsy? Čítate islandské krimi?

Za knižku ďakujem: GRADA Slovakia

Nezabudni na mňa Nezabudni na mňa Yrsa Sigurðardóttir

Trausti sa aj napriek tragickým okolnostiam tešil na stretnutie so svojimi priateľmi. Skupinka sa nevidela od vysokej školy a hoci ich teraz spojila strata jednej z nich, predsa len si po rokoch odlúčenia aspoň trochu užívajú vzáj... více

Komentáře (0)