Nezabudni na mňa

Nezabudni na mňa
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546126/bmid_nezabudni-na-mna.jpg 4 178 178

Černý led série

< 2. díl >

Trausti sa aj napriek tragickým okolnostiam tešil na stretnutie so svojimi priateľmi. Skupinka sa nevidela od vysokej školy a hoci ich teraz spojila strata jednej z nich, predsa len si po rokoch odlúčenia aspoň trochu užívajú vzájomnú blízkosť. To však ešte nikto z nich netuší, že temné tajomstvo z ich dávnej minulosti ich dobehne aj na odľahlých Vestmanských ostrovoch. Čaká ich víkend plný hrôzy, na konci ktorého ich vlastná vina možno celkom pohltí. Nový prípad vyšetrovacieho tímu Týra, Karó a Idunn ich privedie na jedno z najodľahlejších miest Islandu, do rodného mestečka Idunn, ktorá sa zo všetkých síl snaží prípad čo najrýchlejšie vyriešiť a odísť skôr, ako sa bude musieť konfrontovať s vlastnou rodinnou minulosťou. Okolnosti sú nejasné a telá sa kopia, zatiaľ čo búrka zviera ostrovy svojím neúprosným burácaním. Ktosi však v tieňoch s potešením sleduje odohrávajúcu sa tragédiu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Gættu þinna handa, 2022


více info...

Přidat komentář

VasnivaCtenarka
28.09.2024 3 z 5

Když to porovnám s prvním dílem této knižní série, musím napsat, že tato mne bavila o poznání méně. Děj mi přišel táhlý a snad až nekonečný a zvratů mi přišlo pramálo. Napětí jsem necítila žádné. Jsem ale zvědavá na další díl, takže autorce dávám ještě šanci :)

blebuska
27.09.2024 4 z 5

Kniha mě bavila do posledního písmene stejně jako předchozí díl. Těším se na další


Duchoslp
24.09.2024 4 z 5

Celkově hodnotím knížku pozitivně. Určitě se mi líbila více než první díl, ale místy nebylo úplně snadné udržet nit v neustále se střídajících dějových liniích.

gordon13
22.09.2024 audiokniha 5 z 5

Opět parádní příběh, přečteno rychlostí blesku. Dokonalý konec!

Christie2020
17.09.2024 audiokniha 3 z 5

Tak tohle se úplně nepovedlo. Zápletka trochu (hodně) krkolomná a souhlasím s cérkou-nelogické a nesmyslné chování hrdinů.
Moc mě to mrzí, protože námět měl rozhodně potenciál.

cérka
14.09.2024 3 z 5

Vždy s velkým potěšením vítám každou novou knihu, potažmo sérii, od této autorky. Nicméně tato série má pro mne zatím pouze sestupnou tendenci.
Strašně moc mě po celou knihu iritovalo naprosto nelogické a nesmyslné chování hlavních hrdinů! Nevadí mi střídání dvou časových rovin. Ovšem šileně mi vadí, když autor příběh nesmyslně natahuje. Tento mi navíc přišel překombinovaný.
Přečetla jsem a doufám, že další díl mi všechno vynahradí.

eveytaylor
05.09.2024 audiokniha 3 z 5

Knihy od Yrsy mám celkem ráda, většinou se dobře čtou a postavy jsou lidsky sympatické, ale tento díl mi nesedl. Střídání dvou časových rovin, kdy u té první je víceméně jasné, jak to dopadne, mě místy nebavilo, stejně jako osobní život pataložky Idunn. Konec mi přišel překotně řešený na pár stránkách, působil trochu šitý horkou jehlou s nití ze schválně, ale zbytečně zašmodrchaného klubka. Včetně toho, že po všech těch sériových vraždách v Yrsiných knihách, by na Islandu nezůstala skoro žádná místní populace.

Kyri
26.08.2024 audiokniha 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Líbil se mi styl, kdy se něco děje ve světě hrdinů (nebo spíš obětí) a zároveň na to nasedá, co se dozvídá vyšetřující tým. Nevěřila bych tomu, ale právě to zajistilo, že pro mě byl příběh zajímavý až do konce. Autorka má občas tendenci příběhy naplnit "tajemnem", což nakonec způsobilo, že jsem ji přestala číst, teď asi zase začnu.

Iva095
21.08.2024 4 z 5

Nebylo to špatné, ale předchozí díl byl lepší.
Zase tu bylo přeskakování z minulosti, kde byla parta kamarádů do přítomnosti kde se vyšetřovali vraždy.
Kniha mě začala pořádně bavit, až když se ty dějové linky začali alespoň trochu proplétat.
Celé rozzuzlení bylo celkem dost složité, ale jinak mě kniha bavila.
Jsem zvědavá co se bude dít v dalším díle.

mikika
12.08.2024 audiokniha 5 z 5

i když autorka použila stejný recept jako v prvním díle - střídání dvou časových rovin, dokud se obě nesejdou, přičemž z té první víte, jak ta druhá asi dopadne, přesto je Hrob mnohem lepší. nějak mi nesedl Týr, ale patoložka Idun je frajerka. výtečné, i když šílené.

nicole1990
10.08.2024 audiokniha 5 z 5

Velmi čtivá knížka vždycky jsem se těšila až si budu moc číst . Jen závěr takový zvláštní.

Gugu
28.07.2024 audiokniha 3 z 5

Opět velmi čtivá Yrsa...nemohla jsem se vždycky dočkat, až vezmu knihu a budu moci číst. Ale...nějak mi to ve finále přišlo celé překombinované, překombinovaný závěr a rozuzlení, některé situace opět těžko uvěřitelné, stejně jako u předchozího dílu. Asi si teď dám od Yrsy chvíli pauzu.

lexikon_tf
24.07.2024 5 z 5

Druhý díl nové mrazivé série od mé oblíbené autorky mi nemohl uniknout!

Parta vysokoškolských přátel přijíždí na Vestmannské ostrovy na poslední rozloučení se zemřelou kamarádkou. Jejich setkání po letech se však rázem promění v boj o holý život.

Výhrůžné telefonáty uprostřed noci, záhadná smrt na pobřeží a tajemství dávného mejdanu, to je velice slibná kombinace pro další thriller od této skvělé autorky!

Mrazivá atmosféra tu pokrývá každou stránku a napětí by se dalo sekat sekáčkem na led! I zde opět potkáváme sympatický vyšetřovatelský tým v čele s Týrem, Karó a Idunn, s nimiž jsme se setkali v prvním díle s názvem Není úniku. Velice doporučuji a netrpělivě čekám na další díly!

Adinlea
23.07.2024 audiokniha 5 z 5

Pomalejsi rozjed, trvalo mi dele, nez jsem se zacetla. Ale jak clovek privykne opet Yrsinu stylu, uz se neodtrhne. Opet klasicky recept - gulas vseho mozneho, preskakovani dvou linek a na konci olala a vsechno do sebe zapada, vcetne te tajemne prisady, ktera tomu doda ty prave grady :)

namornice
20.07.2024 audiokniha 5 z 5

Yrsa je vždycky sázka na jistotu. Její detektivky jsou mrazivé a neuvěřitelně napínavě zpracované. I u Hrobu tomu tak je a poslech jsem si náramně užila.
Děj se posouvá ve dvou rovinách a jejich prolínání navazuje. Prostředí Vestmannských ostrovů je znamenitě vykresleno. V této druhé knize ze série Černý led dostává větší prostor patoložka Idunn, která řeší nejen okolnosti vražd, ale také své rodinné problémy. Moc se mi líbí přednes Kláry Cibulkové, výtečně podkreslující atmosféru.

hlenicka
15.07.2024 4 z 5

Yrsa má svůj styl,který je jedinečný. Její kapitoly jsou v minulosti a přítomnosti,které se dohromady nakonec propojí a všechno se spojí do celku.
To musí být velice dobře předem promyšlené. Knihu si dokážu úplně představit jako celovečerní horor v kině. Asi mě trochu zklamal ten konec,takový zamotaný,že jsem nevěděla,která bije,ale autorka to umí a každá její knížka stojí za přečtení!

PetrMalas
15.07.2024 5 z 5

Výborné to bylo. Doporučuji.

Lubošovo
15.07.2024 audiokniha 5 z 5

Promyšlené do posledního detailu. Tleskám!

Andrea_Bátovská
05.07.2024 audiokniha 5 z 5

Knihy od YRSY Sigurdardóttir, autorky bestselleru "Není úniku", mám ve veliké oblibě, a proto není divu, že jsem si nenechala uniknout její knižní novinku HROB.

Ač název knihy zní tak trochu hrozivě a tajemně, bude právě onen zmiňovaný "hrob" hrát velkou roli v tomto opět velmi zapeklitém a mrazivém thrilleru, kde nebude o děsivá překvapení nouze.

V knize se prolínají dvě dějové linie, a to návrat do minulosti v podobě partičky mladých lidí nejen daleko do jejich minulosti, ale i v rámci okolností, jež vedly k řetězci děsivých událostí, následných vražd a tajemných úmrtí.

A v druhé dějové lince máme naopak možnost sledovat titěrnou práci policie při hledání jednotlivých indicií a skládání všech nalezených vodítek při řešení tohoto velmi děsivého případu, který na první pohled nedává žádný smysl.

Hlavními hrdiny příběhu je skupinka bývalých spolubydlících z vysoké školy, tak trochu rozmanitá a svérázná partička mladých lidí, jež přijeli na Vestmannské ostrovy na poslední rozloučení se svou zesnulou kamarádkou Guggou. To však ještě netuší, že ne všichni se odtud dostanou živí.....

Se smutečním rozloučením však vyplouvají na povrch děsivé události pramenící z jedné dávné mladičké nerozvážnosti, kdy se na jednom z jejich společných večírků ztratila jedna z kamarádek. Bohužel se nikdy nikde nenašla...

A i když se všichni snažili tento večer navždy vymazat ze své paměti, tady na největrnějším místě Evropy, na Vestmannských ostrovech, jim tyto zapomenuté střípky minulosti vítr vmetl zpět do tváře.... 

Od osudného pohřbu totiž stín minulosti a pochyb rozehrává děsivou hru na život a na smrt, neboť vinu si v sobě nese každý.... 

Na druhé straně barikády máme naopak možnost sledovat titěrnou, systématickou a hlavně nezdolnou vůli vyšetřovacího týmu Týra a Karo při vyšetřování jednotlivých záhadných úmrtí mladých lidí, a to vše po boku s patoložkou a velmi svéráznou soudní lékařkou Idunn nesoucí si rodinné tajemství spojené s těmito nevlídnými ostrovy.

Kniha "HROB", ostatně jako všechny knihy autorky, opět nezklamala, právě naopak. Skvěle promyšlený příběh plný záhad, čekajících tajemství na odhalení, luštění indicií, které se prolíná s tíživou a ponurou atmosférou prostředí, plné napětí a neočekávaných zvratů.

Příběh mě pěkně "DOSTAL", neboť nejen jeho skladba, ale i jednotlivé indicie jsou autorkou střídmě dávkovány tak, aby postupně ubíhajícím dějem do sebe pěkně zapadaly a v závěru tak mohly excelentně vygradovat v rozuzlení celého příběhu. 

Kniha je velmi čtivá, o překvapení tu rozhodně není žádná nouze a každičký čtenář si zde přijde na své. Za mě opět TOP kniha, která musí vévodit mé knihovně....

Sixao
30.06.2024 4 z 5

Opět nechyběla mrazivá atmosféra severu, v tom je Yrsa opravdu mistryně. Mrtvol a dějových zvratů postupně přibývalo tolik, že mi čtení postupně připomínalo spíš scénář k hodně černé komedii, při které se rozhodně nebudete nudit.