Nezabudni na mňa

Nezabudni na mňa
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546126/bmid_nezabudni-na-mna.jpg 4 206 206

Černý led série

Trausti sa aj napriek tragickým okolnostiam tešil na stretnutie so svojimi priateľmi. Skupinka sa nevidela od vysokej školy a hoci ich teraz spojila strata jednej z nich, predsa len si po rokoch odlúčenia aspoň trochu užívajú vzájomnú blízkosť. To však ešte nikto z nich netuší, že temné tajomstvo z ich dávnej minulosti ich dobehne aj na odľahlých Vestmanských ostrovoch. Čaká ich víkend plný hrôzy, na konci ktorého ich vlastná vina možno celkom pohltí. Nový prípad vyšetrovacieho tímu Týra, Karó a Idunn ich privedie na jedno z najodľahlejších miest Islandu, do rodného mestečka Idunn, ktorá sa zo všetkých síl snaží prípad čo najrýchlejšie vyriešiť a odísť skôr, ako sa bude musieť konfrontovať s vlastnou rodinnou minulosťou. Okolnosti sú nejasné a telá sa kopia, zatiaľ čo búrka zviera ostrovy svojím neúprosným burácaním. Ktosi však v tieňoch s potešením sleduje odohrávajúcu sa tragédiu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora

Gættu þinna handa, 2022

Peggy2711
06.11.2024 audiokniha 4 z 5

Nečetla jsem první díl, ale nevadilo mi to, užila jsem si tuto jízdu na větrné ostrovy i bez toho. Setkáme se se skupinkou 5 známých z kolejí, kteří jedou na pohřeb. Děj se odehrává v současnosti, ale vrací se i na koleje, kde se stala zásadní věc, která ovlivnila jejich partu. Členové party udělají spoustu nesmyslných rozhodnutí, chovají se až nereálně, ale je z toho dobře poznat jak jsou ovlivněni jeden druhým, jak funguje davová psychóza, kdyby taková zjištění zažil jednotlivec, zachoval by se jinak, ale tady bylo 5 účastníků!

SilvieSisinka
05.11.2024 4 z 5

Každá nová kniha Yrsina psaní je pro čtenáře požitek.

Jane2016
03.11.2024 4 z 5

Yrsa je pro mě sázka na jistotu. Její knihy mě vždycky zahalí do chladné, zimní atmosféry. „Není úniku“ byla, pokud se nepletu, první kniha, kterou jsem od autorky četla. A ještě do teď si pamatuju na ten pocit, který ve mně byl, když jsem příběh dočetla. To překvapení a fascinace její tvorbou.

V posledních dnech jste si určitě všimli, že vyšel třetí díl z této série „Černý led“. A jelikož mi nějakým nedopatřením utekl druhý díl, rozhodla jsem se to okamžitě napravit!

A příběh byl boží, zatím je to nejlepší kniha, kterou jsem od autorky četla. Parta spolužáků, která skrývá spoustu tajemství. Střídající se dějové linky a parádní zápletka. Během děje jsem nejednou měla mráz po celém těle. Hlavně během situací v márnici a při pitvách. Zkrátka mazec, a děj tak zvrácený, jak to máme rádi.

Pokud přemýšlíte, že se do příběhu pustíte, neváhejte ani chvilku. Yrsa nám opět naservírovala krimi, jak má být.

Za mě parádní čtení, těším se na Hlubiny!

andrew8woods
03.11.2024 audiokniha 4 z 5

Skupina přátel vyráží na pohřeb své spolužačky. Při
této příležitosti se však postupně začne odhalovat
příšerná minulost. Za několik dní je nalezeno mrtvé
tělo. Kdo zabíjel, aby nebyla odhalena jeho tajemství?

Když se mi kniha dostala do rukou, tak jsem si říkal, že
mi bude chvíli trvat, než ji přečtu. Nakonec se mi však
podařila přečíst docela rychle. Knize se nedá upřít, že
je čtivá, ale často (hlavně na začátku kapitol) mi přišlo,
že obsahuje až moc popisu.

Kriminální zápletka je poté zajímavá, ale hlavně
chování bývalých spolužáků mi přišlo docela zvláštní
(jakoby se chovali, tak jak si to příběh žádá). Na
druhou stranu linka s vyšetřováním mě dost bavila a
hlavní hrdinka byla sympatická.

Jedná se o druhý díl, ale není třeba znát předchozí. Já
se do něj určitě brzy pustím.

Ahinka
01.11.2024 3 z 5

Napsáno ve stejném stylu jako první díl, jen s tím rozdílem, že tentokrát se to až tak nepovedlo. Zápletka a chování party kamarádů nesmyslné a natahované až mě to chvílemi nudilo. Taky bych uvítala, kdybych se dozvěděla víc ze života Idunn, Týra a Karó. Vyšetřovatelská trojice je to zajímavá a každý z nich má poutavý osobní příběh. I když mi tento díl nesedl, tak budu věřit, že ten další bude zase dobrý.

Lucciella_L
19.10.2024

Severské krimi mají prostě svoje nádherné a ledové kouzlo. U této knihy tomu bylo nejinak.

Parta přátel (a bývalých spolužáků) přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby se zúčastnili pohřbu jedné z jejich party.

Komplikace přichází už cestou na ostrovy, když jeden ze členů je "pašován", protože není dost míst na trajektu. Po příjezdu do domu, který sehnal jeden z party, začínají popíjet a z nudy vytáhnou spiritistickou tabulku, která otevře jejich dávné tajemství, ze kterého si nikdo nic pořádně nepamatuje.

A nebo ano a jen to dokonale hraje?

Co se vlastně stalo před 7 lety a pro jejich kamarádka lhala o své nemoci?

Ve vedlejší lince se prolíná příběh patoložky, která má také svou "mrtvolu" ve skříni.

Ačkoliv se jedná o druhý díl, v příběhu to není poznat a rozhodně to stojí za přečtení!!!!

zuzi.cte
18.10.2024 audiokniha 4 z 5

Příběh je psán ve dvou časových liniích. První - skupina bývalých spolužáků, kteří přijeli na ostrov na pohřeb jedné ze spolužaček a pomalu se vynořují tajemství. Druhá - vyšetřování vraždy na tom samém ostrově. Nerušilo mě to, bylo to přehledné.
Kniha je hezky napsaná, při popisu jsem si dokázala všechno reálně představit.
Sympatická mi byla pouze jedna postava spolužáků a vyšetřovací tým.
Ze začátku to bylo docela zamotané, ale postupným odhalováním tajemství se vše vysvětlilo.
V knize je ukázka toho, když vyšetřovací tým nemá svědky a závěr je dohad. Ještě, že tam byl popis příběhu z pohledu spolužáků, tak jsem se dozvěděla jak to vše opravdu bylo.
Příběh nebyl strašidelný, ta mrazivá atmosféra byla asi tím počasím.

TeaPeter
16.10.2024 2 z 5

První díl série mi přišel zajímavý a neotřelý, a tak jsem zvědavé vyhlížel, kam se série bude ubírat dále. Druhý díl mě moc nezaujal. Je to další variace na téma jak se skupina lidí, kteří mají nějakou společnou minulost, dostane na izolované místo ve špatném počasí a tam se začnou rozuzlovat staré záležitosti. A přitom obvykle další postavy přijdou k nějaké úhoně. Známe to od mnoha autorů, lepší i horší. Všechno tady bylo zamotané - události i vztahy. Ne právě sympatické postavy se často chovaly nelogicky až nesmyslně - vlastně k žádné postavě jsem si nevytvořil náklonnost. To se mi opravdu často v knize nestává. Nemůžu říci, že by mě rozuzlení uspokojilo. Na konci jsem knihu vážně rád odložil.

Mia07
14.10.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila. Byla to maličko změna oproti jiným knihám, ale rozhodně jsem se neztrácela v dějových linkách. Vlastně se mi líbilo jak se celý příběh pomalu rozplétal a dozvídali jsme se co se vlastně před lety onen osudný večer stalo.

Margerite
13.10.2024 3 z 5

Vypravěčsky skvělé, atmosféra super, ale opět mám stejný problém jako u prvního dílu. Víme, jak dopadne linka pěti přátel z vysoké, takže celá půlka knihy spěje k dopředu odhalenému konci. A to za mě prostě nefunguje.

Ka-čí
11.10.2024 2 z 5

První díl měl celkem dobře našlápnuto a upřímně jsem se těšila na druhý,ale druhý díl bylo zklamání....

VasnivaCtenarka
28.09.2024 3 z 5

Když to porovnám s prvním dílem této knižní série, musím napsat, že tato mne bavila o poznání méně. Děj mi přišel táhlý a snad až nekonečný a zvratů mi přišlo pramálo. Napětí jsem necítila žádné. Jsem ale zvědavá na další díl, takže autorce dávám ještě šanci :)

blebuska
27.09.2024 4 z 5

Kniha mě bavila do posledního písmene stejně jako předchozí díl. Těším se na další

Duchoslp
24.09.2024 4 z 5

Celkově hodnotím knížku pozitivně. Určitě se mi líbila více než první díl, ale místy nebylo úplně snadné udržet nit v neustále se střídajících dějových liniích.

gordon13
22.09.2024 audiokniha 5 z 5

Opět parádní příběh, přečteno rychlostí blesku. Dokonalý konec!

Christie2020
17.09.2024 audiokniha 3 z 5

Tak tohle se úplně nepovedlo. Zápletka trochu (hodně) krkolomná a souhlasím s cérkou-nelogické a nesmyslné chování hrdinů.
Moc mě to mrzí, protože námět měl rozhodně potenciál.

cérka
14.09.2024 3 z 5

Vždy s velkým potěšením vítám každou novou knihu, potažmo sérii, od této autorky. Nicméně tato série má pro mne zatím pouze sestupnou tendenci.
Strašně moc mě po celou knihu iritovalo naprosto nelogické a nesmyslné chování hlavních hrdinů! Nevadí mi střídání dvou časových rovin. Ovšem šileně mi vadí, když autor příběh nesmyslně natahuje. Tento mi navíc přišel překombinovaný.
Přečetla jsem a doufám, že další díl mi všechno vynahradí.

eveytaylor
05.09.2024 audiokniha 3 z 5

Knihy od Yrsy mám celkem ráda, většinou se dobře čtou a postavy jsou lidsky sympatické, ale tento díl mi nesedl. Střídání dvou časových rovin, kdy u té první je víceméně jasné, jak to dopadne, mě místy nebavilo, stejně jako osobní život pataložky Idunn. Konec mi přišel překotně řešený na pár stránkách, působil trochu šitý horkou jehlou s nití ze schválně, ale zbytečně zašmodrchaného klubka. Včetně toho, že po všech těch sériových vraždách v Yrsiných knihách, by na Islandu nezůstala skoro žádná místní populace.

Kyri
26.08.2024 audiokniha 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Líbil se mi styl, kdy se něco děje ve světě hrdinů (nebo spíš obětí) a zároveň na to nasedá, co se dozvídá vyšetřující tým. Nevěřila bych tomu, ale právě to zajistilo, že pro mě byl příběh zajímavý až do konce. Autorka má občas tendenci příběhy naplnit "tajemnem", což nakonec způsobilo, že jsem ji přestala číst, teď asi zase začnu.

Iva095
21.08.2024 4 z 5

Nebylo to špatné, ale předchozí díl byl lepší.
Zase tu bylo přeskakování z minulosti, kde byla parta kamarádů do přítomnosti kde se vyšetřovali vraždy.
Kniha mě začala pořádně bavit, až když se ty dějové linky začali alespoň trochu proplétat.
Celé rozzuzlení bylo celkem dost složité, ale jinak mě kniha bavila.
Jsem zvědavá co se bude dít v dalším díle.