Co skrývají Pohřbené kosti?

recenze

Pohřbené kosti (2022) 4 z 5 / Suzanne
Pohřbené kosti

Josie Quinnová řeší nejtěžší případ své kariéry - vraždu Colette Fraleyové, matky svého přítele Noaha. Kdo mohl milou a hodnou Colette udusit hlínou v její vlastní zahradě? A co hledal v jejím domě? A proč Colette skrývala flash disk s neznámým jménem, indiánský hrot šípu a sponu z opasku?

Josie to nedá a pokouší se vypátrat vraha, protože vyšetřování dostal na starost důstojník Finn Mettner, který je sice schopný, ale jedná se o jeho první případ vraždy, a Josiin nejlepší detektiv Gretchen Palmerová musí kvůli nedávným událostem sedět u stolu a patlat se s administrativou. Na povrch vyplouvají dávno pohřbená tajemství Noahovy matky, o kterých netušily ani její vlastní děti. Mohla se laskavá a loajální Colette zaplést do něčeho nezákonného nebo snad dokonce někoho zabít? Další vraždy na sebe nenechají dlouho čekat a o život začíná jít i samotné Josie a Noahovi.

Josie měla Colette Fraleyovou ráda, ale dobře věděla, že pro Noahovu matku není dost dobrá. Totéž jí dávají nevybíravě najevo i Noahovi sourozenci, hlavně jeho sestra Laura, která se mezi ně snaží vrazit klín. Noah je pohlcený zármutkem a nechápe, že se Josie v tuto těžkou chvíli soustředí na vyšetřování místo toho, aby byla pouze jeho přítelkyní. Navíc odmítá všechny spekulace o tajemstvích své matky a trvá na tom, že by se nikdy nedopustila ničeho špatného. Vydrží Josiinin a Noahův vztah tenhle nápor?

Pohřbené kosti stejně jako předchozí díly přinášejí čtivý a chytlavý příběh, od kterého se nedá odtrhnout. Důkazem budiž, že jsem knihu přečetla za dva dny. Opět nechybí spletitý případ, pořádná dávka tajemství i trable v osobním životě. Lisa Reganová se tentokrát soustředila na rodinu Noaha Fraleyho, Josiina partnera v práci i v životě. Představila nám Noahova bratra Thea a těhotnou sestru Lauru s jejím manželem Gradym. A stejně jako všichni v této sérii, tak i Noahova rodina, nebo spíš jeho matka, skrývají temná tajemství. Větší prostor dostává policista Finn Mettner a i popudlivý náčelník Bob Chitwood se začne chovat trochu lidsky, což je příjemné osvěžení.

Nicméně Pohřbené kosti nedosahují kvalit Matčina hrobu a Nečekaného přiznání, třetího a čtvrtého dílu. Čekala jsem, že nám Lisa Reganová podrobně představí postavu Noaha, jeho sourozenců a celé rodiny, ale bohužel psychologie postav i jejich motivace zůstaly jen načrtnuté. Navíc konec byl poměrně překotný a zkratkovitý a zasloužil by si pořádné vysvětlení. Odhalení vraha bylo překvapivé, ale skoro až účelové, protože si nedokážu představit, že by někdo zničehonic zareagoval tímto způsobem. A nechybí ani klasické doznání, kdy zločinec vyšetřovatelům najednou vyklopí i to, na co by nejspíš sami nepřišli.

Přiznám se, že jsem byla z Matčina hrobu a Nečekaného přiznání tak nadšená a namlsaná, že mě Pohřbené kosti maličko zklamaly. Nicméně série s Josie Quinnovou pořád zůstává jednou z mých nejoblíbenějších detektivních sérií a na mě už čeká na poličce šestý díl s názvem Tichý pláč, který vyšel v českém překladu v březnu 2023. Neskutečně se něj těším, protože mi bylo řečeno, že je skoro stejně dobrý jako skvělý Matčin hrob.


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Detektiv Josie Quinnová se těší na poklidnou večeři se svým přítelem Noahem u jeho matky. Když k ní však přijedou, najdou ji za domem na zahradě. Bez známek života a s ústy plnými hlíny. Během vyšetřování se objevuje spousta zá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář