Dcera zimy

recenze

Dcera zimy (2021) 4 z 5 / TerraDV
Dcera zimy

Morana, Vesna, Kostěj, Baba Jaga. Známá jména, o kterých jste možná slyšeli, když jste byli děti. Slovanská mytologie skrývá mnohé příběhy a historky. Jsou plná legend, mýtických bytostí a kreatur. Jsou plná dobra i zla a tak typické podzimní atmosféry.

Morana a Vesna jsou sestry, které postihla kletba. Vesna pořád dokola umírá a prožívá jeden život za druhým. V cizí rodině, plna vzpomínek na minulost. Morana zase žije život nekonečný, plný opovržení a strachu všech v okolí. Vesna, ztělesnění světla a naděje. Morana, plna temnoty a smrti. Obě ale spojuje sesterská láska a snaha porazit černou magii. Povede se jim kletbu zlomit? Ale za jakou cenu?

Fantasy prostředí, dvě časové roviny, sarkastická Morana a lehce naivní Vesna. Dcera zimy vypráví dva příběhy tak odlišných sester - první je o tom, jak sestry stihla zlá kletba a druhý o tom, jak se tuto kletbu snaží porazit. Vladimíra Šebová s lehkostí rozehrává napínavý a zajímavý příběh, který dokáže upoutat nejen hlavním duem, ale i svou atmosférou, která dokonale zapadá do pochmurného podzimního času. S Moranou a Vesnou procházíte temným lesem, starou vesnicí nebo rozpadající se pevností. Potkáváte magické bytosti a poznáváte tajemnou Jadwigu.

Příběh je přímočarý a nehraje si na nic, co není. Jednoduchý námět, ale zpracovaný s viditelnou láskou v textu. O něco víc pak zaujme vztah dvou sester. Jasnozřivá Vesna totiž často může svých chováním lézt čtenáři krkem, naopak nemilosrdná a lehce krutá Morana si získává svou pozornost díky nehynoucí a ochranitelské lásce k Vesně. Jedna sestra nechá tu druhou pykat za těžký zločin, druhá je schopná pro tu druhou obětovat svůj život. Celá staletí trvající kletba je ale v něčem změnila...

Dcera zimy není obsáhlý příběh, řekne ale vše podstatné a vývoj se posouvá uvěřitelně a jasně. Autorka má navíc velmi příjemný styl vyprávění a skvěle svým textem vyvolá v čtenáři nejen tu pochmurnou ale i lehce pohádkovou atmosféru, která se ke knize tak hodí. Obě časové roviny jsou snaze poznatelné, stejně jako i viditelný vývoj a posun obou sester, především u Morany. Kniha neobsahuje žádné šokující zvraty, ani velké bitvy, i přesto ale dokáže zaujmout a rozhodně bude vyčnívat mezi podzimními novinkami.


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Věčný život jako prokletí. Moderní fantasy, ve které ožívají slovanští bohové i bestie. Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachrá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář