Obálka: 4*
Hlavní postavy: 3*
Děj: 4*
@nakladatelstvimetafora @grada_cz
#spoluprace
Na obalu knihy se píše, že kniha vypráví o pěti ženách, pěti podobách lásky. Já bych spíš řekla, že v případě těchto pěti žen se jedná o pokusy o lásku. Ani jedna neskončí úplně šťastně a jejich životy jsou opravdu smutné. Některé mají ale šanci zažít ještě něco pěkného.
Paula vyprávění začíná - žena, která začila podle mě největší bolest, kterou žena zažít může se snaží najít sama sebe a poprat se s hrůzným zážitkem. Jedině Paula končí své vyprávění poměrně pozitivně, když pomineme, že ho zakončuje na hřbitově.
Další příběh je věnovaný Judith - Judith je doktorkou, která kromě své kariéry zažívá jen kratochvíle s muži. Jediný koho opravdu miluje je její kůň, se kterým tráví hodně času. Judith by mohla žít krásný život po boku muže, kterého si zamilovala, sama si ale své štěstí zničí jediným rozhodnutím.
Brida mi seděla ze všech uvedených úplně nejmíň - za mě to byla prostě rozmazlená nána, která pořádně nevěděla co chce a až když přišla o svého muže a i její role matky byla v ohrožení, uvědomila si, o co nechce přijít - bohužel pro ni už ale pozdě.
Malika a Jorinde - sestry, které jsou každá úplně jiná. Jedna se nechá láskou semlít a po ztrátě muže svého života nechá zmizet i sama sebe. Její život se změní na pouhé přežívání. Do chvíle, než její sestra, známá herečka, v důsledku vlastní nevěry potřetí otěhotní. Na své tři děti zůstane rázem sama. A v tuto chvíli se sestry semknou a životu se postaví společně. Víc než o lásku k partnerům u nich tak jde o lásku sesterskou.
Už pouze z mého popisu je patrné, že nejde o romantické čtení. Optimismus knize chybí - jsou ovšem chvíle, kdy člověk nemá chuť číst slaďárny a prostě potřebuje vědět, že i někomu dalšímu se v životě nedaří vše dle vlastních přání a představ - pro takové chvíle bude tato kniha naprosto ideální.
Pro mě bohužel v tuto chvíli to bylo čtení moc depresivní.
Celkové hodnocení: 3,75* z 5*
O lásce vážně Daniela Krien
Paula, Judith, Brida, Malika a Jorinde. Pět žen tak odlišných, jak to jen jde, které ale přesto spojují nejen příbuzenské vztahy nebo přátelství, ale především osud. Všechny totiž touží nalézt štěstí – tu neuchopitelnou, vrtkavou ... více