Jako malou Doru proklel fae a ukradl jí polovinu duše. Od té doby dívka necítí žádné silnější emoce, což ji velmi často dostává do potíží a nepochopení ze strany ostatních. Pro vdavky je naprosto nevhodná. Každý se raději otočí za její krásnou sestřenicí Vanessou. Ta má však vlastní plány. Zmanipuluje tetičku a spolu s Dorou se vydávají do Londýna pod zástěrkou najít Vanesse manžele. Pravým cílem je ale setkat se s anglickým lordem Čarodějem a zjistit, zda se dá Dořino prokletí nějak zlomit...
Tato historická romantasy se odehrává v době regentské Anglie, a je tak vhodná pro všechny milovníky knih a seriálu Bridgertonovi. Autorka v sobě spojila dobové kouzlo námluv a dvoření britské smetánky spolu se světem magie a fae, kteří lidem spíše škodí a rozhodně to nejsou žádní sexy víláci z knih Maasové. Svižný styl psaní a krátké kapitoly z knihy dělají ideální jednohubku na jeden dva večery. Kromě slowburn romantiky je tu i poukázáno na ne zcela stránku tehdejší doby, a to hlavně sirotčince a útulky pro nemocné.
Ač je příběh jednodušší, postavy svůj prostor bezesporu dostaly. Naše hlavní hrdinka Dora je díky svému handicapu a temperamentu naprosto nevhodnou společnicí do tamní společnosti a velmi často tak končí v lehce politováníhodných a úsměvných situacích. I tak je ale fascinující a svá a mnoho čtenářů jistě okouzlí.
Stejně na tom je i anglický lord čaroděj, Elias Wilder. Ten je klasickým prototypem tzv."grumpy" morouse. Ženy ho až do doby, než potkal Doru, spíše otravovaly a jeho jediným cílem je naučit se co nejvíce o magii. Pod poněkud tvrdou fasádou se ale skrývá srdce ze zlata, o čemž moc dobře ví jeho nejbližší přítel Albert. I ten se ve společnosti těší spíše lítosti díky amputované ruce, ztracené během války. Pomyslný čtyřlístek završuje Dořina sestřenice Vanessa, krásná a veselá, přesto obětavá a starající se.
Ač jsem do knihy šla úplně na blind, byla jsem neskutečně mile překvapená. Bridgertonovi jsem sice neviděla, regentská Anglie mě nicméně fascinuje a bylo příjemné se opět vrátit do prostředí dohazovaček a krásných šatů.
Dynamika mezi Dorou a Eliasem mě nehorázně bavila a líbilo se mi, že se jejich vztah rozvíjel velmi pomalu a nešlo o žádnou instalove.
Půl duše je tak ideální jednohubkou na dlouhé zimní večery. Užijí si všichni milovníci regentské Anglie, fae a netradičních ženských hrdinek.
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček
Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.
Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz
Půl duše Olivia Atwater
Romantická fantasy z doby Bridgertonových a s atmosférou příběhů Jane Austen. Od chvíle, kdy Doru proklel fae, necítí strach ani stud… a to je pro dívku z vyšší společnosti jistojistá cesta do potíží. Proto se teď snaží hlavně ne... více