Doteky zločinů

Sbírka povídek, která nás vezme do každodenního života písecké kriminálky v čele s kapitánem Karasem.
Setkáme se se všedními, ale i mimořádnými situacemi, které jistě často kriminalistům nedají spát.

Celkem zde najdeme 13 povídek, které často zaujmou již svým názvem.
Například Pět tabatěrek, Doteky zločinů nebo Blues pro zloděje koní.

V každé jedné z nich tým zkušených operativců čelí rozmanitým a napínavým případům. Někdy více náročným, jindy zase méně.
Zločiny však řeší nekompromisně a nedají si pokoj dokud nenajdou pachatele.

Po boku kapitána Karase stojí poručíci Studnička a Mach, kteří tvoří základ týmu vyšetřovatelů, kteří mají jasný úkol - vyřešit zločin. Vedle nich se samozřejmě setkáváme i s dalšími postavami, bez kterých by se policejní prostředí neobešlo.

Každá z postav má vlastní povahu a rozdílný přístup k práci, respektive rozdílné postupy v práci, ve vyšetřování, ale jedno mají vždy společné - chtějí nastolit spravedlnost.

Ale daří se jim vždy vyřešit případ dle jejich představ?

Povídky mají určitou dávku napětí, plno zvratů a nakonec se nám dostane zadostiučinění, když případ vyřeší a najdou pachatele.

Autorův styl je jednoduchý, přímočarý, ale zároveň poutavý.
Povídky jsou krátké, u některých mi to přišlo až škoda, jelikož bych si je dovedla představit rozepsané daleko více a tím je udělat i napínavějšími a propracovanějšími.

I přes krátký rozsah povídek však Beran dovede vyvolat atmosféru a přiblížit nám každodenní práci policistů, kteří se potýkají nejen se zločinci, ale i s vlastními starostmi (které má každý jeden z nás) nebo nástrahami této (často nedoceněné) náročné profese.

Povídky ve mě často vyvolali i určité otázky, nad kterými jsem musela přemýšlet, a vlastně i nadále přemýšlím.

Jaké to asi je, čelit denně temným stránkám lidského chování?
Potkávat vrahy, násilníky, zloděje…

Jaké následky tyto setkání nechávají
na vyšetřovatelích? Jak náročné musí být oddělit práci od osobního života a “nenosit si práci domů?

A jaká je vlastně hranice mezi dobrem a zlem?

Tuto knížku bych doporučila nejen fanouškům detektivek, ale všem, kteří hledají něco víc, než “jen krimi příběh.

Doteky zločinů Doteky zločinů Ladislav Beran

S kriminálními případy ze současnosti i z nedávné minulosti, které úspěšně řeší písecká kriminálka s osvědčenou partou operativců 1. oddělení, které šéfuje kapitán Karas, se čtenáři detektivek setkávají už od konce osmdesátých let... více

Komentáře (0)