Dům na konci ulice

Nakl.IKAR
Rok vydání 2024
288 stran
4,5*/5

Od paní autorky je to již má třetí přečtená kniha, stále nejvíce u mě vedou SPÁLENÁ KŘÍDLA, i když to byla učiněná deprese, ale výborná. HÁJOVNA mě lehce zklamala, ale nic hrozného to nebylo. No a tato novinka si mě získala, to píši hned na začátku.

Hned na úvod vás chci varovat, nečtěte si komentáře na Databázi knih, protože tam měl opět někdo potřebu vyzradit hodně důležitou věc, kterou já jsem netušila, naštěstí není v anotaci, překvapila mě a bylo by mi líto, číst tuto knihu s tím, že vím, o co tam půjde.

Hlavní hrdinkou této knihy je důchodkyně Nina, bývalá knihovnice. Žije sama spolu se svým mladším bratrem Radkem v rodinné prvorepublikové vile. Syn již 15 let žije se svou rodinou v latinské Americe, vrátit domů se nehodlá. Do ulice se přistěhuje rodina s dospívající dívenkou Gábinou, kterou Nina začne doučovat češtinu na přijímačky. Její otec je realitní makléř a má velký zájem o koupi domu, což mezi oba sourozence zasévá jablko sváru. A jak už to tak bývá, začínají spolu s problémy současnými vyplouvat na povrch i křivdy z minulosti...

Musím říci, že to byl krásný příběh, pomalý, smutný, ale hluboce lidský, zpracovávající tématiku stárnutí a problémů s ním spojených. I proto si myslím, že knihu ocení spíše starší čtenáři, kteří již nějaký ten kus života ušli a stárnutí jim klepe na vrata.

Když jsem se vrátila do minulosti a konečně pochopila, proč je mezi stárnoucím sourozenci v současnosti znát napětí, docela jsem koukala, to jsem nečekala.

Hlavní hrdince autorka vetkla velkou lásku ke knihám, která se linula celým příběhem, Nina hodně rozebírala právě čtené knihy, až jsem měla pocit, že je čtu spolu s ní. Vypsala jsem si je, ty co jsem nečetla, si ráda přečtu.

S knihou jsem strávila pouhý jeden den, četla se úplně sama, příběh plynul sice pomalu, byl spíše smutný a melancholický, ale zároveň mě k sobě hodně připoutal, že jsem prostě jen četla a četla, až najednou dočetla.
Autorka mi opět udělala radost. (ČERVENEC 2024)

Dům na konci ulice Dům na konci ulice Karla Kubíková

Vdova a čerstvá důchodkyně Nina, která miluje literaturu a svého malého psa, žije poklidný život v domě po rodičích s bratrem Radkem, jemuž odmítá porozumět. Je matkou jediného syna, jenž už před lety odešel do Latinské Ameriky. S... více

Komentáře (0)