Fikce

recenze

Poselství od protinožců (2000) odpad! / vlkodlaq
Poselství od protinožců

Kniha "Poselství od protinožců" (Mutant Message Down Under) od Marlo Morgan se pokouší být duchovní cestou a kulturní výpovědí o tradičním životě australských domorodců. Autorka v knize tvrdí, že zažila putování po australské buši s domorodým kmenem a byla svědkem jejich životní filozofie, která ji hluboce změnila. Avšak tato kniha, která se představuje jako faktografická, se setkala s tvrdou kritikou nejen pro své nepřesnosti, ale i pro zkreslení a idealizaci domorodé kultury.

1. Nesrovnalosti v domorodé kultuře.
Jedním z největších problémů knihy je její nepravdivé a stereotypní zobrazení australských domorodců. Morgan prezentuje domorodé kmeny jako primitivní, homogenní skupinu lidí s jednotnou filozofií a způsobem života, což zdaleka neodpovídá skutečnosti. Austrálie byla před evropskou kolonizací domovem stovek různých kmenů, každého s vlastním jazykem, tradicemi a způsoby života. Morgan ignoruje tuto rozmanitost a zobecňuje domorodce jako mystické bytosti, které mají přístup k nadpřirozeným schopnostem, jako je telepatie nebo léčení rukama. Tím nejenom dezinterpretuje jejich kulturu, ale také je redukuje na jakési duchovní „karikatury“ sloužící západnímu publiku.

Morgan popisuje domorodce jako „Lidi Pravdy“, kteří nekomunikují slovy, ale telepaticky. Taková tvrzení pouze slouží k senzacechtivosti, spíše než k realistickému zobrazení jejich způsobu komunikace.

2. Fiktivní charakter příběhu.
Ačkoliv se kniha snaží tvářit jako memoáry, není to skutečný příběh, ale smyšlená vyprávění. Samotná Marlo Morgan později přiznala, že kniha není dokumentem jejích skutečných zážitků, ale fiktivní příběh. Toto odhalení je zásadní, protože kniha se po vydání prodávala jako faktografická, což čtenářům vnuklo dojem, že jde o autentický příběh o domorodém životě a duchovní moudrosti. Tento aspekt je morálně problematický, protože kniha zneužívá důvěru čtenářů a prezentuje fikci jako skutečnost.

Morgan tvrdí, že se zúčastnila putování s domorodým kmenem po australské buši bez jakýchkoliv moderních technologií. Ve skutečnosti však žádná taková cesta neproběhla, a domorodé komunity tuto knihu odsoudily jako lživou a velmi vzdálenou pravdě.

3. Exploatace domorodé kultury.
Domorodí Australané, kteří knihu četli, ji otevřeně kritizovali za exploataci jejich kultury a šíření falešných představ. Kniha je typickým příkladem kulturní apropriace – autorka si přivlastňuje prvky domorodé kultury, přetváří je do pseudo duchovního poselství pro západní publikum a tím je de facto komodifikuje. Skutečné problémy, kterým čelí domorodé komunity, jako je chudoba, ztráta půdy a kulturní genocida, jsou ignorovány a nahrazovány idylickou vizí harmonického soužití s přírodou.

Domorodí lidé Austrálie po vydání knihy otevřeně vyjádřili nesouhlas a uvedli, že Morgan nikdy nebyla pozvána do žádné z jejich komunit a že její popisy života domorodců jsou naprosto nepravdivé a urážlivé. Kniha navíc naznačuje, že domorodci jsou na pokraji vymření a vybrali Morgan, aby předala jejich poselství světu – což je čistě dramatické a lživé tvrzení.

4. Nedostatek antropologické přesnosti.
Morgan v knize často prezentuje domorodé zvyky a filozofie způsobem, který nedává smysl z antropologického hlediska. Například tvrzení, že domorodci nemají žádnou materiální kulturu a zcela žijí bez jakékoliv potřeby věcí, je zkreslením skutečného vztahu domorodců k předmětům a zdrojům. Tradiční domorodé kultury si váží svých nástrojů, oblečení a umění, které často mají hluboký symbolický a kulturní význam. Morgan však zjednodušuje jejich životní styl na duchovní cestu bez jakýchkoliv potřeb nebo tužeb, což je silně neautentické.

5. Esoterická a new-age agenda.
Kniha je postavena na duchovních myšlenkách, které spíše odpovídají new-age filozofii než skutečné domorodé moudrosti. Morgan kombinuje koncepty, jako je telepatie, léčení energií, a „jednota s vesmírem“, které jsou sice populární v new-age kruzích, ale nemají oporu v autentických domorodých tradicích. Tím dochází ke směšování a zplošťování různých kulturních a duchovních proudů do jednoho univerzálního poselství, které má potěšit západní čtenáře hledající „pravdu“ mimo vlastní kulturu.

Závěr:
"Poselství od protinožců" je kniha plná nesrovnalostí, která je spíše než autentickou výpovědí o australských domorodcích fikce zabarvená new-age esoterikou. Kritizována za exploataci domorodé kultury, prezentuje nepravdivé a často urážlivé představy o domorodém způsobu života. Ačkoli může některým čtenářům poskytnout určité duchovní zamyšlení, její kulturní přesnost a věrohodnost jsou zásadním problémem. Namísto vzdělání a porozumění původních Australanů posiluje kniha stereotypy a zkresluje a zesměšňuje skutečný obraz domorodých komunit.


Poselství od protinožců Poselství od protinožců Marlo Morgan

Román Poselství od protinožců vypráví příběh americké lékařky, specializující se na přírodní léčitelství, které se naskytla příležitost poznat život jednoho australského domorodého kmene – domorodci jí totiž nabídli, aby se s nimi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář