Hana - recenze

recenze

Hana (2018) 5 z 5 / knizni_blizenec
Hana

Kniha se odehrává během období 2. světové války, velkým tématem jsou tedy Židé a jak bylo s nimi nakládáno v rámci společnosti, nebo koncentračních táborů.

Kniha je rozdělena do tří částí - příběh Miry, příběh její rodiny, poté Hanin příběh. Už od první chvíle dostáváme emočně náročnou jízdu. Ze začátku jsem nechápala tetu Hanu, na konci knihy jsem ji obdivovala a říkala si, že je silnější než bych byla já na jejím místě.

Autorka knihu napsala famózně. Psát o tomto období, náročných tématech, osudech, je podle mého extrémně náročné, aby to bylo uvěřitelné, dotklo se to našich emocí... To autorka zvládla bravurně (a mně slzí oči jen co na to celé vzpomínám). Úžasně psán text, nepustilo mě to, zhltla jsem to za dva dny, i když mi bylo často zle z lidí.

Vybrala jsem tři citáty z knihy, ale mohlo by jich být více. Tuto knihu považuji za něco, co jsem ve svém životě musela číst kvůli tomu, abych i kdyby kouskem své duše pocítila, jaké mám štěstí v tom, v jaké době žiju, nebo mám štěstí s tím, jakou mám rodinu, přátelé, že nemusím zažívat (ťuk ťuk) smrt v mých blízkých v tak nelidském a tragickém měřítku. Bylo trefně napsáno, že bychom si měli připomínat historii, aby se neopakovalo, aby lidé nerozlišovali lidí dle náboženství, řasy, společenské vrstvy, aby nehrozilo něco jako Židům, či lidem, co se do jakéhokoliv režimu, doby nehodili. Tahle kniha by měla být v povinné četbě.

Nevím, co mám napsat o knize, abych neodhalila spoilery, proto napíšu: knihu DOPORUČUJI, sice mě trošku rozložila, ale to vnímám jako pozitivum, a jak kniha skvělá je. Pravdou je, že dlouhou dobu o tomto období nebudu chtít nic číst, protože se mě toto téma bůhví proč tolik dotýká.

Doufám, že se tyto tragédie nikdy nebudou opakovat. Přeju si, aby nikdo nechtěl útočit, aby nikdo nemusel trpět, aby naše děti zažili jen radostné dětství plné lásky, upřímnosti, aby věděli, že je rodiče milovali a nezažily pocit mít strach o život, rodinu.

Tleskám.


Hana Hana Alena Mornštajnová

Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen sho... více


Komentáře (0)

Přidat komentář