Havraní spolek

recenze

Havraní spolek (2024) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Havraní spolek

Duchové, jasnovidci, vražda nebo dvě, dávní králové, nečekaná přátelství, magie, spiknutí a láska odsouzená k záhubě. Musím říkat víc?

Konečně jsem se dostala k téhle starší sérii a netuším, proč jsem to neudělala dříve. Anotace byla prvním, co mě na knize zaujalo. Příběh Blue, dívky z jasnovidecké rodiny, kterou od dětství provází děsivé proroctví a čtyř kluků z elitní školy, z nichž každý má své tajemství. A pak je tu Gansey, havraní kluk, do kterého se Blue nesmí zamilovat, protože si je zcela jistá, že ho jejich první polibek zabije. Zamilovaný příběh však od této knihy nečekejte. Děj se soustředí hlavně na pátrání po dávno zapomenutých historkách, energetických liniích a spícím králi. I tak jsem si užila každou stránku!

Kniha od začátku plyne pomalejším tempem, což je v pořádku, protože tím dává čtenáři prostor utřídit si postavy, jejich vztahy a místo v příběhu. Moc se mi líbila atmosféra i dokonalé spojení mytologie a nadpřirozena. Doufala jsem v nějaké odpovědi, ale vypadá to, že si je autorka schovává do dalších dílů.

Silnou stránkou příběhu je určitě rozmanitost postav. Gansey, svým způsobem vůdce, snílek posedlý hledáním energetických linií, můj oblíbenec - věčný potížista Ronan, tichý a plachý Adam, tajemný Noah o kterém zpočátku nemáte tušení, co tam vlastně dělá a Blue se svými vtipy a výstředními outfity. Že to nemůže fungovat? Omyl vážení. Tihle všichni dohromady tvoří nerozlučnou skupinu.

Dalším aspektem, který stojí za zmínku, je styl psaní. Příběh je plný překrásných myšlenek a vtipných dialogů. Vyzdvihnout musím i skvěle vymyšlenou zápletku a nečekané zvraty. Havraní spolek rozhodně není knihou pro každého, ani já jsem po přečtení některých recenzí nečekala, že si ji tak moc užiju a jsem ráda, že jsem jí dala šanci.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Albatrosmedia :)

Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více

Komentáře (0)