Holocaust z pohledu nacistů

recenze

Najdi Rebeccu (2020) / LukBook
Najdi Rebeccu

Najdi Rebeccu je druhá česky vydaná kniha Eoina Dempseyho, ale ve skutečnosti se jedná o jeho debut. Dokáže zaujmout stejně jako bestseller Růže bílá, černý les?

Autor se i v tomto případě nechal inspirovat druhou světovou válkou, i když tentokrát se daleko více zaměřil na samotný holocaust. A část děje rovnou zasadil do nejznámějšího vyhlazovacího tábora nacistů Osvětimi. O tomto nechvalně proslulém místě už vyšly stovky knížek z literatury faktu i beletristických románů. Tentokrát se ovšem autor rozhodl podívat na zrůdnost nacistů z druhého pohledu.

Hlavním hrdinou je totiž Christopher, Němec bydlící na ostrově Jersey (leží v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Británie a Francie). Po začátku druhé světové války obsadí ostrov nacisté a jeho celoživotní přítelkyně Rebecca je jako židovka transportována do Evropy. Christopher se ji vydá hledat, jako Němec se přihlásí do jednotek SS a nechá se zařadit do nejhoršího vyhlazovacího tábora Osvětim. Zde musí přihlížet neskutečným zločinům, aby měl vůbec ještě nějakou šanci, že Rebeccu ještě někdy uvidí.

Vlastně se jedná o milostný příběh, který je ovšem zasazen do atmosféry druhé světové války. Díky tomu dostává zcela jiný rozměr a zaujme především zájemce o téma holocaustu. Ústřední postava je tentokrát nacistický voják, který je ovšem v uniformě s blesky pouze z donucení. Musí sledovat, jak jeho kolegové mučí a vraždí vězně a nesmí prozradit svou identitu. Sám by totiž mohl skončit na východně frontě nebo přímo v krematoriu.

Rozhodně se jedná o velice zajímavý pohled na události v Osvětimi a čtenář díky němu může trochu pohlédnout na chod tábora mezi samotnými dozorci. Christopher se postupem času snaží některým vězňům pomáhat, ale díky přítomnosti mnoha dalších vojáků je to velice těžké. Vedle toho mi ovšem přišlo, že chvílemi byl i na scestí a ta obrovská moc ho začala trochu ovlivňovat. Naštěstí se vždy dal do kupy, a nakonec vykonal nejeden skutek, který zachránil mnoho lidí.

Samozřejmě se nevyhnete ani mnoha brutálním násilným scénám, které se na tomto místě každodenně děli. Některé z nich jsou navíc spáchané na dětech, díky čemuž daleko více působí na lidské city. Přestože se nejedná o literaturu faktu, ale román, popisování působí velice realisticky a v tomto případě v ničem nepřehání.

Vedle dění v Osvětimi si vyslechnete i romantický příběh Christophera a Rebeccy, dozvíte se o jejich seznámení a začátcích lásky před válkou. Jednotlivé dějové linie jsou dobře propojené a vůbec nevadí, že autor v jednotlivých kapitolách někdy skáče z místa na místo. Poutavé je i vyprávění o jejich osudech po válce, kdy se všechno vyjasní. Zde sehraje svou roli zpravodajská izraelská služba Mossad a zmíněno bude rovněž jméno nejznámějšího lovce nacistů Simona Wiesenthala.

Trochu mi chybí jen konečný doslov, ve kterém by autor zmínil, v čem se nechal inspirovat skutečnými událostmi případně trochu popsal životy některých skutečných postav. I přestože se zde nenachází, čtenářovi asi bude jasné, že velká část děje je smyšlená. I mezi nacisty se sice nacházeli někteří o něco lepší, ale v tomto případě je to trochu přehnané.

Ale to vůbec nevadí. Přecijenom je to především román. A musím s klidným svědomím říct, že je opravdu výjimečný. Vypráví totiž o lásce v pekle, kde běžně umírali tisíce lidí. Debutová autorova kniha se mi líbila daleko více než Růže bílá, černý les, přestože i tento bestseller byl velice zajímavý. Některé popisy událostí jsou neskutečné a čtenáře přímo vtahují do děje.

Najdi Rebeccu sice nemá v současné situaci na růžích ustláno, ale rozhodně by neměla uniknout vaší pozornosti. Může totiž zaujmout i lidi, kteří nechtějí číst vyloženě historické publikace, ale chtějí se při knize i trochu zasnít. Nechybí ani několik pro mě překvapivých zvratů a nakonec….No to už vám neprozradím.

Knihu vydalo nakladatelství Ikar, spadající do společnosti Euromedia Group.


Najdi Rebeccu Najdi Rebeccu Eoin Dempsey

Christophera a Rebeccu nemohlo nic rozdělit – ani její tyranští rodiče, ani snoubenec, kterého si našla po útěku do Anglie. Ale když vypukne druhá světová válka a nacisté obsadí ostrov Jersey, je Rebecca transportována do Evropy v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář