Je odvaha říct ano nebo ne?

recenze

Odvaha (2024) 5 z 5 / LukBook
Odvaha

Oblíbená česká autorka Markéta Lukášková přichází s příběhem, který nabízí poměrně složité téma. Hlavní postavou je totiž židovka, která ani po utrpení během druhé světové války nemá klid a šťastný život.

Mladá Židovka Ada přežila společně s matkou během druhé světové války koncentrační tábor, otce jim nacisté ovšem vzali. Ani po osvobození ovšem nemůže žít svůj vysněný život. Na vysoké škole musela skončit a komunisté ji ani mnoho dalších lidí stále nenechají svobodně dýchat. Brzy ovšem dostane na výběr. Jedno jediné slůvko může její život naprosto změnit a přinést jí určitý blahobyt. Ale za jakou cenu?

Velice zajímavý román z příchutí historie si pohrává s tématem, které vlastně není tolik probírané. O tom, že židé během druhé světové války trpěli, již bylo napsáno mnoho. Jejich osudy během následné komunistické éry ovšem přeci jen nejsou příliš známé. Rodačka z Českých Budějovic se velice zajímavým způsobem snaží upozornit nejen na jejich utlačování. Nabízí totiž specifický pohled na to, jak může chutnat příchuť moci.

Ústřední hrdinka dostane nabídku, která se tzv. neodmítá. Může se totiž vdát za komunistického představitele. Takový život by jí přinesl řadu výhod. Vlastně to tak trochu připomíná domluvené sňatky z pohádek nebo historických děl. Bez lásky, ale s pohodlným životem. A autorka se nerozhodla jít jedním směrem.

Velice atraktivním způsobem totiž ukáže, co se stane když řekne Ano a naopak když řekne ne. Představuje tak dvě dějové linie, každou zcela odlišnou. To je rozhodně originální způsob jak ukázat, co vlastně může být pro člověka lepší. Ani tak ovšem vlastně odpověď nepřinese. Vždy totiž záleží na tom, co jedinec od života chce, jak moc je ochotný v zájmu blaha upozadit vlastní přesvědčení. I na první pohled spokojený život totiž může přinést osobní katastrofu.

Jedná se o velice čtivou záležitost, která vlastně působí tak, že vám nabídne daleko více, než jak to na první pohled může vypadat. Na 280 stranách ukáže dva zcela odlišné životy závislé na jednomu slovu. Přenese vás do doby, kdy páni u moci znepříjemňovali existenci všem, kteří nestáli ne jejich straně.

Ukazuje svět mladých, pro něž bylo přizpůsobování hodně těžké. Chtěli se bavit a často necítili těžkost svých rozhodnutí. Mysleli si, jak jsou silní a nesmrtelné. Velice brzy ovšem mohli být vyvedení z omylu a shozeni z výšin blaha.

Je to vlastně smutné vyprávění, v němž dostává prostor i láska. V tomto případě ovšem ta šťastná i nešťastná. Není tu jedna klasická romantická linie, ale vlastně hned několik. Která z nich je ovšem ta správná, díky níž by mohla být Ada šťastná?

Všechno působí veskrze realisticky. Přesvědčivě byla znázorněna atmosféra doby, v níž mnozí po kruté druhé světové válce čekali klid a uspokojení. Často ovšem byli vytrženi z omylu a ukázalo se, že ani konec nacismu neznamenal konec zla.

Odvaha je velice zajímavou knihou, která vás donutí k zamyšlení. Co byste na místě hlavní hrdinky udělali vy? Řekly byste ano nebo ne? Je pro vás důležitější pohodlný život nebo vlastní přesvědčení a svědomí?


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář