Odvaha

Odvaha https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534153/bmid_odvaha-65f02a730cf58.jpg 4 68 68

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?... celý text

Přidat komentář

BohyněKuchyně
dnes 5 z 5

Velice čtivá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Příběh židovské dívky Ady se odehrává po druhé světové válce. Ada zůstane sama se svou matkou poté, co otec zahynul v koncentračním táboře. Doufají v nový začátek a lepší život. Bohužel, komunisté se v mnohém nechovají o mnoho lépe než za války nacisté. Ženy žijí v hrozných podmínkách, Ada, ač začala studovat medicínu, se do školy nemůže vrátit a pracuje jako pomocná síla v nemocnici. Díky kamarádům, se kterými tráví volný čas, se dostane do hledáčku STB a život začíná být ještě nepříjemnější než doposud. Tady přichází zajímavá "hra" úžasné autorky Markéty Lukáškové. Ada má možnost změnit život svůj i své matky. Dostudovat medicínu, věnovat se práci, kterou miluje, zabezpečit svou matku. Stačí, když bude souhlasit s nabídkou k sňatku, kterou jí dal Karel. Ale co je Karel zač? Jak je možné, že má takové kontakty, jaké má? Co když Ada řekne na jeho žádost ano? A co když řekne ne? Co z toho je odvážnější? Doporučuji k přečtení a určitě se ke knížce časem vrátím.

eDex
26.05.2024 5 z 5

Moc hezky napsany a odvypraveny pribeh mlade zidovske divky.
Od autorky jsem dosud cetla jen Majonezu, ale s tou jsem se moc nepotkala.
Toto je ovsem uplne jina kava, nelehke tema a hledani odpovedi na tezke otazky. Krasne napsane.
Moc se mi to libilo a doporucuji.


EvikU.
26.05.2024 5 z 5

Odvaha mladé židovské dívky Ady Löblové v padesátých letech dvacátého století. Přežila válku, teď už by mělo začít být lépe …jenže komunisté si s nacisty mnoho nezadají a židi nemají v lásce úplně stejně ne-li víc.

Přichází o možnost studovat medicínu, alespoň ji nechají pracovat jako sestřičku v nemocnici. Tatínka jí vzala válka, maminku má nemocnou a v tu dobu se kolem ní začne motat papaláš Karel Kouba. Co má za lubem, proč dívku sleduje?

Se svou kamarádkou Annou může mluvit o všem. Setkávají se s dalšími mladými lidmi, kteří si říkají Jezdci a nesouhlasí s tímto režimem. Dostávají se tak obě do velkých problémů.

Konec nám autorka ukázala ze dvou stran…ANO a NE. Velmi netradiční pojetí, kdy se dozvíme obě varianty rozhodnutí. Jak by to dopadlo tak nebo onak. A je vůbec nějaké rozhodnutí správné?

Styl psaní mě naprosto pohltil, žádný cynický pohled na svět, jak jsme u této autorky zvyklý. Dokázala jsem si vše živě představit a toto téma je nevyčerpatelné. Kdo má rád historické romány bude spokojený. Nádherně popsaná tehdejší doba.

Verida
26.05.2024 4 z 5

S touto autorkou se setkávám poprvé a její styl mě dost oslovil.

Je odvaha říct ani, nebo je odvaha říct ne?
Mladá židovka Ada,stojí před těžkou životní volbou. Když bude souhlasit,může si žít život,který chce. Ale pokud souhlasit nebude zachová si svojí čest.

Příběh kde se ukazuje,jaký komunisti dokázali být. Sledujeme zde Adu,židovku,která si měla zvolit,jakým směrem se bude její život odvíjet. Za mě se mi líbil příběh “ANO ale z morálního hlediska bych sama nejspíš volila “NE. Sama jsem tento režim nezažila tak nemohu tolik soudit,ale z vyprávění svých blízkých jsem ráda,že tento režim je pryč. Kniha se četla sama a příběh byl opravdu silný. Aneb 50.léta v Československu nebyli prostě procházkou růžovým sadem….

Hendrychova.K
26.05.2024 5 z 5

Přečteno za jediný den. Je čtivá, velice zajímavé téma. Mám přečteno vše od autorky a velice mi sedí její styl psaní.

gargamelka
25.05.2024 5 z 5

Velmi vydařená knížka o nelehkém tématu. Styl vyprávění je mi velmi blízký-je to jako by mi vyprávěla milovaná babička. Plusové body autorka získává za styl jazyka

hanap
25.05.2024 5 z 5

Padesátá léta, to byla hrozná doba, která nás (Čechoslováky) poznamenala na další dlouhá léta. Na příběhu Ady je krásně popsáno jak je komunismus zrudná ideologie,
V první části je popsáno jak se dá žít, ohnout se, přizpůsobit a najít život v dostatku a klidu. V druhé části, I když méně rozvedené je aspoň naděje .

VeruHoráková
24.05.2024 4 z 5

Od Markéty Lukášková jsem dosud četla jen jednu knihu a to Losos v Kaluži, což mě tenkrát moc nezaujalo. Když jsem si ale přečetla anotaci její nové knihy, tak jsem hned věděla, že tohle mi sedne.

Příběh se odehrává v 50.letech, kdy jsou u moci komunisté a je to doba, která pro nikoho není snadná. Židovka Ada o tom ví svoje. Byť si myslela, že po válce se bude žít lépe, brzy pochopila, že komunisti mají s jejím původem stejný problém jako nacisté a její život není takový, jak si přestavovala. Z vysněné lékařské fakulty byla nucena odejít, místo toho dělá sanitářku v nemocnici a stará se o svoji nemocnou matku. Jednoho dne se ale naskytne příležitost vše změnit. Ale za jakou cenu? Některá rozhodnutí nejsou tak snadná.

V knize následně můžeme sledovat jak se Adin život vyvíjí, když kývne na nabídku sňatku s komunistou a jak by její život vypadal, kdyby odmítla. Kniha je psaná poutavě, příběh mě okamžitě vtáhl a zajímalo mě, jak se Adin život změní, a proč se jí vůbec naskytla taková příležitost. Knížka na mě dokázala přenést emoce i těžkosti dané doby a to je to, co na takových příbězích miluju.

První polovina knihy s názvem – ANO se mi líbila o něco víc, ta detektivní linka byla skvělá. Pořád jsem si říkala, co za tím je. Bylo ale fajn vidět to srovnaní, kdyby nabídku sňatku odmítla. Trošku mě zklamal konec a celkové rozuzlení, nicméně jako celek se mi kniha moc líbila a můžu ji určitě doporučit.

janeonthemove
24.05.2024 5 z 5

Historický román z pera Markéty Lukáškové? To chceš! Kniha, která nejde odložit - to je ODVAHA.

Pojďte se seznámit s mladou Židovkou Adou a zažijte dva různé příběhy, které ukazují, jak by celý případ skončil kdyby se hrdinka příběhu rozhodla vydat cestou A, a jak by dopadl, kdyby se vydala cestou B.

Četla jsem od Markéty všechny knížky, ale tahle se teda hned dostala na první místo. A mám k tomu ještě několik dotazů a postřehů, které si zatím nechám pro sebe - než si to taky přečtete.

jahlina
23.05.2024 5 z 5

Ačkoliv jsem se s podobným nápadem, kdy máme možnost vyslechnout si dvě verze příběhu, nesetkala poprvé, hodně mě tento koncept baví. Styl psaní Markéty Lukáškové mi sedí, a i když se tentokrát vydala do jiných kulis než obvykle, čtivost zůstala. Četla jsem opět jedním dechem.

okeey
22.05.2024 5 z 5

Knihu naprosto vystihuje věta zmíněná na zadní straně knihy : ,,Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?" Protože okolo toho se točí celá kniha a samozřejmě není všechno zlato, co se třpytí.
Pár desítek stránek mi trvalo než jsem se do knihy začetla, následně už mě ale příběh vtáhl a nepustil až do konce. Období po 2. světové válce a jedna Ada, která si svůj život představovala lecjak, ale bohužel s nemocnou matkou dřou bídu s nouzí, najednou se jí ale naskytne příležitost, která se (asi) neodmítá?
Syrová, promyšlená a velice čtivá je Odvaha od Markéty Lukáškové, nenechte si ujít!

Ancees
20.05.2024

Kniha Odvaha od Markéty Lukáškové pojednává o mladé židovce Adě, která si život po válce představovala trochu jinak. Za to, že je židovkou ji vyhodili z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjisťuje, že komunisté mají uplně stejný problém s jejich původem, jako nacisté. Naskytne se jí příležitost, jak celý svůj život změnit, otázkou je zda je odvaha říct ano, nebo ne… Kniha nám zobrazuje právě tyto dva pohledy, co by se stalo, kdyby odpověděla ano a kdyby odpověděla ne. Jedná se o krátký přesto velmi silný příběh, který vás nutí se zamyslet nad chováním lidstva. Je důležité bojovat, za to co je správné a zároveň se nezaplést s lidmi, s kterými nemáme. Kniha je napínavá, styl psaní Markéty je velmi čtivý. Mě kniha chytla a nepustila a za jediný den, jsem si prošla všemi pocity mladé Ady, některé mě opravdu zdrtily… A upřímně se nedokážu rozhodnout, v kterém případě by udělala líp.. Ada je ovšem v obou případech opravdu silná a snaží se bojovat za sebe, i svoji rodinu… Silný příběh z pera české autorky, který vám ukáže pravdivé události, o kterých možná ani nevíte…

Nejoblíbenější kniha z prostředí Česka/Slovenska?

Za knihu mnohokrát děkuji @albatrosmedia #spoluprace .

iveta3689
20.05.2024 4 z 5

Super nápad, dobře napsané, hodně mě to bavilo. Autorka dokázala obě verze skvěle proplést, že se potkávají v detailech a jedna druhou pěkně podporují.

milito999
18.05.2024 5 z 5

Tahle kniha je literární skvost!!!
Dvě možnosti v životě když odpovíte ano a když odpovíte ne.
Příběh, který vás strhne hned na samém začátku a nepustí až do poslední stránky.
Hlavní hrdinka má opravdu těžký život. Nejen že je Židovka a společně s matkou přežily koncentrační tábor, ale přišly následně i o domov, živoří a s příchodem padesátých let a komunisty mají dennodenně těžší život.
Pro mě rozhodně objev tohoto roku. Doporučuji všem!

Mojepočteníčko
17.05.2024 4 z 5

Knihy Markéty Lukáškové mám doma všechny. A všechny, které jsem četla (Losos v kaluži, Panda v nesnázích, Majonéza k snídani), miluju.

Tentokrát autorka vytvořila příběh, který se odehrává v 50.letech, kdy jsou u moci komunisté.
Hlavní hrdinkou je mladá židovská dívka Ada a já pokládám za zázrak, že se s ní i s její matkou po ukončení druhé světové války na stránkách této knihy vůbec shledávám.
Ani 50.léta však nejsou k jejímu původu shovívavá.
Jenže pak se objeví Karel, který Adin život může změnit. Pokud ovšem ona sama bude chtít. Jak asi odpoví? ANO či NE?

Ačkoliv má Ada za sebou těžkou a bolestnou minulost, autorka ji nerozebírá do detailů a soustředí svou pozornost na život po válce. Jde o první část příběhu, díky které získáte vcelku jasnou představu o životě postav i situaci v naší zemi.
Následují dvě další - ANO a NE; V pasáži s názvem ANO na mě Ada něčím působila trochu nepřirozeně, ale nejspíš to bylo jen tím nádechem detektivna a předpokladem, že okamžitou a správnou odpovědí by mělo bylo NE. Na druhou stranu si cením toho, že jsem nedostala odpovědi na všechny otázky a tajemství zůstalo neodhalené.
Část s názvem NE mi dějově sedla víc a moc se mi líbilo celkové zakončení knihy.

Čtivé, poutavé, s přesahem...

Budu moc ráda, když si knížku pořídíte, dáte novému příběhu Markéty Lukáškové šanci a užijete si ho stejně jako já :)

eva3992
16.05.2024 4 z 5

Přeneste se do padesátých let, kdy tu vládli komunisté a doba pro nás nebyla rozhodně snadná. V příběhu poznáte mladou Židovku Adu, která si myslela, že život po válce pro ni bude snazší. Bohužel však zjistila, že i komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Do cesty se jí navíc připlete událost, díky níž se bude muset rozhodnout, zda by mohla žít dál i za cenu morálního selhání.

Tato kniha nám přináší pohled do doby, o níž mám pocit, že by se mělo mluvit víc. Je skvělé, že autorka otevírá téma z minulosti (na závěr knihy přiblíží osudy skutečných postav, které v knize zmiňuje) a díky tomu se dozvídáme spousty nového.

V některých situacích je opravdu těžké se rozhodnout, kolikrát musíme volit menší zlo. Na příběhu mě velice zaujalo a bavilo, že nám přináší obě varianty a dvě cesty příběhu, jak by se mohl dál vyvíjet.

Od prvních stránek je cítit bolest. Je to psáno poutavě, vtáhlo mě to do příběhu, žila jsem Adin život, prožívala s ní všechny její pocity a chtěla jsem vědět víc. Knížka na mě dokázala přenést emoce, a to je to, co od příběhů očekávám.

Ač bych našla pár částí, které mě úplně nebavily a trošku mě zklamal konec a jeho samotné rozuzlení, jako celek to prostě bylo skvělé. Toto je kniha, která si určitě zaslouží vaši pozornost.

LenkaMacak
16.05.2024 5 z 5

Miluju to! Markétiny knihy mám moc ráda a líbily se mi všechny, ale musím říct, že tato předčila mé očekávání. Jediná nevýhoda je ta, že jakmile jsem se začetla, už se nešlo odtrhnout a přečetla jsem ji půl dne. 5/5*

SSTknihy
16.05.2024 4 z 5

Je odvaha říct ANO, nebo je odvaha říct NE... Zaslouží si člověk právo na lepší život za jakýchkoliv podmínek? Jak moc se kompromisy slučují s vlastním svědomím? Kdy už se dá říct, že člověk si vytrpěl dost na to, aby se mu odpustily činy, kterých se sám dopustil?
To všechno musí řešit Ada, mladá žena, žijící v poválečné Praze v dusné atmosféře 50. let. V době sílícího antisemitismu, vykonstruovaných procesů, strachu a sledování na každém kroku. Už si toho v životě prožila dost. A přitom by chtěla tak málo - studovat, bavit se s přáteli, mít slušné bydlení. Jednoho dne má tohle všechno na dosah, stačí se jen rozhodnout. Člověk ale musí být připraven za svá rozhodnutí přijmout zodpovědnost. A to nebude zadarmo...
Velmi čtivý příběh, ostatně jako většina autorčiných knih. Navíc zajímavě zpracovaný (nechci prozrazovat). A chtěla bych pokračování!

Jane2016
16.05.2024 5 z 5

Markéta Lukášková je moje oblíbená spisovatelka. Její předchozí knihy „Losos v kaluži“, „Majonéza k snídani“ nebo „Vlaštovka v bublině“ mě neskutečně nadchly, proto když jsem zjistila, že autorka přichází s novou knihou, nadšeně jsem se pustila do čtení!

Příběh je tentokrát vsazen do poválečného období a my jako čtenáři, společně s hlavní hrdinkou Adou procházíme tímto nelehkým obdobím.

Musím říct, že knihu jsem přečetla na jeden zátah. Odlišné dějové linky mě neskutečně bavily a opravdu jsem otáčela stránku za stránkou, dokud jsem nedošla samotnému konci. Markéta si umí hrát se čtenářem jako kočka s myší a je vidět, že má spisovatelku v krvi.

Tato kniha je opravdu skvělá, sama ji rozhodně zařadím mezi jedny z nejlepších tohoto roku.

Knihu tedy doporučuji všemi deseti! A nejen tuto, ale i všechny předchozí, které Markéta Lukášková napsala.

nada3314
16.05.2024 4 z 5

Ahoj,
dnes jsem tu s recenzí na knihu od Pandikralovny – tuhle přezdívku jsem už slyšela několikrát, tak jsem si říkala, že teď je ten správný čas od ní něco zkusit. Zjistila jsem, že téma, které autorka zvolila, je pro ni spíše výjimkou. Ještě, že ji Karin Lednická pošťouchla a mohla vyjít ODVAHA.
Miluji, naprosto miluji silné hlavní hrdinky, které něčeho chtějí dosáhnout a jdou si za svým cílem. Ada taková je, nechce stát v koutě a přihlížet, schovávat se! I přes všechny hrůzy, které prožila v koncentráku, chce pomáhat lidem a chce se stát lékařkou…
ANO versus NE o to zde jde, jak by příběh dopadl, pokud by se Ada rozhodla tak nebo onak. Moc se mi ten nápad takto pojmout příběh líbil. Já měla přečteno za den, četlo se to samo. Krásný čistý styl, ničím mě nerušil, moc jsem si čtení užila.
První polovina knihy s názvem – ANO se mi líbila o malinko víc, ta detektivní linka byla skvělá - hotová Agatha Christie, po celou dobu jsem byla napnutá, co z toho nakonec bude.
Po dočtení mám chuť na další knihu od autorky, kterou bych si měla pořídit?