Odvaha

Odvaha
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534153/bmid_odvaha-65f02a730cf58.jpg 4 651 651

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?... celý text

Deni421
19.11.2024

Doporučuji k přečtení. Mě se kniha moc líbila.

Mateo67
17.11.2024 audiokniha 5 z 5

Překvapivě jiná Lukášková a já jsem moc spokojená. Autorka zvolila zajímavé, zatím nijak často zpracovávané téma a dvojím pohledem nám předala vlastně dva plnohodnotné příběhy. A na nás je, zda pochopíme a přijmeme obě rozhodnutí hlavní hrdinky (po bitvě bývá každý generál, zvlášť když bitvou projít nemusel). Jen mě mrzelo, že druhá část (vzhled k první) nebyla rozpracována více do hloubky.

kopeceli
17.11.2024 3 z 5

Moje první setkání s Lukáškovou.
Líbí se mi způsob, jakým se vyjadřuje. Hezká čeština, žádné anglismy, správná gramatika - to je v současnosti malý zázrak. Líbí se mi, že se pokusila ukázat křižovatky, kde se prostě rozhodnout člověk musí a nese důsledky. Podle mne vyjádřila docela dobře, že když už se člověk rozhodne, nemá smysl přemýšlet o tom, co by bylo, kdyby se rozhodl opačně.
Další klady: kniha se skutečně velmi dobře čte. A upozornila mne na osudy Židů u nás po nástupu komunismu.
Líbí se mi i obálka knihy.

A teď z druhé stránky - první část je hodně rozpracovaná, ponořila jsem se do osudu Ady naplno, prožívala jsem to s ní. Ona Karlovi nerozuměla, já také ne, trochu jsem ho litovala, ale hlavně jsem pořád čekala, co se stane. Ada byla drzá, chovala se nevhodně na večírku papalášů v čele s Gottwaldem, psala se padesátá léta... A nic. Neuvěřitelné! Kdo byl Karel, že tolik mohl? Stalinův velvyslanec?
Druhá část mi oproti první připadla zrychlená, trochu odbytá, byť uvěřitelnější.
Souhlasím s Galadwen.

dita5393
13.11.2024

Knihy Markéty Lukáškové mám ráda, u této jsem chvíli měla pocit, že ji snad odložím, ale najednou přišel zvrat, který knihu posunul na jinou úroveň. Opět mě to vtáhlo ke čtení. Ano, život je o rozhodování a je super si to zde vyzkoušet ze dvou stran...

Aneleh
12.11.2024

Tato mladá autorka mě překvapuje stále víc. Píše velmi vyzrále a má dobré nápady. Tentokrát se vrátila do padesátých let, aby nás seznámila s životem jedné mladé ženy, která musí zakoušet trpký osud jen proto, že je Židovka. Celkem věrohodně načrtává tehdejší strašnou dobu a zároveň nás nechává nahlédnout do myšlení Ady, která se musí rozhodnout, zda spojí svůj život s někým, kdo jí ho konečně může usnadnit - ovšem za jakou cenu.
Bude jednodušší říci ano nebo ne? Ani jedna z odpovědí nevyřeší všechno, což je naznačeno i v samotném závěru. Pořád se musíme rozhodovat, sahat si do svého svědomí a přemýšlet, co by bylo, kdybychom řekli to opačné slůvko...

Galadwen
12.11.2024 audiokniha 2 z 5

Zase budu hodnotit jinak než většina, ale co se dá dělat. Kniha byla pro mne vzhledem k hodnocení tady velké zklamání, v první půlce jsem dokonce uvažovala, že ji nechám nedoposlouchanou.
Nápad se dvěma dějovými linkami ano/ne je prima, tím ovšem klady mého hodnocení končí. Děj je velmi banální a klouže po povrchu doby, bez opravdového ponoření se do atmosféry a událostí. Nejsem žádná odbornice na 50. léta, ale už to, co vím, stačilo, abych každou chvíli škobrtla o menší či větší nesrovnalosti, od drobností, kde jsem si říkala, že tohle přece může mít nějaké racionální vysvětlení, byť nepřišlo ("velké stranické zvíře" Karel byl za války v Anglii, jeho matka zřejmě je bílá porevoluční emigrantka a nikomu to nevadí? Ada s matkou byly vězněné v Ravensbrücku, byť "běžná" cesta pro židy směřovala po linii Terezín-Osvětim - proč?) až po fakt velké podivnosti (autorka zjevně neví, co je JZD, a plete si ho s pracovním táborem). Spousta motivů nakousnutých a opuštěných (třeba téma měnové reformy je nahozené bez dopadů, ani pracovní postih hrdinky v druhé dějové lince vlastně nemá žádné vyústění), naopak některé informace se (i v rámci jedné dějové linky) opakují.
Ale co mi přišlo nejhorší, jsou postavy. Hlavní hrdinka se často chová doslova nepříčetně. Hned zezačátku třeba: Mám problém s tím, že jsem byla na mejdanu s divnými lidmi, po kterých jde policie? Nevadí, vyrazím s těmi samými znovu a budu trochu provokovat! Nebo její nelogické upnutí se na smrt Karlovy první ženy... O nesmírně neopatrném chování nemluvě (Ada si vůbec nedává pozor na pusu před kýmkoliv - třeba oslavování Stalinovy smrti, narážky na to, jaké svině jsou komunisti, v podstatě před kýmkoliv a kdykoliv... To by si člověk netroufl veřejně ani za normalizace, pokud by si nechtěl vykoledovat problémy, natož pak v 50. letech, kdy k obavám bylo důvodů mnohem víc a komunisté navíc mnohem uvědomělejší a opravdu své věci věřili). Jako by se do minulosti propadla současná puberťačka. Téhle holce že je čtyřiadvacet let a prošla zkušeností koncentračního tábora? Absolutně nevěřím. V menší míře to platí i pro ostatní (Karel tahá Adinu složku v aktovce kolik let/měsíců proč - aby na ni mohla "náhodou" natrefit?). Kniha má i proto atmosféru jednoduché youngadultovky.
Doufala jsem, že dojde k nějakému zajímavému zvratu v jedné nebo druhé lince, něco bylo i naznačeno (Karel chodící domů pozdě a unavený - fakt jsem čekala, že se třeba dostal ve straně do problémů a skončí k šoku mladé manželky v base) - a nic!
Zkrátka do temné a věrohodné atmosféry Honzlové, Skřivánků na niti nebo z memoárové literatury Doznání Artura Londona má tahle kniha na míle daleko.

lapagerie
11.11.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a chválím interpretku. Adin příběh je chytlavý. Jako Židovka je i v padesátých letech v hledáčku STB, jako by nestačilo, co si zažila za války. Žije v bídě s nemohoucí matkou, přítel odešel do Izraele, kamarádek má pomálu, vyhodili ji ze studií. Ale i tak si drží nadhled a rozhodně není slabá. Jak to dopadne, když jí nabídne sňatek vysoce postavený soudruh a ona bude souhlasit? A jak, když odmítne? Dvě paralelní reality ve vyprávění mě překvapily.
Překvapilo mě, že už když jsem čekala konec, otevřela se nová otázka a Adin život se zase bude odvíjet podle toho, jak odpoví.

Andulino
11.11.2024 4 z 5

Markétu Lukáškovou mám ráda v každé podobě, hltám její knihy, podcasty i kanál na Instagramu :) Ač jsem ještě nestihla přečíst všechny knihy popořadě dle roku vydání, Odvahu jsem si v knihovně zamluvila a čekala na ni s velkým nadšením. Myšlenka knihy byla skvělá, jak bude život Ady vypadat poté, co řekne na jednu důležitou otázku buď ano, nebo ne. Doba, ve které se příběh odehrává, je nehezká, zákeřná, bolavá. Oceňuji, že se do něčeho takového autorka pustila. Velmi plastické jsou rovněž i postavy, které jsou nedokonalé, a proto tak uvěřitelné. Rovněž kvituji, že v knize vystupovaly skutečné historické osobnosti, jejichž osudům je věnována poslední část knihy. Souhlasím však i s názory některých dalších čtenářů, že kniha nešla až tolik do hloubky, jak jít mohla. Chápu, příběh byl limitován menším rozsahem knihy, ale rozpracování některých vzpomínek či traumat by jistě vyprávění slušelo a umocnilo by to zážitek ze čtení. Tak jako tak se kniha četla velmi lehce a těším se na další tvorbu Markéty, bez ohledu na období, v němž se příběh bude odehrávat.

Bubo19
08.11.2024 4 z 5

Kniha se odehrává v krátkém časovém úseku na začátku 50. let. Hlavní hrdinka Ada musí náhle udělat zásadní rozhodnutí a my sledujeme, jak se bude ubírat její život v obou variantách. To je zajímavý nápad, každý z nás by občas rád věděl, jak jeho rozhodnutí ovlivní další život. Taky hodnotím kladně, jakou dobu si autorka vybrala, nenarazila jsem zatím na moc knih z padesátých let. Dávám čtyři hvězdičky, protože ne všemu jsem dokázala uvěřit.

Vivetkav
04.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Za mě plný počet a ten dávám 1 max 2x za rok.. četla jsem všechny knihy od autorky, ale tohle jsem nečekala.. úplně mi vyrazila dech.. kniha mě pohltila od začátku do konce.. tyhle varianty coby kdyby jsou velmi zajímavé.. jsem nadšená a budu se těšit na další knihu klidně i delší ... jsem ráda, že paní Lukáškova poslechla jinou spisovatelku Karin Lednickou a šla víc do historie.. úžasný počin

Zuzafischi
01.11.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, napsané je to dobře, jen jsem měla trochu problém s příběhem. Přišlo mi to všechno strašně zjednodušené. Neustále je opakováno, že Ada byla v koncentrátu, ale jako by to na té postavě nic nezanechalo. Pořád jen, když jsem byla v táboře, ale člověk má pocit, že sleduje osudy teenagera z dnešní doby. To mě rušilo vlastně celou četbu. Celý příběh je trochu neuvěřitelný, zamilovaný agent... Zařadila bych do červené knihovny, román pro dívky...

Verrrunka
30.10.2024 4 z 5

Proč když někdo umí fakt psát, proč nepíše ty knížky delší?

No fakt, tenhle příběh by si zasloužil o tolik víc prostoru, jediný, co tomu škodí je, že některý dějový linky nebyly mnohem víc rozpracovaný, že to byla jen taková jednohubka… čtivý, těžký téma z historie Československa, reálný postavy a události, jen víc stránek tomu chybí :-)

Eva03
30.10.2024 4 z 5

Autorčiny knihy mám ráda, šla jsem tedy na jistotu. Píše opět velmi dobře, kniha je čtivá a děj napínavý. Zklamání přišlo v druhé půlce, kdy jsem byla napnutá, jak se bude dál vyvíjet příběh hrdinky, namísto toho přišla varianta NE. Zajímavý nápad a rozhodně ne nudný. Jen mi tato varianta připadala už trochu narůžovělá. Nevím, zda by v krutých 50. letech mohly nastat situace jaké zažívala Ada v JZD a s kamarády v bytě kovaného komunisty. Laskavé chování Karla vůči ní mi taky nepřipadá pravděpodobné. Ale je to fikce, ne dokument, takže doporučuji.

Ísačop
28.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem si rozšířila obzory a doplnila vzdělání. Neměla jsem ani tucha, že to Židi neměli lehké ani po válce po návratu z koncentračních táborů.

Knížka byla zajímavá nejen výběrem tématu, ale i tím, že byla napsaná Co kdybych řekla ano nebo Kde bych byla, kdybych rekla ne.

Téma sice bylo zpracované trochu povrchně, ale nic to neubírá na čtivosti.

Na konci Ano, si člověk pomyslí, že se stejně nedozvědel proč si Koutný vybral Adu.
Ale hodně z toho bylo součástí Ne.

Četlo se to moc dobře, doporučuji

sowatson
26.10.2024 4 z 5

Myslím, že práce na podcastu Příběh... a knize Co vás v dějáku neučili umožnila Markétě Lukáškové "odvážit" se i do Odvahy. 50. léta, Československo... ten historický background je tam uvěřitelný, jen občas až moc jednoduchý, učebnicový. Je tam zkrátka všechno, co má, ale nic navíc.

Princip vystavění knihy na dilematu ANO/NE a dvou možných cestách mile překvapil. Fungovalo to, jedna linie rozvíjela druhou, hezky do sebe vše zapadlo. Další velké plus za postavy žen, které jako by byly živé, měly své každodenní starosti, touhy, dokázaly se nebrat tak vážně, i když situace vážná byla.

Za mě tam bylo pár nevěrohodných věcí, jako Karlova motivace, nebo zbytečně natahované Adino pátrání po osudu Mileny. Naštěstí je tempo čtení rychlé a styl vyprávění takový správně úsporný, osekaný. To mám rád :)

Tvorba Markéty Lukáškové mě nikdy nezklamala a Odvahu doporučuju, kudy chodím. Věnoval jsem jí epizodu podcastu Proč je to bestseller: bit.ly/OdvahaML
Pokud by vás to zajímalo, budu rád za každou návštěvu ;)

Marekh
25.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Od autorky jsem četl jen knihu, CO VÁS V DĚJÁKU NENAUČILI, která se mi líbila.

Hlavní postavou je mladá Židovka ADA (24 let). Musela zanechat vysokoškolská studia (studovala na lékařku) a stará se o svou nemocnou mamku. Byla v koncentračním táboru Ravensbrück. Má kamarádku ANNU, která pracuje v potravinách. Seznámí se s mužem KARLEM (42 let), který se znenadání objeví v jejím životě.

Ada se musí rozhodnout v určité záležitosti, o které se dočtete v tomto románu. A to je na knize zajímavé, protože se v knize nachází část ANO a část NE. Jak by se vyvíjel život Ady, kdyby se rozhodla pro kladnou odpověď a jak by vypadal život Ady, pokud by se rozhodla pro zápornou odpověď.

Román se odehrává během 50. let 20. století, kdy vládla KSČ. V knize jsou zmíněny osobnosti jako Klement Gottvald, Stalin a celkově je přiblížena tato doba. Máme zde informace například o vyšehradštích jezdcích nebo měnové reformě, při které lidé přišli o velké peněžní úspory.

Celkově se kniha četla dobře, i když jsem čekal lepší závěr.

V závěru knihy se nachází kapitola SKUTEČNÉ OSUDY. V úplném závěru se nachází PODĚKOVÁNÍ, kde autorka napsala: „Poděkování Karin Lednické za popíchnutí, bez kterého bych se do padesátých let dost možná vůbec nevrhla.“

Kuci12
20.10.2024 5 z 5

"Ale já o vás nic nevím. A kdybych byla s člověkem, co tenhle režim podporuje, hnusila bych se sama sobě. Ale budete mít život."

Pro mě osobně velké překvapení. Skvěle popsaná doba, kdy šedivá, rudá, strach a zmar byly všudypřítomné. Co by bylo kdyby - koho z nás to někdy nenapadlo. Líbilo se mi, jak příběh gradoval a postupně jsme našli všechny dílky z příběhu, který nesoudil. Pouze dával různé pohledy na život. Nikdo z nás nevím jak by se zachoval, kdyby stál před takovou volbou. Ráda bych chtěla věřit, že tohle už nebude muset nikdo zažívat.

"Všichni jsme podezřelí, všichni jsme podezřelí.
"Vypadá to tu všechno jinak. Co myslíš? Všechno. Jako by to zvadlo. Zrezlo. Zvětralo. Nevím, jak to pojmenovat."

pakoshka
15.10.2024 4 z 5

Do knížky jsem šla s malým přesvědčením, neb ač mě Markéta hrozně baví v Chume, její beletrii se vyhýbám po jedné zkušenosti obloukem. Chtěla jsem oddechovku do letadla a k odpočinku na hotelu, no nakonec jsem ji celá zvědavá zhltla za dva večery. Tak to máme skóre 1:1.

Ristridin
13.10.2024 5 z 5

Milé překvapení, tato kniha mi velmi sedla. Čtivě napsáno, postavy rychle a jasně vykresleny a hned se můžeme vrhnout na to, o co zde jde. Ano nebo ne? Nosné téma je poutavé, úvahy nad osudem, volbou a jejími důsledky mě fakt baví. Na pozadí období 50. let žijí lidé se svými problémy a musí se jim postavit. Nejedná se o historickou knihu a přesto se Lukášková snaží lehce čtenáři podávat soudobé informace. Komunisté jsou všude, Židi ani nyní po válce nenalézají svůj klid.
Za některými postavami se skrývá tajemství a až postupně se čtenář dozvídá víc v paralelních rovinách příběhu.
Originální a přitom tak jednoduché. Doporučuji.
(Zajímalo by mě, o jaké se jednalo "popíchnutí" od Karin Lednické, o kterém se autorka zmiňuje v poděkování. Bylo to v přátelském duchu nebo ne? :))

MarciLiška
13.10.2024 4 z 5

Dobře napsaná kniha, čtivá a k zamyšlení. .....Co by se stalo kdyby?!! A zároveň, co se tu kolem vlastně děje??...
...Zajímavě pojatý příběh mladé ženy, která si prošla útrapami života a na své cestě přemýšlí, kterou cestu si zvolí a kam její kroky budou směřovat.