Odvaha
Markéta Lukášková
Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?... celý text
Mladá Židovka Ada prochází po válce špatným obdobím. Zjišťuje, že komunisti se k židům chovají stejně jako nacisti. Navíc přichází o veškerý majetek, je nucena odejít ze školy a i když pracuje v nemocnici, jsou se svou matkou na hranici chudoby, často bez jídla. Jedno její rozhodnutí může ovlivnit její další život a Ada je tak postavena před otázku, zda chce vylepšit svůj i matčin život na úkor svého svědomí nebo zda dál bojovat s čistým svědomím ve své dosavadní cestě. Líbila se mi věrně vykreslená atmosféra dané doby i nápad s buď a nebo, což bylo za mně super vymyšleno. Jazyk knihy je jasný a srozumitelný, takže se kniha čte velmi dobře. S rozuzlením jedné záhady čekala autorka až na samý závěr a udržuje tak napětí až do samého konce. Navíc jsem nevěděla nic o postavení židů po válce, takže pro mně byla kniha i poučná. Mně trochu nesedl ten konec, ale jinak super kniha k přečtení.
Tohle se tak skvele cetlo. Strasne se mi libil samotny koncept, jak dej byl rozdelen na dve moznosti volby a od toho se dal vyvijel pribeh. Tolik otazek a intrik. Uzila jsem si to, i kdyz to nebylo vesele cteni. Doporucuji
A další knížka o tom, že po válce bylo pro některé lidi stále stejně jako ve válce. Co si museli vytrpět takoví Židé. Ada jde proti proudu, v Ano i v Ne. Nese si v sobě hrůzy koncentračního tábora, sebrali jim majetek, po válce se neměly s matkou kam vrátit, stále zůstávala židovkou. Krásně ukázáno, jak by se vyvíjel život, kdybyste měli na vybranou. Nádherná a čtivá kniha.
Jak se rozhodnout....Ano nebo ne?
Co je správně?Jak to všechno pochopit?
Úžasná kniha...děkuji p.Lukášková
Velmi zajímavá kniha rozdělena do dvou částí. Těžko se mi od poslechu odcházelo, protože zde autorka velmi mistrně vypravuje silný příběh o životě Židů krátce po konci 2. světové války. Kniha popisuje dva příběhy Ady, která žije jen se svou nemocnou maminkou a ať se vydá jakoukoli životní cestou, žádná není jednoduchá. Poslechnuto jako audio ve skvělém podání interpretky Věry Hollé. Doporučuji všem, kteří mají rádi knihy Karin Lednické nebo Aleny Mornštajnové.
Markétu Lukáškovou jsem dosud míjela, anotaci ani komentáře tady jsem si na Odvahu nepřečetla, takže jsem vlastně vůbec nevěděla, co mám od knihy očekávat. A jsem potěšená.
Během čtení mě překvapilo, že se jedná o dvě možné alternativy jednoho života. Co by se stalo, kdyby Ada řekla ANO, anebo taky NE. Úplně jasné odpovědi na otázku, které rozhodnutí je to správné, se mi nedostalo, o tom si čtenář musí udělat úsudek sám.
Knížka se mi moc líbila. Velmi čtivé. Zajímavě napsané dvě varianty,když hlavní postava řekne ano a když řekne ne.
Skvěle napsáno! Doporučuji!
Oceňuji zajímavé propojení obou variant i samotnou poslední větu. Obě varianty nabízejí mnoho příležitostí, kdy čtenář může přemýšlet sám o sobě. Líbilo se mi bohaté užití skutečných míst, jen je mi divné, že na mapě jsem nenašla žádné Dubnovice.
Vůbec jsem nevěděla do čeho jdu, knížku jsem začala číst na základě předešlých knih Markéty Lukáškové, ze kterých jsem byla nadšená. I tato se mi líbila, jen verze ANO, se mi líbila trochu víc.
Kniha byla skvělá, velmi čtivě napsaná. Zajímavý byl celkový koncept, s četnými zvraty.
Kniha se mi opravdu moc líbila, určitě doporučuji.
Já jsem knihu přečetla jedním dechem. Netušila jsem, že je rozdělená na dvě části a hltala jsem první část, protože jsem chtěla zjistit, kde bude ten zádrhel...
A nečekaně přišla druhá část
Nápaditý, výborný
Takhle koncipovanou a silnou knihu jsem dlouho necetla. Naprosto se od ni nejde odtrhnout.
Jeden pribeh vypraveny ve dvou alternativach,vzajemne propojeni a doplneni informaci… K tomu neuveritelne silne tema,hrozna doba. Opravdu mistrne prevypraveny silny pribeh.
Rozhodne si to chcete precist.
Zatím nejlepší knížka od Markéty Lukáškové, jakou jsem četla! S každou knihou je to lepší a lepší. Příběh je zajímavý už jen tím, jak je koncipovaný, za mě velmi originální, reálie padesátých let dobře zpracované, četlo se to prakticky samo.
Od Markéty Lukáškové jsem před lety četla její knihu InTiMně, která mě příliš nenadchla. Je pravda, že jsem si pro seznámení s tvorbou autorky nevybrala zrovna nejlepší knihu.
Odvaha je historický a společenský román, který mě nadchl. Odehrává se krátce po skončení 2.světové války a poukazuje na těžkost doby, kdy Židé stále neměli své místo pod sluncem. Společnost k nim nebyla ani po všech těch utrpeních nejrůžovější, své zažívá právě Židovka Ada, která žije jen se svou nemocnou maminkou.
Odvaha v sobě skrývá dva příběhy Ady závislé od toho, pro co se dívka rozhodne. Její volba není jednoduchá a opravdu není v tomto případě správná jen jedna volba. Proto jsou její životní osudy nesmírně zajímavé.
Mně osobně snad jako většinu bavil první příběh, který obsahoval lehkou detektivní zápletku. Líbilo se mi vykreslení společnosti, kdy se Ada dostala do jiné společenské vrstvy.Adin životní příběh totiž není žádný procházka růžovou zahradou. Ať se její kroky vydají na jednu, či druhou stranu, bude ji čekat trnitá cesta.
Markéta Lukášková se pustila do skvělého tématu, o kterém se ve společnosti příliš nemluví. Její výstup z komfortní zóny vyšel na jedničku, a já doufám, že se Markéta bude společenským a historickým námětům věnovat i nadále. Odvahu doporučuji fanouškům Aleny Mornštajnové nebo i Karin Lednické
Markéty knížky miluju, proto i kdyby se mi její nová kniha nelíbila, míň než 4 hvězdy stejně dát nemůžu! Já možná při její každé nové knize čekám, že překoná pandu, ale nestalo se tak ani u téhle. Ale knihu jsem měla přečtenou do týdne a píše o dost důležitém tématu + je to prostě Markéta, takže za mě povinnost přečíst
Skvělá kniha, nedala se odložit. A zase a znovu - komunismus je svinstvo, na to se nesmí zapomenout.
Těžké téma, ale autorka si s ním hravě poradila. Kniha se dobře četla a moc se mi líbila.
Zkuste si jen představit, že jste v kůži mladé Židovky Ady. Ta je hlavní hrdinkou knihy. Přežila koncentrační tábor, snila o práci lékařky a doufala v lepší zítřky pro svou nemohoucí matku. Po válce přišli na scénu komunisté a Ada dostávala další a další pomyslné políčky. Upadala do trudomyslnosti. A v tom přichází na scénu komunistický “princ na bílém koni, který jí může vrátit poklidný život za cenu toho, že si ho vezme.
Jak se Ada rozhodne? Jak se bude ubírat její život pokud řekne ano/ne? Jak se s tím vyrovná? Co její svědomí? Nezaslouží si po tom všem mít co jíst a být v bezpečí?
Kniha od Markéty Lukáškové byla opět výbornou volbou. Hodně mě zasáhla, donutila přemýšlet a jako bonus byla tak čtivá, že se nedala odložit.
Markétu sleduji, již nějakou dobu na instagramu a poslouchám její podcasty. Toto je moje první knížka, kterou jsem si od ní přečetla. A musím říct, že jsem si na poprvé nemohla vybrat lépe. Moc pěkná knížka a velmi pěkná myšlenka na děj. Ani ve snu mě na začátku čtení nenapadlo, že to bude psané takto. Tak aby si člověk uvědomil, že od našich rozhodnutí, se odvíjí, celý náš život. Že máme možnosti a napsané různé osudy. Kterým půjdeme, záleží jen na nás na tom, jakou cestou se na rozcestí mezi ano či ne dáme. Samozřejmě i dané téma...komunismus, druhá světová války a její následky, židé...atd. Ač těžká témata, zpracování bez chybné. Co musím, ještě ocenit v poslední řadě, je že děkuji, za knížku, která byla stručná a jasná, děj ubíhal a člověk se nenudil. Zhltl knihu jedním dechem. Vřele doporučuji!
svědomí 50. léta 20. století poválečná doba osudy žen pro dospívající mládež (young adult) historické romány přeživší holokaustu české romány
2017 | Losos v kaluži |
2018 | Panda v nesnázích |
2021 | Majonéza k snídani |
2020 | Vlaštovka v bublině |
2019 | InTyMně |
Díky společnému čtení jsem narazila na tuto knihu. Sama bych si jí nevybrala a byla by to škoda. Historické žánry si zrovna nevybírám, ale musím uznat, že tento příběh mě dostal. Krásně se četl a bavil mě. Líbí se mi, že autorka v knize dala možnost si přečíst oba scénáře, jak by mohla Ada dopadnout, když Koubu neodmítne nebo naopak odmítne. Klidně bych se spokojila s prvním scénářem, protože ten druhý se mi zdál moc ideální, ale to už je na každém, jak to vnímá. Určitě tuto knihu doporučuji si přečíst.