Odvaha přehled
Markéta Lukášková
Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odvaha. Přihlašte se a napište ho.
Překvapivě jiná Lukášková a já jsem moc spokojená. Autorka zvolila zajímavé, zatím nijak často zpracovávané téma a dvojím pohledem nám předala vlastně dva plnohodnotné příběhy. A na nás je, zda pochopíme a přijmeme obě rozhodnutí hlavní hrdinky (po bitvě bývá každý generál, zvlášť když bitvou projít nemusel). Jen mě mrzelo, že druhá část (vzhled k první) nebyla rozpracována více do hloubky.
Moje první setkání s Lukáškovou.
Líbí se mi způsob, jakým se vyjadřuje. Hezká čeština, žádné anglismy, správná gramatika - to je v současnosti malý zázrak. Líbí se mi, že se pokusila ukázat křižovatky, kde se prostě rozhodnout člověk musí a nese důsledky. Podle mne vyjádřila docela dobře, že když už se člověk rozhodne, nemá smysl přemýšlet o tom, co by bylo, kdyby se rozhodl opačně.
Další klady: kniha se skutečně velmi dobře čte. A upozornila mne na osudy Židů u nás po nástupu komunismu.
Líbí se mi i obálka knihy.
A teď z druhé stránky - první část je hodně rozpracovaná, ponořila jsem se do osudu Ady naplno, prožívala jsem to s ní. Ona Karlovi nerozuměla, já také ne, trochu jsem ho litovala, ale hlavně jsem pořád čekala, co se stane. Ada byla drzá, chovala se nevhodně na večírku papalášů v čele s Gottwaldem, psala se padesátá léta... A nic. Neuvěřitelné! Kdo byl Karel, že tolik mohl? Stalinův velvyslanec?
Druhá část mi oproti první připadla zrychlená, trochu odbytá, byť uvěřitelnější.
Souhlasím s Galadwen.
10 nejčtenějších knih (září)
15.09.2024
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
10 nejčtenějších knih (srpen)
15.08.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Lidé jsou tak zvyklí hledět na špičky vlastních bot, že jakmile se někdo zadívá opačným směrem, vyvolá rozruch.“
Kniha Odvaha v seznamech
svědomí 50. léta 20. století poválečná doba osudy žen pro dospívající mládež (young adult) historické romány přeživší holokaustu české romány
2017 | Losos v kaluži |
2018 | Panda v nesnázích |
2021 | Majonéza k snídani |
2020 | Vlaštovka v bublině |
2019 | InTyMně |
Doporučuji k přečtení. Mě se kniha moc líbila.