Hořkosladká komedie

recenze

Zpověď stárnoucí trosky, která má psa (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Zpověď stárnoucí trosky, která má psa

Humorný román od Evy Michorové je hořkosladkou komedií plnou životních nesnází a ironických situací, které se točí kolem hlavní hrdinky Dity Hamáčkové.

Příběh začíná nevšedním úvodem – v den jejího narození jí opilé sudičky (Hněvka, Žizňava a Kvašena - boží ) předpovídají budoucnost plnou nezdarů a neúspěchů. A jak se zdá, proroctví se naplní do posledního puntíku.

Dita, která slaví padesáté narozeniny, je v nelehké životní situaci. Její manžel je alkoholik s vášní pro motorky (to jí sudičky mimochodem také daly do vínku), finanční situace je na bodu mrazu a do toho dostane od dcery nečekaný dárek – divokého loveckého psa, který obrátí její už tak chaotický život vzhůru nohama.

Autorčin smysl pro humor a ironii je jedním z největších taháků knihy, protože i v těch nejtemnějších momentech dokáže vyvolat úsměv na tváři.

Jedním z hlavních témat knihy je stárnutí a s ním spojené změny v životě ženy. Michorová s nadhledem ukazuje, jak se Dita snaží vypořádat nejen s nevyhnutelnými známkami stárnutí, ale i s problémy, které přináší její každodenní život.
Nová práce v bizarním vydavatelství, kde narazí na řadu podivínů, jen podtrhuje absurditu a někdy až grotesknost jejích životních peripetií.

Přestože kniha zpracovává vážná témata, jako je finanční nejistota, nefungující manželství nebo náročné rodinné vztahy, autorce se daří držet lehký tón a nenechat příběh sklouznout do přílišné melancholie.

Ditin vnitřní boj s okolním světem, ale i sama se sebou, je vykreslen s citem a zároveň humorným odstupem.

Kniha je čtivá a ideální pro čtenáře, kteří hledají odreagování.

I když se některé situace mohou zdát až příliš absurdní, Michorová je dokáže vykreslit s lidskostí a porozuměním. Pro ty, kteří mají rádi humorné příběhy s nádechem reality, bude tato kniha rozhodně příjemným čtením. Já jsem si ji užila .


Zpověď stárnoucí trosky, která má psa Zpověď stárnoucí trosky, která má psa Eva Michorová

Hlavní hrdince Ditě Hamáčkové opilé sudičky Hněvka, Žizňava a Kvašena v den jejího narození předpověděly, že bude absolutní budižkničemu a provdá se za výstavního alkoholika z pohraničí, za katastrofální existenci. A tak se také s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář