Hory zpívají.

recenze

Hory zpívají (2023) 5 z 5 / bajub
Hory zpívají

Ufff. Tohle byla zase jedna z těch knih, která mi po emoční stránce dala pěkně na prd*l.

Abych byla upřímná, historii Vietnamu jsem měla ve své hlavě zpracovanou ve velmi úsporném balíčku - Viet Minh, válka ve Vietnamu, komunisti, šmitec. Nic víc, nic míň. A pak přišla kniha Hory zpívají a mně doslova spadla brada. Sledujeme totiž osudy několika generací jedné vietnamské rodiny na pozadí téměř celého 20. století vietnamských dějin od francouzské koloniální nadvlády přes velký hladomor, nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost.

Kolik bolesti, krutosti, nespravedlnosti a ztrát tahle rodina musela vytrpět, než alespoň někteří z nich našli svůj klid, své místo k životu, to se snad ani nedá popsat.
Co je ale nejdůležitější, autorka vše popisuje na základě historie vlastní rodiny, o to silnější, autentičtější celý příběh je. Zaměřila se na životy obyčejných lidí, protože právě oni vždy odnesou všechny válečné následky.

"Válka je smrt, žal a strádání."

Skrz knihu ale nepoznáváte jen historii Vietnamu, poznáváte samotný Vietnam. Složitost i bohatství jejich kultury, filozofii, každodenní život plný rituálu, svátků, tradic, ukolébavek, ale i přísloví, která okoření nejeden běžný rozhovor.

Hory zpívají je nádherně napsaná kniha o doslova hrůzostrašných událostech, která chce dát hlas vietnamskému národu - chce představit jejich pohled na to, co se u nich událo během 20. století a co u nich napáchal západní svět v rámci konání "dobra". Dejte jim proto šanci, vyslechněte si jejich příběh a přečtě si Hory zpívají. Troufám si tvrdit, že vás to rozseká jako mě a budete zase o kus vděčnější za to, kde (a kdy) žijete.

"... dějiny se vepisují do vzpomínek lidí, a dokud tyto vzpomínky žijí, můžeme věřit, že se nám bude dařit lépe."


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

Rodinná sága o lidské vytrvalosti, křehkosti rodinných pout a odhodlání. Cesta matky, která pro své děti obětuje vše, a spletitá cesta vnučky vyrovnávající se se zděděnou rodinnou zátěží. Kniha Hory zpívají je příběhem několika... více


Komentáře (0)

Přidat komentář