Víte, jak se často říká, že YA knížky se smrskly jen na romantické fantasy, anebo plytké contemporery příběhy, které se sice dotknou důležitých témat, ale nepracují s nimi nijak zvlášť do hloubky? Tak v přídadě knihy O hvězdách víš h*vno Petra Hanela tohle rozhodně neplatí.
Hvězdy vás doslova teleportují zpátky na střední, zase se budete spolu s hlavním hrdinou hledat, ztrácet, tápat, radovat, smutnit, plakat... Zkrátka projedete si znovu tu emocionální horskou dráhu. A pokud na střední aktuálně jste, do téhle party zapadnete rychle, bude totiž zřejmě dost podobná té vaší.
Dost mě bavil fakt, že hlavním hrdinou je sedmnáctiletý kluk, což po nespočtu dívek vnímám jako velmi osvěžujicí moment. Navíc je příběh zasazen do českého prostředí - tleskám - ono je to totiž opravdu znát a o to bude celý příběh mladým čtenářům bližší.
Někde jsem četla, že Hvězdy jsou drzé. Nemyslím si. Jsou upřímné, otevřené, zobrazují realitu teenagerů bez příkras. Ve všech oblastech. Beze studu. Stud postav v určitých momentech nepočítám. A je to autentické. Fakt.
Hvězdy nejsou jen o hormonálních bouřích, konfliktech, o tom, že nevíte, kým jste, kým chcete být, neumíte komunikovat své emoce, ale i o klamech a nebezpečích sociálních sítí, složitostech rodinných vztahů, ale třeba i o chudobě. Lehce thrilletové zakončení je třešinkou na dortu
O hvězdách víš hovno Petr Hanel
Co se může podělat, když někoho oslovíte v MHDčku? Marky, upřímný teenager s osobitým humorem, tohle udělá a nevědomky tak spustí odpočet. Val je zábavná a sebevědomá, ale za svým nablýskaným instagramem skrývá zranitelnou holk... více