HOTEL ATLANTIC
344 stran
3,5*/5
albatrosmedia.cz
#spoluprace
Měla jsem velkou radost z nové knihy od B. Šťastné. Její SAMOTÁŘKY se mi tuze líbily.
HOTEL ATLANTIC je příběhem z období 2.sv.v., v němž prim hrají dvě židovské dívky Ferda a Charlotta, které až do roku 1940 žily šťastný život. Pocházely z dobře situovaných českých rodin, jenomže díky dataci výše všichni víme, co asi následovalo...
Byla jsem na tuto knihu velice zvědavá, neboť jsem opravdu jen povrchně něco málo věděla o cestě židovských uprchlíků do Palestiny. V tomto směru mi kniha rozšířila obzory a byla velice zajímavá. Strastiplná cesta plná útrap a osobních ztrát byla velice sugestivně popsána.
Zároveň však musím říci, že příběh mě nezasáhl tak moc, jak jsem očekávala. Byly občas chvíle, kdy mi přišel zbytečně zdlouhavý a natahovaný, ale to přikládám svému momentálnímu rozpoložení.
Kniha se mi jinak po většinu času četla výborně, opravdu oceňuji, jakou práci si s ní autorka dala, protože byť v podstatě všechny postavy byly smyšlené, ale historické reálie byly jasně dané a skutečné. A já se díky ní dozvěděla zase o jedné události z našich dějin, o které jsem v podstatě nic moc nevěděla.
HOTEL ATLANTIC byl velice zajímavý příběh, ale asi nezůstane v mém srdci tolik, jako autorčiny SAMOTÁŘKY. Každopádně pro onen historický přesah jej samozřejmě doporučovat budu.
(ÚNOR 2024)
Hotel Atlantic Barbora Šťastná
Když ti život roztrhá válka, trefíš ještě domů? Na konci listopadu 1940 se v přístavu v palestinské Haifě potopil zaoceánský parník Patria, na jehož palubě byly skoro dva tisíce židovských uprchlíků. Mezi nimi i velká skupina Čech... více