Ideální skrýš

recenze

Trosky (2017) / Ivuska.09
Trosky

Ačkoli kniha Trosky rozhodně není prvotinou spisovatelky Ann Grange, já jsem se s ní setkala poprvé. A i když už jde o druhý díl série s detektivy Jess Campbellovou a Ianem Carterem, nepředstavovalo pro mě žádný problém, abych začala právě s ní. Zkrátka se ke mně dostala dříve než první díl. Nicméně po dočtení Trosek s jistotou vím, že se poohlédnu i po prvním díle nazvaném Bláto a mršiny.

Tuto knihu můžeme zařadit mezi detektivky, takže je vám určitě jasné, že se zde objeví nějaká ta zápletka v podobě mrtvého těla. Hlavním hrdinou je pan Monty, který bydlí v podstatě na samotě - v jednom zchátralém, studeném a špinavém domě. Jeho životní styl je takový zvláštní. Příliš neuklízí a třeba do druhého patra svého domu vůbec nechodí, protože kvůli artritidě nezvládá schody. Místní o něm říkají, že je to poloviční blázen. Také je pravda, že se rozhodně nevyhýbá nějaké té "kapičce". Třeba whisky je jeho oblíbená. Pravidelně chodí na procházky do města a právě tehdy, když se z jedné takové vycházka vrací, objeví ve svém domě tělo mrtvého muže. Prý ho nezná. Prý vůbec neví, o koho jde. Prý ho nikdy neviděl. Jenže otázkou je, zda se dá tomuto muži věřit? Zdá se, že Jess Campbellová, která je vyšetřováním tohoto případu pověřena, k němu chová určité sympatie. To by mohlo ovlivnit i její úsudek, takže to určitě není úplně dobře, ale uvidíme, jak to vlastně celé ve skutečnosti bylo...

Mrtvý muž u sebe nemá žádné doklady, které by pomohly s jeho identifikací. To je trochu zarážející, proto Jess s Ianem usoudí, že nepůjde o přirozené úmrtí. Navíc byl muž očividně dobře oblečený i živený. Kdo to je? A co vše postupně vypluje na povrch?

Líbí se mi, jaké hlavní hrdiny autorka do svého příběhu zvolila. Monty je opravdu velmi zajímavou postavou a přiznám se, že i já jsem si tohoto někdy protivného postaršího muže vlastně docela oblíbila. Každý jsme nějaký. Monty umí být zatvrzelý, proto hrozí, že co nechce, to zkrátka nepoví. Také je sobecký, nerozumný, tvrdohlavý a většinu svého života se vyhýbal zodpovědnosti. A je to tak trochu rýpal. Některými je přezdíván jako hašteřivý bubák. Zkrátka není lehké s ním vyjít. Zároveň se zdá nepravděpodobné, že by byl zapletený do nějaké vraždy. Na druhou stranu Monty několikrát prokáže, že je stále schopen logických úsudků.

Celý příběh je zajímavý, poutavý a dobře vystavěný. Pokud i vám se situace, kdy muž přijde do svého domu a najde v něm na pohovce mrtvého člověka, kterého nikdy neviděl, zdá zarážející, určitě byste si měli knihu přečíst.

Trosky Trosky Ann Granger

Když jednoho dne objeví starý Monty Bickerstaffe mrtvolu muže na pohovce v salonku svého rozpadajícího se starobylého sídla v regionu Cotswold, netuší, že to není jediná „nepříjemnost“, která mu zasáhne do života. více

Komentáře (0)