Jedna z nejlepších westovek

recenze

Kde jsme ještě nebyli (2024) 4 z 5 / Suzanne
Kde jsme ještě nebyli

Sedmnáctiletá Norah se nemůže dočkat road tripu v karavanu. Pojede sice s rodinou, ale připojí se k nim mámina kamarádka Olivia se svými dětmi. A to znamená, že Norah po čtyřech letech uvidí Skylera, svého nejlepšího kamaráda z dětství. Jenže Skyler už není tím klukem, kterého si pamatuje, a vůbec se s ní nehodlá bavit.

(Recenze vznikla v rámci barterové spolupráce s Albatros Media :)

Představa, jak navážou tam, kde skončili, se zhroutí. Norah nezbývá nic jiného než přežít tři týdny v blízkosti Skylera a nemít s ním co dočinění, protože ze Skylera se stal mlčenlivý, nabručený kluk, co věčně čučí do mobilu a přestal kreslit, „protože z toho vyrostl“.

Zato Norah je věčně optimistická a miluje kreslení, programování a hraní počítačových her. Uvědomuje si ale, že je trošku jiná než ostatní. Neumí navazovat vztahy a komunikovat s lidmi, protože spoustu věcí přirovnává k počítačovým hrám a má trochu zvláštní smysl pro humor.

Kde jsme ještě nebyli je už třináctou knihou od Kasie Westové, která vychází v českém překladu. Jako vždycky se jedná o čtivou, chytlavou a oddechovou contemporary romanci, i když lehounce drnká na vážnější notu a drží se v civilní rovině. Trošku vážnější témata vyvažují humorné situace a vtipné škádlení a dobírání si jeden druhého mezi sourozenci a kamarády. Všechno hezky doplňuje road trip. Kasie Westová sice popisuje daná místa dost stručně, ale i tak se jí podařilo čtenáři přiblížit krásu a divokost národních parků a pouště a vytvořit hezkou atmosféru.

Kniha Kde jsme ještě nebyli pojednává hlavně o tom, jak být sám sebou, i když víte (a okolí vám to dává najevo), že jste jiní než ostatní. Ukazuje, že ve snaze zapadnout se snažíme chovat a mluvit tak, jak od nás okolí a společnost očekává. Kasie Westová zdůrazňuje důležitost komunikace a upřímnosti, protože tajemství a lži se vždycky nakonec provalí a způsobí mnohem víc škody, než kdybyste to lidem řekli. Taky ukazuje, jak je hloupé vytvářet si o někom představu na základně příspěvků na Instagramu.

Jedinou větší výtkou je, že zásadní odhalení jsem uhodla hned na začátku. Navíc se jedná o mnou neoblíbené téma, které beletrie často zneužívá. A taky ohrnovat nos nad sedmnáctiletou holkou, která se výjimečně opila, už mi přijde trošku moc. Young adult knihy mají sice dospívajícím jít příkladem, ale troška reality by neuškodila.

I tak se Kde jsme ještě nebyli zařadilo mezi nejlepších westovky. Mé milované P. S. Líbíš se mi sice nepřekonalo, ale řadí se hned za něj. A na rozdíl od většiny předchozích česky vydaných knih od Kasie Westové má i nádhernou kreslenou obálku, což je příslovečná třešnička na dortu.


Kde jsme ještě nebyli Kde jsme ještě nebyli Kasie West

Může jeden letní road trip vrátit ztracené přátelství na tu správnou cestu? Norah neviděla svého nejlepšího kamaráda z dětství Skylera už roky. Když se odstěhoval, byli spolu neustále v kontaktu, ale v poslední době se jejich vzt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář