Jelení vršek

recenze

Jelení vršek (2022) 5 z 5 / Bobina74
Jelení vršek

Vydejte se zasněženou krajinou na JELENÍ VRŠEK a buďte svědky nelítostného boje o hrad i o holý život v době morové. Krásný, historický příběh z pera oblíbené české autorky H. M. Körnerové vás naláká na napětí i romantiku.
Poutavě napsaný román Jelení vršek je dalším skvostným čtením H. M. Körnerové, jež vás nadchne a okouzlí svým příběhem, v kterém si historie podává ruku se záživným dějem. Se srdcem na dlani autorka píše o horkých chvilkách, jež přinášejí smrt i lásku a laskavým stylem vypráví svým čtenářům jímavý příběh, který je zaujme od první stránky.
Příběh je vyprávěn er-formou, která sleduje dění na hradě Hiršberk. Co si budeme povídat… U netykavky a morouse Jana ze Zhoře se pořád něco děje. Jednou je to mor, podruhé loupeživá banda, tady se zkrátka vdova Diana nenudí. Jediné co vázne a je pod vysokým napětím svárlivosti, je komunikace mezi pánem hradu a vdovou. Diana se může postavit na hlavu, pomáhat kde se dá, laskavostí házet plnými hrsti, ale pro Jana je neviditelná a kdyby bylo po jeho, mohla by zmizet z povrchu zemského navždy.
Autorka vás hned od začátku uvede do velmi zajímavé atmosféry, v které se nevlídnost, osamocenost a stísněná nálada přilepila hrdinům na paty a doprovází je jako stín zasněženou krajinou i zamlženou myslí. I hrad Hiršberk obklopuje podivné, leč fascinující napětí z očekávání věcí příštích a tuto pulsující energii si román udrží po celou dobu, ba ke konci ještě vystupňuje své obrátky.
Přehledný a živý styl vyprávění, v kterém se nezapomíná na popisné části ani prověrku charakterů postav, zdobí výrazná dějová osa s množstvím dramatických a krvavých zápletek i dost překvapivým koncem. Použití dobových výrazů i perfektní autorčina znalost historie vás reálně přenese do 16. století, v kterém se na lidské životy příliš nehledí a láska vzkvétá navzdory hladu, moru i majetkovým pletichám.
Román Jelení vršek se mi moc líbil, ostatně jako i přechozí knihy této mé oblíbené autorky. Trochu upozaděná romantická linka, kterou ale podprahově tušíte a vnímáte po celou dobu, vypukne na můj vkus až příliš pozdě, je ale plně nahrazena velmi záživným dějem, do kterého se hluboko ponoříte a necháte na sebe působit toto fascinující čtení plné historie a napětí. Za mě velká spokojenost. Doporučuji!

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Východní Čechy na sklonku 16. století. Na hrad, kde žije Jan – poslední potomek pánů ze Zhoře, přijíždí z Francie vdova po jeho mladším bratru Vilémovi. Bratři si byli od malička velmi blízcí, rozkol mezi nimi nastane až ve chv... více

Komentáře (0)