Jenom nestvůra

recenze

Jenom nestvůra (2022) 3 z 5 / TerraDV
Jenom nestvůra

Příběh odehrávající se v Londýně, se stopami historie, magie a hlavně cestování v čase.

Tohle ale není kniha o nebojácné hrdince, která zachrání svět. Tohle je příběh Joan, která ze dne na den objeví nejen velké rodinné tajemství, ale hlavně ji zasáhne velká ztráta a také uvědomění, že v tomto světě je považována za nestvůru...

Jenom nestvůra je přímočará young adult fantasy o šestnáctileté holce, která mnoho ztratí a přestože je všechno pro ni relativně nové, nehodlá svůj osud přijmout a snaží se všem překážkách postavit. V jejím nitru navíc dříve neutuchající víra a naděje, že se ji povede všechno napravit, i když všechny okolnosti nasvědčují tomu, že její přání je neuskutečnitelné.

Zápletka sama o sobě není nijak originální a vývoj příběhu se dá i snadno odhadnout. Autorka se v knize zaměřila na podstatné skutečnosti, nezachází do velkých detailů a všechno pěkně odsýpá. Někdy je to ale až příliš moc rychlé a některým částem by slušela větší hloubka nebo větší pozornost. Kniha sice nemá žádná hluchá místa, příjemně se čte ale hodně věcí je zde "načrtnuto", bez většího vysvětlení nebo porozumění.

U postav je už naštěstí lepší. Joan jako hlavní protagonistka a dospívající holka je správně umanutá a často i naivní. Naivita tu ale souvisí hlavně s tím, že o světě nestvůr prakticky nic nevěděla a poznává všechno za pochodu. Z toho důvodu má na hodně věcí a pravidel úplně odlišný pohled. Její skoro až tvrdohlavost a neschopnost smířit se se ztrátou, ji tak posouvá dál a i když se nedaří, pořád v sobě nese naději. Naděje je pro ni totiž to poslední, co ji zbylo.

Jenom nestvůra je ve svém žánru hodně příjemná kniha. Je lehce předvídatelná ale o to víc je zajímavá skrze charaktery, kteří nejsou černobílí a úplně je člověk nedokáže hned odhadnout. Tématika cestování času, která bývá často ošemetná, je zpracována jednoduše a zároveň zajímavě s ohledem na morální stránku člověka. Protože i když je řečeno, kdo je tady hrdina a kdo nestvůra, nikdy to nemusí být úplně pravda.

Za recenzní knihu děkuji Humbooku.


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joan pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na r... více


Komentáře (0)

Přidat komentář