Jenom nestvůra – YA fantasy

recenze

Jenom nestvůra (2022) 4 z 5 / Msomaji
Jenom nestvůra

Joan tráví prázdniny v Londýně, u rodiny z matčiny strany, a podaří se jí sehnat skvělou brigádu v muzeu. Jenže pak se Joan „ocitne“ v děsivé noční můře. Zdá se totiž, že její rodina není jen tak obyčejná, a že pohádky z dětství mají až moc reálný základ...

Jistě znáte ten pocit, když se někde začne objevovat nějaká knížka, a Vy víte, že si ji musíte přečíst, i když tam může být něco, co moc nevyhledáváte. Přesně to jsem měla u téhle knihy já, a neodradila mě ani představa romatické linky.

Nějak se nemohu ovládnout a musím konstatovat, že tohle je prostě boží! Doufala jsem, že se mi bude knížka líbit, ale že mě až tak chytí, to jsem nečekala. A je jenom jedna věc, kterou jí mohu vytknout – a tím je absence dalšího dílu.

Jenom nestvůra má snad všechny lákadla, která může kniha mít – skvělou obálku, Londýn, cestování časem, a taky pár svůdných mladíků (slečny jsou tam taky, nebojte!). A samozřejmě i naprosto boží příběh, který je tak úžasně vymyšlený, že možná nebudete chtít, aby skončil. Milé, vtipné, svižné, ale i napínavé čtení si jistě užijí všichni bez rozdílu věku.

Troufám si tvrdit, že nápad ohledně způsobu cestování časem je velmi originální (já jsem tedy na podobný zatím nenarazila), a neskutečně mě bavil. Co je tu však „velký oříšek“, je rozlišit dobré od špatného - hlavní hrdinku čeká mnoho rozhodnutí, která nejsou úplně jednoduchá, a jestli budou správná, ukáže až čas.
Sice jsem tvrdila, že kniha nemá chybu, ale přece jen tam bylo něco, nebo spíš někdo, kdo mi lezl na nervy – byla to právě Joan. Je svéhlavá a paličatá, ale zase na druhou stranu si říkám, že to je u mne možná už věkem (do „kategorie“ YA nepatřím už dávno, takže sem tam mohu mít trochu jiný názor), a nebylo to nic, z čeho bych extra šílela.

Jenom nestvůra je prostě kniha, kterou si chcete přečíst, a ne že budete čekat na druhý díl! V tom mě nemůžete nechat samotnou!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo )


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joan pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na r... více


Komentáře (0)

Přidat komentář