Osmnáctiletá Jill se probouzí na nemocničním lůžku. Nohu v sádře, v obličeji stehy a v paměti šestitýdenní “díra”. Nepamatuje si ani svůj životní zážitek, studijní pobyt v Itálii, na který se tvrdě připravovala a dlouho těšila, ani jak k úrazu přišla. Z hrůzou se dovídá, že zavinila autonehodu, při které zahynula její nejlepší přítelkyně Simone. Ještě více se zděsí, když zjistí, že ji italská policie obviňuje z kamarádčiny vraždy.
Byla to nehoda, nebo promyšlený zločin? Neštěstí, nebo zabití v afektu? Jakou roli v případu hraje italský student Nico? Skutečně byl Jillinou první velkou láskou? Jill se z počátku zdají všechna obvinění zcela absurdní. Svědecké výpovědi však odhalují pro ni nepochopitelné skutečnosti.
“Je mi fuk, co lidi říkají o tom, že Simone a Jill byly údajně nejlepší kamarádky. Možná někdy byly, ale na výletě spolu nevycházely. … Ale poslední noc v Benátkách jsem viděla jak Jill dala Simone facku. Přísahám.”
Autorka nás provází nejen Jillinou rehabilitací, jak fyzickou tak psychickou, ale zařazuje do příběhu i protokoly z výslechů, zprávy z bulváru a zejména statusy a komentáře na nově vzniklém blogu Spravedlnost pro Simone. Tím získává její psychologický thriller ještě víc mrazivější atmosféru, která nutí čtenáře otáčet téměř bez dechu jednu stránku za druhou.
Komentáře:
Ari45: Nedivím se, že si Nico vybral radši Simone. Jill je hnusná. RIP Simone.
Murderfan22: Jill nejspíš Nicovi platila, aby ji ojel.
Swinter: Pořád ještě říká, že si nic nepamatuje? Jak jí to může policie spolknout?
Anton: Někdo by měl Chladnou Jill stáhnout za živa z kůže. To by ji naučilo.
Skutečně si vytváříme svůj vlastní názor, aniž bychom znali pravdu a bez ostychu jej “posíláme po síti”? Jak se může člověk s amnézií bránit? Je spravedlivé nepotrestat viníka jen kvůli pochybení vyšetřovatelů? A naopak, lze odsoudit nevinného na základě subjektivních, či dokonce nepravdivých sdělení?
Také pobývám na síti a tu a tam komentuji. Ani dění v soudní síni mi není cizí. Proto byl pro mne příběh Eileen Cookové velmi pozoruhodný a “zhltla” jsem ho za dva večery. Mnozí tvrdí, že “konec je předvídatelný”. Po padesáti stránkách jsem si i já “byla jistá”, že jsem geniální detektiv. Avšak na konci mě přece jen čekalo malé překvapení.
Se záští Eileen Cook
Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo paměti z posledních 6 týdnů jen jedno velké ni... více